lament, AI Generated image and video
lament, AI Generated image and video

Ahmet Rüstem ile Hakan Sorar İkilisinden Yeni Sergi

29 Kasım 2023

Bilsart ve Monoco, Ahmet Rüstem ile Hakan Sorar’ın “Rest in Pieces” isimli ilk ortak sergisine 2 Aralık – 30 Aralık 2023 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor.

lament, AI Generated image and video
lament, AI Generated image and video

“Rest in Pieces”, arkeolojik verilerin ve yüzeylerinin hikâye anlatım biçimlerinden ilhamla oluşmuş kurgusal bir yolculuktur. İki sanatçı, beden ve mekânsal ilişkiler üzerine çalışmalarında rotayı bu defa ölüm ve kalıcılık ekseninde izlere, iz bırakmaya çevirdiler. Kelimelerden oluşan görüntülerin dönüşebileceği formlar üzerine çalıştılar. Böylece imgenin, zihinden kelimelere, kelimelerden imaja ve imajdan 3D nesneye dönüşümü, video, üç boyutlu PLA, reçine ve kil baskı, lazer kazıma gibi tekniklerle harmanlanıp, insan/makine çıktısı olarak izleyici ile buluşuyor.

Bu rotanın çıkış noktası, kurbağaların üreme yolculuğundan ilhamla, yaklaşık 5000 yıl önce yapıldığı düşünülen, günümüzde Kütahya müzesinde sergilenen kurbağa biçimli ritonlardır. Kütahya’nın Domaniç ilçesinde her yıl Mart-Mayıs aylarında gerçekleşen, dişi kurbağaların sırtlarında erkek kurbağaları taşıyarak Palazoğlu göletine yaptıkları göçün gözlemi ile üretilmiş olma ihtimali olan bu kaplar, gündelik bir olayın bir nesneye dönüşümüne ve günümüzdeki arkeolojik verileri yorumlamaya iyi bir örnektir. İkili bu örnek üzerinden yola çıkarak, günümüzde arkeolojik nesne olarak tanımlanan çoğu objenin üretim biçimlerine ve doğadan esinlendikleri taklit yeteneklerine odaklanıyor.

Kurbağa biçimli ritonlardan ilhamla skeuomorfizm* üzerine düşünen ikili Ahmet Rüstem ve Hakan, kalıcılık ve parçalara ayrılmanın nesnel hali olan lahitlere, mezarlara ve mezar kalıntılarına bırakılan izlerin peşine düşüyor. İkilinin sergi hazırlık boyunca yolculukları, çeşitli arkeolojik kazı alanlarını ve müzeleri kapsıyor. 3D tarama teknolojileri ile arkeolojik nesnelerin yeniden biçim bulmasına odaklandıkları sergide, kelimeden görüntü, 3D nesne ve video üreten yapay zekâ araçları ve el işçiliğini birleştiren deneyler yapılarak, görüntünün evrileceği çeşitlilik üzerinde duruluyor. “Rest in Pieces”, 3D kil baskı teknolojileri, oyun motorları, görüntü teknolojileri ile çeşitlenirken lahit yüzeyleri, rölyef paneller, ölü maskları gibi nesneler ile geleceğe bilgi aktarmaya çalışan bir müze taklidi yapıyor. İkilinin bu sergiyi oluşturmaktaki amaçları, arkeolojik verilere sanat perspektifinden bakmak, geçmişin izlerini yeniden yorumlayarak ihtimaller üzerine düşünmek, yapay zekâ araçlarının potansiyellerini incelemek ve bu araçların günümüzdeki kapasitelerinin kaydını tutmak.

Sergi için hazırlanan katalogda sanatçıların daha önce ikili olarak yollarının kesiştiği koleksiyoner, küratörler, mimarlık ve arkeoloji alanından isimler yazılar kaleme aldılar. Arda Bülbül, Aylin Alpüstün, Ayşegül Sönmez, Asena Kumsal Şen Bayram, Ceylan Önalp, Esra Özkan, Feride İkiz, Fırat Arapoğlu, İnana Abdelli, Nergis Abıyeva – Uras Kızıl, Onur Baştürk, Sera Yelözer, Sinan Eren Erk‘ in yazılarına ek olarak Kalben‘in Hatıraların Gölgesi isimli şarkısı ilk kez sergideki aynı isimli videoda dinleyiciler ile buluşacak.

“Rest in Pieces” sergisi, Ekici ve Sorar‘ın sanat ve arkeoloji alanlarındaki disiplinler arası çalışmalarını yansıtıyor ve geçmişten alınan ilhamla güncel tekniklerle yeni bakış açıları sunuyor.

Nil Has

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Ilgın Tanay'ın "Sıkışma" Sergisi 8artı1'de
Önceki

Ilgın Tanay’ın “Sıkışma” Sergisi 8artı1’de

Ötekiler
Sonraki

Türkiye’nin İlk Gerilla Sergisi: ‘Ötekiler’

Kaçırmayın!

İstanbul CinéCollective

İstanbul CinéCollective’in Birincisi Sona Erdi

KunduraLab ve Institut français‘nin ortak girişimi ve Fransa Dışişleri Bakanlığı‘nın
Elif Fırat

Portfolyo: Elif Fırat

Elif Fırat, 1994 yılında İstanbul’da doğdu. 2013 yılında Mimar Sinan