Asuman Aktüy’ün İlk Kişisel Sergisi ‘Yadigar’ 26 Mart’ta Açılıyor

Seramik sanatçısı ve sanat terapisi uygulayıcısı Asuman Aktüy’ün ilk kişisel sergisi ‘Yadigar’ 26 Mart’ta açılıyor. Sabun üreten ailesinin hatırasına sahip çıkan Aktüy’ün ‘sabun’, ‘nalın’, ‘hamam tası’ üçlemesinden oluşan porselen eserleri 8 Mayıs tarihine kadar Aktüy’ün atölye galerisinde görülebilir.

Asuman Aktüy
Asuman Aktüy

Sabun üretimi yapan dedesi ve babasının adını taşıyan sabunları, seramik sanatçısı ve sanat terapisi uygulayıcısı Asuman Aktüy kendi estetik bakış açısıyla porselen olarak yeniden tasarladı. Aktüy; ‘sabun’, ‘nalın’, ‘hamam tası’ üçlemesiyle yıllar önce başlayan ve bir yaz günü sabun kokusuyla bugüne taşınan hikayesini ölümsüz bir temsile dönüştürüyor. Asuman Aktüy, bu yeni hikayeyi Filiz Ağdemir’in küratörlüğünü üstlendiği ilk kişisel sergisi ‘Yadigar’ ile sanatseverlerle buluşuyor.

Porselen üçlemenin yer aldığı ‘Yadigar’ sergisinin ana taşıyıcılığını Aktüy Sabunları oluşturuyor. Sergiye, aynı zamanda arınma ritüellerinin parçaları olan porselen nalın ve hamam tasları eşlik ediyor. Sanatçı köklerinden gelen yadigarları seramik eserlere dönüştürerek hikayeyi kendi üretimleri ile tamamlıyor, yeni hafıza üretiyor.

Sabun üreten Aydınlı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Aktüy, çocukluğundaki zeytinyağlı sabun kokusunu asla unutamadığını söyleyerek serginin başlangıç noktasını şöyle anlatıyor: “Sabunu kokladığınızda oluşan hisler… O hisler hepimize geçmişi, çocukluğa dair hafif ağır karışık duyguları hatırlatır. Bir yaz günü kardeşlerimle geçmişi, sabunhaneyi konuşup annemi dinlerken; hatırlama, hatırlatma ve yad etme arzusu belirdi.” Kil ile çalışırken çamuru dinlemenin zorunlu olduğunu düşünen Aktüy, “Malzemenin bu zorlayıcı yanı beni heyecanlandırıyor” diyor.

Sergide ziyaretçiler için bir de Punctum performans bölümü yer alıyor. Sanatçı, yaptığı porselen hamam taslarının içine travmatik veya bazen neşeli bir anın çizimini yapıyor. Hamam tasının boyaması bittiğinde de tasları su ile yıkıyor. Bu işlemle sanatçı geçmişin ve anıların bugün oluşturduğu izleri ve desenlerini izleyici ile paylaşıyor.

Sergide izleyiciler tarafından da uygulanabilecek Punctum performanslar tamamen kişisel ve açıklanmasına gerek olmayan sarsıcı deneyimler vaat ediyor.

Filiz Ağdemir küratörlüğünde hazırlanan sergi, 26 Mart – 8 Mayıs tarihleri arasında sanatçının atölye galerisinde görülebilir.

Asuman Aktüy Hakkında

1966 yılında Aydın’da doğdu. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesinden 1989 yılında mezun oldu. İzmir Resim ve Heykel Müzesi ve Yıldız Sima Atölyesi’nde 1989-1991 yılları arasında seramik eğitimi aldı. Biyoloji öğretmeni olarak çalıştığı dönemlerde seramik çalışmalarına eş zamanlı devam etti. Seramik sanatını tanıttığı “Çamura Merhaba” projesiyle 400 öğrenciye 5 ay boyunca “Sanat ne içindir?” sorusunun tartışıldığı bir eğitim verdi. 2002-2005 yıllar arasında gönüllü olarak Türk Silahlı Kuvvetleri Rehabilitasyon Merkezinde gaziler ile seramikle çalıştı. 2014’te İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesinde Doç. Dr. Nurhan Eren’in yürüttüğü Sanat Psikoterapileri eğitimine katıldı. 2015 yılında biyoloji öğretmenliğinden emekli oldu. Sanat Psikoterapileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olan Aktüy, çalışmalarına sanatçı atölye galerisinde devam ediyor.


Asuman Aktüy Atölye Galeri

Abbasağa Mah. Uzunca Ova Cad. Mine Apt. 78/9, Beşiktaş/İstanbul

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar