Birinci ‘Vardiya’ Canan Yücel Pekiçten ile Tamamlanıyor

Beykoz Kundura’nın bu yıl ilkini düzenlediği misafir sanatçı programı Vardiya, dans sanatçısı, koreograf ve öğretim üyesi Canan Yücel Pekiçten ile ilk adımını tamamlıyor.

Ocak ortasında güncel sanatçı Gözde İlkin ile başlayan ve multi-enstrümantalist, disiplinlerarası sanatçı ve davulcu Alican Tezer ile devam eden programın üçüncü ve son sanatçısı olacak Canan Yücel Pekiçten, bugün (8 Mart) Kundura Hafıza’nın arşivine girecek ve önceki sanatçıların biriktirdiklerini devralarak kendi araştırma odaklı fikir ve yaratım sürecine başlayacak.

Canan Yücel Pekiçten Fotoğrafı
Canan Yücel Pekiçten

Vardiya 18 Mart’ta tamamlanacak

My Motto, It’s OK! ve 2016’da Gdansk Dans Festivali’nde Birincilik Ödülü almış Der Zwerg gibi özgün eserleri ile İstanbul, Utrecht, Vilnius, Gdansk, Göteborg, New York, Torino, Pamplona, Paris, Amsterdam ve Lizbon başta olmak üzere dünyanın pek çok festivalinde sahne alan Canan Yücel Pekiçten, toplumsal bellekten etkilenerek üretimde bulunduğu son dönem çalışmaları kadın bedeninin çağdaş sanattaki temsiliyet biçimleri üzerine yoğunlaşıyor. Vardiya programını 18 Mart’ta tamamlayacak sanatçı ayrıca, Nisan ayında Kundura Sahne’nin konuğu olacak ve All About the Heart (Yüreğe Dair) ile How to Enjoy Ceylon Tea (Seylan Çayı’nın Tadı Nasıl Çıkarılır) eserlerini sahneleyecek.

Üç sanatçının Vardiya deneyimlerini paylaşacakları ve seyirciye açık gerçekleşecek program ise Haziran ayında Beykoz Kundura’da gerçekleşecek.

Beykoz Kundura Fabrikası
Beykoz Kundura Fabrikası Kadın İşçi

İşçilerin vardiya sisteminden ilhâm aldı

Türkiye’den ve farklı disiplinlerden üç sanatçının seçilerek davet edildiği ve yılda bir kez gerçekleşecek Vardiya; arşivi koruyan, gözeten ve nöbet tutan bir çalışma dizilimi kurgusuyla tasarlandı. Venedikçe ‘vàrdia’ ile İtalyanca ‘guardia’ sözcüklerinden ve ‘korumak, gözetmek, nöbet tutmak’ anlamlarındaki İtalyanca ‘guardare’ fiilinden Türkçeye uyarlanmış ‘vardiya’ kelimesinin sözlük anlamından esinle yaratılan program, Sümerbank Deri ve Kundura Fabrikası’nda işçilerin birbirlerine nöbetlerini devrettikleri vardiya çalışma sisteminden ilhâmla kurgulandı. Sanatçılar, 10 gün boyunca Kundura Hafıza’nın arşivinde zaman geçiriyor ve bir önceki sanatçıdan devraldığı araştırma odaklı üretimini kendi pratikleriyle geliştirerek özgün fikirler üretiyor; on günün sonunda ayrılırken de bir sonraki nöbeti tutacak sanatçıya biriktirdiklerini devirde bulunuyorlar.

Kundura Sahne ve Kundura Hafıza ortaklığında hayata geçirilen, sanat ve arşivin buluştuğu yeni düşünme ve karşılaşma alanları yaratmayı amaçlayan Vardiya‘nın bir sonraki sanatçıları 2022’nin sonunda belli olacak.

CANAN YÜCEL PEKİÇTEN

Dans sanatçısı, koreograf ve öğretim üyesi. Eserleri İstanbul, Utrecht, Vilnius, Gdansk, Göteborg, New York, Torino, Pamplona, Paris, Amsterdam ve Lizbon’da olmak üzere çeşitli festival ve mekanlarda sahnelendi. Polonya’da düzenlenen 8. Gdansk Dans Festivali’nde Birincilik Ödülü’nü kazandı. Saari Residence (Kone Vakfı, FI), 3:e Våningen (SE), Movement Research (ArtsLink, US), Espace Darja (MA), Tanzhaus NRW (DE), A Corner in the World (TR), La Cité Internationale des Arts’ (FR), Dansmakers Amsterdam’da (BMCT Program, NL) konuk sanatçı programlarına katıldı. Pek çok koreograf ve çağdaş sanatçıyla ortak çalışmalar yürüttü, eserlerinde dans sanatçısı olarak yer aldı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı Modern Dans Ana Sanat Dalı’nda öğretim üyesi olan sanatçı, Göteborg Üniversitesi, Danscentrum Vast, Teatro Da Voz (Lizbon), 212 Photography İstanbul gibi birçok farklı kurum bünyesinde dersler verdi, atölyeler yürüttü. Son dönemde yürüttüğü araştırma ve çalışmalar operalar, oryantalizm, toplumsal sınıflar ve kadınlıkla bağlantılı temalar üzerine yoğunlaşır.

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.