3. Bergama Tiyatro Festivali Tarihi Sokaklarda Rüzgar Gibi Esti!




Bu yıl üçüncüsü gerçekleşen Bergama Tiyatro Festivali, 02-05 Haziran tarihleri arasında performansların yanı sıra atölyeler, konuşmalar ve yürüyüşlerden oluşan 60’tan fazla etkinliği sanatseverler ve Bergamalılarla buluşturdu. Festival performans ve etkinlik fotoğrafları paylaşılırken, aftermovie videosu ve gerçekleşen konuşmalar ilerleyen günlerde kaçıranlar ve yeniden deneyimlemek isteyenlerle sosyal medya kanalları üzerinden buluşacak.

Bergama Tiyatro Festivali
Bergama Tiyatro Festivali

Yerli ve uluslararası 26 performanstan oluşan festival performatif programı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bergama Belediyesi, BERKSAV (Bergama Kültür ve Sanat Vakfı), Bergama Ticaret Odası ve Ne Yerde Ne Gökte Derneği’nin destekleriyle Bergama’da 7’den 70’e 8.000 kişiye kadar uzanan geniş bir kitleye ulaştı.

Odeabank ve Mey|Diageo sponsorluğunda 3dots ve BERaBER tarafından gerçekleştirilen festival, Yerelleşme; Sektörleşme; Sosyal ve Kültürel Hayatın Erişilebilirliği ve Çocuklar ve Gençlerin Kültür ve Sanat Hayatına Katılımı başlıkları temelinde Festival Özel; Performanslar, Bölgeden ve Çocuklar için Performanslar; Alana Dair, Somut Olmayan Kültürel Miras ve Çocuklar ve Gençler için Atölyeler; Konuşmalar ve Yolculuklar olmak üzere 9 farklı kategoride hayat buldu.

Dört Gün Boyunca Durmayan Tempo Tüm Şehre Yayıldı!

Asklepion’da gerçekleşen Açılış Panayırı ile birlikte Asklepion Antik Sahne’de Mabel Matiz’i ağırlayan festival, Bergama’nın tarihi sokakları ve mekanları Asklepion, BerKM, Tonoz, Yabets Sinagogu, Tabakhaneler, Kızılavlu ve Akropol’de yeni hikayeler paylaştı.

Bergama Tiyatro Festivali
Bergama Tiyatro Festivali

Birbirinden Kapsamlı Etkinlikler Festivalde Bir Araya Geldi

Yapımcılığını Tatlı Ekşi Tiyatro’nun üstlendiği Aşk Geçmişim ve Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu ve Piu Entertainment’ın Timsah Ateşi oyunları, Fiziksel Tiyatro Araştırmaları’nın sahnelediği Şatonun Altında ve BAM İstanbul’un Istırap Korosu festivalin öne çıkan performansları arasında yer alırken birbirinden değerli yerli ve uluslararası performanslar izleyicilerle buluştu.

Festivalde, ekibin çoğunlukla Bergamalılarla birebir çalışmasıyla Yerelleşme başlığının üzerinde durulurken; Tuğçe Tuna’nın profesyonel ve Bergamalı dans sanatçılarıyla birlikte ortaya çıkardığı performans Klavikula, uluslararası ve yerel grupların bir araya geldiği sahneler ve sektör profesyonellerinin katılımıyla gerçekleşen atölyeler de Sektörleşme başlığı altında hayata geçti. Sektör profesyonellerinin farklı konu başlıklarındaki bilgilendirici konuşmaları, geçmişten günümüze günlük hayatımızda kültürün bizi ve içinde yaşadığımız mekanları nasıl şekillendirdiğinin altını çizdi.

Bergama Tiyatro Festivali
Bergama Tiyatro Festivali

ArtsMap ve Kültür için Alan iş birliğiyle düzenlenen “Sahneyi Sürdür!” Eğitmen Eğitimi, Bergama Tiyatro Festivali’nde gerçekleşti. Çalıştayın bir parçası olarak Eğitmen Eğitimi katılımcıları festivalin Konuşmalar seçkisine katılırken, performans sanatları teması çerçevesinde İzmir, Diyarbakır, Gaziantep ve komşu şehirlerden davet ettiği katılımcılarla “Sürdürülebilir pratikleri kendi uygulamalarımıza nasıl adapte edebiliriz?” sorusuna odaklandı.

Sosyal ve Kültürel Hayatın Erişilebilirliği başlığı altında çalışmalarını da Sivil Düşün’den aldığı fon sayesinde 4 oyuna Türkçe – İngilizce üst yazı ekleyerek, konuşmalar seçkisinde simultane çeviri sağlayarak ve İngilizce gerçekleşen atölyelerde ardıl çeviri gerçekleştirerek hayata geçirdi. Festival, konuşmalar sırasında yapılan işaret dili tercümesini dijitale aktaracağı programa da dahil ederek dijital içeriklerini daha erişilebilir bir hale getirmeyi amaçlıyor.

Bergama’nın yüzyıllık tarihinden yola çıkarak hazırlanan atölyeler ise ziyaretçilere şehirde farklı bir öğrenim sunarken, Çocuklar ve Gençlerin Kültür ve Sanat Hayatına Katılımı çatısı altında titizlikle hazırlanan atölyeler sayesinde çocuklar ve gençler tarihi bir alanda tiyatroyla iç içe, yeni hikayelere dahil oldular.

Festival Ziyaretçileriyle Birlikte Geçmişi Hareketlendirdi

1500 yıllık tarihi boyunca Bergama’nın sahip olduğu kendine has kültürünü ziyaretçilere tanıtmak ve bölgenin kadim bilgilerini paylaşmak için düzenlenen atölyelerin yanı sıra şehrin tarihini rehber eşliğinde dinleyerek ve gezerek öğrenmek isteyenler için kent rotaları düzenlendi.

Festivalin Tadı Damağımızda!

Üzerinde durduğu başlıklardaki çalışmalarını yıl boyunca sürdürmek üzere çalışmalarına devam eden festivalle ilgili güncel bilgiler internet adresi ve sosyal medya hesaplarından takip edilebilir.

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar