2023 Notre-Dame de Sion Edebiyat Ödülü Sahiplerini Buldu




2023 Notre-Dame de Sion Edebiyat Ödülü 1 Haziran Perşembe akşamı Fransız Sarayı’nda düzenlenen gecede sahiplerini buldu.

Törene Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Ekselansları Sayın Hervé Magro, Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin, Kültür Etkinlikleri ve İşbirliği Müsteşarı Sylvie Lemasson, Fransız Dili İşbirliği Ataşesi Vincent Brousse, Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi Müdürü Alexandre Abellan, Türk Müdür Başyardımcısı Tuna Saïkali, NDS’liler Derneği Başkanı lale Murtezaoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.

2008’den bu yana düzenlenen Notre-Dame de Sion Edebiyat Ödülü, dönüşümlü olarak bir yıl Türkçe yazılmış bir esere; bir sonraki yıl ise Fransızca yazılmış ve Türkçeye çevrilmiş bir esere veriliyor. 2023 NDS Edebiyat Ödülü Türkçe yazılmış bir esere verildi.

NDS’liler Derneği işbirliği ile düzenlenen Notre-Dame de Sion Edebiyat Ödülünü bu sene, Doğan Kitap’tan yayınlanan Yalnız adlı romanıyla Zeynep Kaçar kazandı.

Hande Ortaç - Fransa Başkonsolosu Olivier Gauvin
Hande Ortaç – Fransa Başkonsolosu Olivier Gauvin

Bu sene, Jüri, bir de Mansiyon ödülü verdi. 2023 Mansiyon Ödülüİletişim Yayınları‘ndan çıkan Daha İyi misin? adlı öykü kitabıyla Hande Ortaç kazandı.

NDS Edebiyat Ödülü’nün jürisi (Jüri Başkanı Liz Behmoaras), Yazgülü Aldoğan, Tomris Alpay, Emel Kefeli, Arzu Öztürkmen, Zeynep Sabuncu, Özlem Yüzak, Ebru Erbaş ve Mine Haksal ve Tara Civelekoğlu’ndan oluşuyor.

Jüri Başkanı Lizi Behmoaras - Zeynep Kaçar - Büyükelçi Herve Magro
Jüri Başkanı Lizi Behmoaras – Zeynep Kaçar – Büyükelçi Herve Magro

Ödülünü Fransa’nın Türkiye Büyüelçisi Sayın Hervé Magro ve Jüri Başkanı Liz Behmoaras tarafından alan Zeynep Kaçar ise şöyle konuştu: “Zaman içinde daha iyi anlıyorum ki, bütün bu düşünceler, acılar, umutlar, yazıya döktüğümüz ne varsa sadece yazarına ait olamaz. Yazar toplumun ortak düşüncelerini, duygularını dile getiren bir aracı, aynı çağda ve ülkede birlikte yaşadığı insanların ortak hafızasını geleceğe aktaran bir anlatıcı. Ben de bu toprakların ve bu çağın insanı olarak, yalnız bırakılmış, özgürlüğü elinden alınmış, acı çeken, öldürülen ama yine de direnen kadınların yok sayılan varlığını görünür kılmak istedim.(…) Yenilmek önemli değil demek istedim, önemli olan ayağa kalkabilmek her seferinde”.

Ödülünü Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Sayın Olivier Gauvin tarafından alan Hande Ortaç ise şöyle konuştu: “Yazmak benim için bir mücadele alanı. Öfkemle, hayal kırıklıklarımla ve umutsuzluklarımla yüzleştiğim ve onları dönüştürmeye çalıştığım bir pratik. Hayat benden çok büyük. Bu büyüklüğün içinde yazmak korkularımla, heyecanlarla ya da mutsuzlukla ve hatta bu konuşmayı hazırlama sürecinde olduğu gibi, coşkumla baş etmemi sağlıyor. (…) Şimdi bu ödül sayesinde sizin de öykülerimde bir karşılık bulduğunuzu ve benim zihnime ortak olduğunuzu düşünüyorum. Bu beni çok heyecanlandırıyor. Bu kitap sayesinde daha iyiyim. Umarım
size de iyi gelmiştir ve gelecektir”.

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar