Arter Yayınlarının 50. Kitabı: “KP Brehmer: Sanat ≠ Propaganda” Çıktı

Arter yeni sezonda kapsamlı bir KP Brehmer (Berlin 1938–Hamburg 1997) retrospektifine yer veriyor. Sanatçının pratiğinden geniş bir seçkiyi bir araya getiren ve küratörlüğünü Selen Ansen’in üstlendiği KP Brehmer: Büyük Resim başlıklı sergiye KP Brehmer: Sanat ≠ Propaganda başlıklı bir de kitap eşlik ediyor. Sanatçının üretiminde öne çıkan kavram, tema ve düşüncelere derinlemesine bir bakış sunan KP Brehmer: Sanat ≠ Propaganda kitabı, Arter’in kuruluşunun 10. yılında, Arter Yayınları’nın 50. başlığı olarak sergi paralelinde okuyucuyla buluştu.

Arter’in Neues Museum Nürnberg, Hamburger Kunsthalle ve Kunstmuseum Den Haag ile birlikte, Kulturstiftung des Bundes’ın (Almanya Federal Kültür Vakfı) mali desteğiyle gerçekleştirdiği ortak yapım projesi bağlamında yayımlanan KP Brehmer: Sanat ≠ Propaganda, Alman sanatçı KP Brehmer’in 1960’lardan 1990’lara uzanan üretimine odaklanan kapsamlı bir kaynak ortaya koyuyor. Sanat dünyasının kendine has figürlerinden biri olan “kapitalist gerçekçi” sanatçının üretiminde öne çıkan kavram, tema ve düşüncelere derinlemesine bir bakış sağlayan kitapta, Eva Kraus, Gregory H. Williams, Petra Roettig, Daniel Koep, Selen Ansen, Michael Glasmeier, Franziska Stöhr, Doreen Mende ve Kilian Fabich’in kaleme aldığı yazılar, Brehmer’in yapıtlarından seçilmiş fotoğraflarla bir arada sunuluyor. Grafik tasarımını Kühle und Mozer’in üstlendiği KP Brehmer: Sanat ≠ Propaganda kitabının Türkçe cildi, Selen Ansen’in küratörlüğünde Arter’de açılan ve ortak projenin son bölümü olan KP Brehmer: Büyük Resim sergisine eşlik etmesinin yanı sıra Arter Yayınları’nın 50. kitabı olma niteliği de taşıyor.

KP Brehmer: Sanat ≠ Propaganda başlıklı kitap, Arter Kitabevi’nden satın alınabilir veya kitabevi@arter.org.tr e-posta adresi üzerinden sipariş edilebilir.

KP BREHMER HAKKINDA

Grafik sanatları eğitiminden önce baskı teknisyeni olarak çalışan Klaus Peter Brehmer, sanat pratiğine savaş sonrası dönemde, küresel kapitalizmin doğuşuna tanıklık eden 1960’ların ilk yıllarında Batı Almanya’da başlar. Sanatçı, 1956’dan itibaren devlet tarafından yasaklanan ve hiçbir zaman üyesi olmadığı Almanya Komünist Partisi’ne (Kommunistische Partei Deutschlands, KPD) atıfla, 1967’de “KP Brehmer” mahlasını benimser. Yapıtlarında dönemin toplumsal ve siyasi bağlamıyla yakından ilişki kuran Brehmer toplumsal yaşama etki eden, eleştirel bilginin ve özgürleştirici bilincin üretimine katkı sunarak gerçekliğe müdahale eden bir sanat üretimini savunur. Kapitalist aygıtların görünmez ama yayılmacı yöntemlerini “görselleştirmenin”, diğer bir deyişle görünür kılmanın yanı sıra kapitalizmin toplumu metalaştırma biçimlerini göstermenin de yollarını araştırır. Pop Art sanatçıları ve Sigmar Polke, Wolf Vostell, Gerhard Richter, Konrad Lueg ve K. H. Hödicke gibi Kapitalist Gerçekçi çağdaşlarıyla benzer stratejiler kullanan Brehmer, kapitalist sistemin imge ve enformasyon üretimi araçlarına başvurup bu araçları altüst ederek sistemi kendi içinden eleştirir. Farklı baskı tekniklerinde ustalaşan; gravür, çizim ve resim gibi çeşitli mecralar aracılığıyla yeniden ürettiği buluntu imgeler, sloganlar ve verilerle çalışan sanatçı, kendi sanatsal yöntemini görsel ve “ideolojik kleptomani” olarak tarif eder. Galerie René Block’ta (Berlin) düzenlenen Neodada, Pop, Décollage, Kapitalistischer Realismus (1964), documenta 5 (1972), documenta 6 (1977) ve 1974’te ICA’de (Londra) düzenlenen Art into Society – Society into Art da dahil olmak üzere pek çok sergiye katılan Brehmer, sanatın toplumsal ve siyasi sorunlarla ilişkisini irdeleyen çok sayıda solo sergi de düzenler. İlk kapsamlı retrospektif sergisi ise 1971 yılında Hamburger Kunstverein’da yer alır. 1998 yılında, sanatçının ölümünden hemen sonra, eserleri toplu olarak Museum Fridericianum’da (Kassel) René Block küratörlüğünde KP Brehmer: Alle Künstler Lügen başlığıyla sergilenir.

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.