Beşir Ayvazoğlu “Abdülmecid Efendi’nin Edebi Çevresi”ni Anlatıyor

Sakıp Sabancı Müzesi’nde Sabancı Holding’in desteğiyle devam eden “Şehzade’nin Sıra Dışı Dünyası: Abdülmecid Efendi” sergisi kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler, şair, yazar ve gazeteci Beşir Ayvazoğlu’nun “Abdülmecid Efendi’nin Edebi Çevresi” başlıklı bir konferansıyla devam ediyor.

Osmanlı İmparatorluğu'nun son halifesi Abdülmecid Efendi'nin portresi.
Osmanlı İmparatorluğu’nun son halifesi Abdülmecid Efendi’nin portresi.

1 Mart Salı günü saat 16.00’da çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek konferans; Osmanlı hanedanının kendisinden öncekilere göre çok iyi yetişmiş, zihni dünyaya açık mensuplarından biri; hatta belki de en seçkini olan, döneminin edebi hareketlerini de yakından takip ederek desteklediği için sanat dünyasında geniş bir çevreye ve yüksek itibara sahip Abdülmecid Efendi’nin edebiyat ve dönemin aydınları, sanatçılarıyla kurduğu yakın dostluklara odaklanacak.

Konferansta Arapça ve Farsçanın yanı sıra Almanca ve İngilizce de öğrenen, özellikle Fransızcaya edebiyatıyla haşir neşir olacak derecede hâkim olan Abdülmecid Efendi’nin edebiyata olan merakı; takma adıyla çevirdiği Fransızca bir metin, şiirle olan meşguliyeti, kütüphanesinde bulunan eserler, kadın yazar ve şairler hakkındaki düşüncelerini içeren bir mülakat, cemiyet hamilikleri, dönemin edebiyatçılarıyla olan ilişkileri ve bu isimlerin onun üzerine yazdıkları değerlendirilecek.

Konferansın odaklandığı konular arasında; Abdülmecid Efendi’nin edebi çevresinde baş köşeyi işgal eden ve portresini de yaptığı nadir isimlerden olan Abdülhak Hâmid ve Sis adlı şiirine ithafen aynı isimle tablo yaptığı, hayran olduğu bir şair olmanın ötesinde, Mekteb-i Sultânî’de oğlunun hocası da olan Tevfik Fikret de yer alacak. Ayrıca Yahya Kemal de, Abdülmecid Efendi ile Mustafa Kemal arasındaki aracılığı üzerinden ele alınacak. Abdülhak Hâmid’in tragedyası Finten’in sahnelenmesinin şerefine Abdülmecid Efendi tarafından düzenlenen ve veliahdın edebi çevresinin genişliğini belgeleyen kutlama ziyafeti, ziyafetin davetli listesi, o gün çekilen fotoğraflar ve özel imal edilen “Finten” yazılı kravat iğneleriyle detaylandırılarak açıklanacak.

Beşir Ayvazoğlu “Abdülmecid Efendi'nin Edebi Çevresi”ni Anlatıyor
“Şehzade’nin Sıra Dışı Dünyası: Abdülmecid Efendi” Sergisi

SSM’de 1 Mayıs 2022’ye kadar devam edecek “Şehzade’nin Sıra Dışı Dünyası: Abdülmecid Efendi” sergisi; SSM’nin koleksiyonu, 14’ü resmi kurum koleksiyonu, 17’si aile koleksiyonu, özel müze ve galeri koleksiyonlarından eserlerle birlikte hayatının son 20 yılını geçirdiği Fransa’nın Nice şehrindeki Musee Massena Koleksiyonu’ndan 1926 tarihli bir otoportre ile Rochefort’taki Pierre Loti Müze Evi’nden gelen ve Abdülmecid Efendi’nin Loti’ye hediye ettiği orijinal çerçeveli 2 resimle beraber 60 tablo ve 300’ü aşkın belgeden oluşuyor.

Ücretsiz gerçekleştirilecek konferansa katılım için SSM’in web sitesinden kayıt yaptırmak yeterli olacak.

Beşir Ayvazoğlu Hakkında

Beşir Ayvazoğlu Portresi
Beşir Ayvazoğlu

Gazeteci, editör, edebiyat eleştirmeni ve biyografi yazarı Beşir Ayvazoğlu, kısa bir süre Türkçe ve edebiyat öğretmeni olarak Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalıştıktan sonra çeşitli gazetelerde Kültür-Sanat Servisi yöneticiliği ve köşe yazarlığı, Kültür Bakanlığı danışmanlığı ve 2001-2005 yılları arasında RTÜK üyeliği yaptı. 2005-2015 yılları arasında Türk Edebiyatı dergisi yönetti. Deneme, eleştiri, biyografi, biyografik roman gibi türlerde yayımlanmış kırk civarında eseri ve çok sayıda ödülü bulunuyor. Yayımlanmış eserlerinden bazıları şunlardır: Ömrüm Benim Bir Ateşti: Ahmet Hâşim’in Hayatı Sanatı Estetiği Dramı (Biyografi, 2006), Büyük Ağa Tarık Buğra (Biyografi, 2006), Bozgunda Fe­tih Rüyası (Biyografik roman, 2006), Güller Kitabı (2006), 1924: Bir Fotoğrafın Uzun Hikâyesi (2006), Peyami: Hayatı Sanatı Felsefesi Dramı (Biyografi, 2008), Yahya Ke­mal Eve Dönen Adam (Ansiklopedik biyografi, 2008), Divanyolu; Bir Caddenin Hikâyesi (2010), Malik Aksel: Evimizin Ressamı (2011), Kahveniz Nasıl Olsun? (2011), Üçüncü Tepede Hayat: Beyazıt Meydanı’nın Derin Tarihi (2012), Geceleyin Dersaadet (2013), Ateş Denizi (Roman, 2013), Yunus, Ne Hoş Demişsin (2014), He’nin İki Gözü İki Çeşme (Asaf Hâlet Çelebi Biyografisi, 2014), Edebiyatın Çanakkale’yle İmtihanı (2015), Saatler, Ruhlar ve Kediler (2015), Bir Ateşpâre Bin Yangın (2017), Altın Kapı (2017), Fikret (Biyografi, 2019).

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar