Bir Tutam Zapt Edilemez Karmaşıklık




SANATORIUM, 9 Eylül – 12 Kasım 2022 tarihleri arasında, Kerem Ozan Bayraktar, Akhmat Biikanov, Evgeny Dedov, Mehmet Dere, Şafak Şule Kemancı, Çağla Köseoğulları, Kateryna Lysovenko, Yağız Özgen, Sam Samiee, Sergen Şehitoğlu, Osman Sadi Temizel, Viron Erol Vert, Agnes Waruguru ve Slavs and Tatars’ın araştırma ve üretimlerine yer veren, Misal Adnan Yıldız küratörlüğünde gerçekleşen BİR TUTAM ZAPT EDİLEMEZ KARMAŞIKLIK başlıklı sergi ve yayın projesini ağırlıyor.

Sam Samiee, Frottage, 2022
Sam Samiee, Frottage, 2022, Tuval üzerine akrilik, 100 x 70 cm (Sanatçının ve Dastan Gallery’nin izniyle)

Sergi, gerçeklik ve bilişsel sınırlarımızla doğayı görme biçimlerimiz birlikte düşünüldüğünde, bilimin hayatımıza kattığı karmaşıklığa adanıyor. BİR TUTAM ZAPT EDİLEMEZ KARMAŞIKLIK, duygusal zekaya, samimi bağlantılara, görsel şiire ve resme karşı bir açlık duyuyor. ‘İlişki durumu: Karışık’ bir çağda, şeylerin veya olayların koşullu doğasındaki karmaşıklığın -özellikle karmaşıklık kavramının- farklı formlarını fark etmek, tanımak ve anlamak üzerine önerilerde bulunuyor. Gelişimsel sorunlar ya da sosyal çelişkiler yaşayan bir insan; parçalarıyla bir ‘makine’; bireyler, toplumlar ve topluluklar ya da içinde bulunduğumuz, hayal edemeyeceğimiz sonsuzlukta uzay, tam anlamıyla bu ‘karmaşıklığın’ örnekleri.

Agnes Waruguru, I am the sun, I am the sky, I am the wind, 2022
Agnes Waruguru, I am the sun, I am the sky, I am the wind, 2022, Kağıt üzerine akrilik boya, akrilik mürekkep, renkli kalem, soft pastel ve kolaj, 237 x 150 cm (Sanatçının izniyle, Fotoğraf: Sander van Wettum)

Bir sergi olarak BİR TUTAM ZAPT EDİLEMEZ KARMAŞIKLIK, bizi (Batı) hümanizmi/öznelciliği sorusu/sorunu etrafında/karşısında birleştiren; iç içe geçen, ekolojik düzenlilikler ve jeo-merkezci öznelerden yola çıkan spesifik sanatsal perspektifleri mercek altına alıyor. Ayrıca, başlığa eklenen ve ironik bir şekilde imkânsız bir görevi işaret eden ‘‘bir tutam’’ ibaresi, yerelin, deneysel yaklaşımın ve bağlamsal düşünmenin -ve bir sergi mekânının, takviminin ve bütçesinin sınırları dahilinde- biraz daha alan talep ediyor.

Bu çok katmanlı proje, 9 Eylül 2022 tarihinde SANATORIUM’un her iki mekânında aynı anda saat 17:30’da açılacak. SANATORIUM’un şimdiki adresine taşınmasının 5. yıl dönümünü mekâna özel ve bağlama duyarlı yeni işlerle kutlayan ve ilk kez galerinin ana mekânı ile Juma binasındaki ek mekânı birlikte kullanan sergi, Tahran’dan Amsterdam’a, Nairobi’den Berlin’e, farklı birçok jeo-politik gerçeklikten geçen hikayeler, sınırlar arası seyahat eden formlar ve en önemlisi, bir araya getirdiği pratikler arasında gelişen potansiyel diyaloglarla İstanbul için, İstanbul’u düşünerek şekillendi. Serginin yapım aşaması, araştırma malzemeleri ve bütün notlarıyla tamamlanmış olacak küratöryel metin, yürütücülüğünü Sergen Şehitoğlu’nun yaptığı “xx-yy-dergi” adlı yayının Aralık 2022 sayısında yer alacak.


SANATORIUM

Kemankeş Mahallesi, Mumhane Caddesi, No:67/A Karaköy/İstanbul

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar