29 Ekim’e kadar Salt Galata’da devam eden “Başka Kayda Rastlanmadı” sergisi kapsamında Ekim ayında söyleşi, hafıza yürüyüşü ve açık dersten oluşan bir dizi program gerçekleştirilecek. Sergi paralelindeki gösterimler ise 26 Ekim’e dek her Perşembe Salt Beyoğlu’nda yer alacak.
Garanti BBVA tarafından kurulan Salt’ın Başka Kayda Rastlanmadı: Reşad Ekrem Koçu ve İstanbul Ansiklopedisi Arşivi sergisi, tarihçi ve romancı Reşad Ekrem Koçu’nun (1905-1975) ömrünün büyük kısmını adadığı İstanbul Ansiklopedisi’nin yayımlanmamış bölümlerine ışık tutuyor. Salt Galata’nın katlarına yayılan sergi, Koçu’nun 19. yüzyıl başlarından 20. yüzyıl ortasına uzanan süreçte Galata ve yakın çevresine dair yarattığı müstesna kent imgesini ve sakinlerini gündeme getiriyor.
29 Ekim’e kadar devam eden sergiye, Salt Galata’da gerçekleştirilecek bir dizi program eşlik ediyor. 11 Ekim Çarşamba günü saat 18.30’da çok yazarlı ve kolektif yapısıyla tarihyazımı konusunda ayrıcalıklı bir örnek teşkil eden ansiklopedinin yazarları üzerine bir söyleşi düzenlenecek. Gazeteci, editör ve yayın yönetmeni Cem Erciyes ile Kansu Şarman’ın moderatörlüğündeki programda edebiyatçı, polisiye roman eleştirmeni ve koleksiyoncusu Erol Üyepazarcı, edebiyatçı ve sahaf Emin Nedret İşli, halkbilimci, edebiyatçı ve eğitmen Sabri Koz bir araya gelecek. Katılımcılar, Koçu’nun ansiklopediyi oluştururken kullandığı farklı kaynaklar ve sıra dışı çalışma yöntemlerinin yanı sıra bu vesileyle kurduğu dostlukları ele alacak.
21 Ekim Cumartesi günü 11.00-16.00 saatlerinde ise toplumsal hafıza ve adalet odaklı çalışmalar yapan Karakutu Derneği yürütücülüğünde bir hafıza yürüyüşü gerçekleştirilecek. Resmî tarih anlatılarının dışında kalan toplulukların hikâyelerini ve kent tarihinden silinmiş izlerini görünür kılmayı amaçlayan programda, Salt Galata’daki buluşmanın ardından üç hafıza mekânına odaklanılacak.
Halk şairlerinin anlatılarından yıkımlarla değişen kent manzaralarına, Koçu’nun kullandığı dilden geçmişe, ayrıntılara ve şehre bağlılığına, ansiklopedinin gündeme getirdiği melankoli ile kent ilişkisini yorumlamaya açan Melankoli ve Kent açık ders serisinin son oturumu ise 24 Ekim Salı günü saat 18.30’da gerçekleştirilecek. Bu açık ders programında akademisyen ve yazar Umut Tümay Arslan, ansiklopediyi kurmaca ve gerçeğin iç içe geçtiği bir İstanbul anlatısı olarak ele alırken, kent melankolisi ve hatırlamak ile bastırmak arasındaki gerilimi edebiyat ve sinemadan seçili örnekler etrafında inceleyecek.
Sergi paralelinde hazırlanan Beni Kimsenin Anlamadığı Bir İstanbul’da Yaşamaktan Yoruldum başlıklı gösterim programı, 26 Ekim’e dek her Perşembe Salt Beyoğlu’ndaki Açık Sinema’da yer alacak. 1960’lar İstanbul’unda geçen beş filmlik bir seçkiden oluşan program, adını Reşad Ekrem Koçu’nun İstanbul Ansiklopedisi’ne dâhil etmek üzere arşivlediği bir intihar haberi kupüründen alıntıladığı “Beni kimsenin anlamadığı bir dünyada yaşamaktan yoruldum” ifadesinden alıyor. Koçu’nun melankolisini takip ederek dönemin toplumsal, kültürel ve ekonomik meselelerini gündeme getiren program, Türkiye sinemasından örneklerle İstanbul’un birikenleri, birikemeyenleri ve sürekli dönüşenlerinin izini sürüyor. 5 Ekim Perşembe günü gösterilecek Lütfi Ömer Akad imzalı Yangın Var: Eski İstanbul Kabadayıları (1960), eski devir İstanbul’unda, geleneksel mahalle düzeninin dışında yaşayan bir grup tulumbacı ve kabadayının başından geçenleri takip ediyor. Programda 12 Ekim Perşembe günü Metin Erksan’ın, polisiye filmlerinin üslubunu derinlikli bir toplumsal eleştiriyle birleştiren Suçlular Aramızda (1964); 19 Ekim Perşembe günü Osman F. Seden’in, 1960’lar İstanbul’unun eğlence hayatına bakış sunan Beş Şeker Kız (1964) ve 26 Ekim Perşembe günü Atıf Yılmaz’ın, dönemin toplumsal yapısı ile kültürel çatışmalarını merkeze alan Ah Güzel İstanbul (1966) filmleri yer alıyor.
Herkesin katılımına açık ve ücretsiz programlar hakkında ayrıntılı bilgi için saltonline.org adresini ziyaret edebilirsiniz.