border_less Kitap Fonu 2022 İçin Işıl Eğrikavuk’u Destekliyor

border_less Kitap Fonu 2022’nin, Anlam De Coster Arslanoğlu, Peter Hristoff ve Ayşe Umur’dan oluşan jüri kararıyla Işıl Eğrikavuk’un “Bir Protestodan Sanat Sergisine: Diyalog Temelli Sanat Yoluyla Ortak Bağ Oluşturma” projesini destekleyeceğini duyurdu.

border_less KİTAP FONU 2022: 15.000 TL

Proje, tamamlanmış haliyle ilk kez border_less ARTBOOK DAYS 2023’te izleyicilerle buluşmaya hazır olacak.

HAH, Without Encountering, mixed media installation, 2017. Courtesy of HAH.
HAH, Without Encountering, mixed media installation, 2017. Courtesy of HAH.

“Bir Protestodan Sanat Sergisine: Diyalog Temelli Sanat Yoluyla Ortak Bağ Oluşturma”

Bir sanatçı tarafından yazılmış bir doktora tezi nasıl görünür, nasıl sunulur ve okunur? Sanatçılar hem bilimsel nitelikli araştırmalar yapıp hem de sanatsal üretimlerinden vazgeçmeden nasıl akademik literatüre katkıda bulunur? Bu kitap önerisi, sanatsal ve akademik nitelikli bir çalışmayı sunuyor.

Işıl Eğrikavuk’un 2021 yılında tamamladığı doktora tezini dönüştürdüğü kitabı, 2013’te İstanbul’da başlayan ve Türkiye’nin çeşitli şehirlerine yayılan Gezi Eylemleri’nden yola çıkıyor. Bu kitap, okuyucuya Gezi protestoları ile topluluk temelli sanatlar (toplumsal katılımlı, diyalog temelli sanat pratikleri) arasındaki kesişmelere ve Eğrikavuk’un Türkiye’den altı farklı sanat ve ekoloji kolektifi ile çalışarak gerçekleştirdiği uygulamalı bir işbirlikçi sanat projesine bakma fırsatı sunuyor.

Işıl Eğrikavuk (PhD) Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nde okuduktan sonra Koç Vakfı bursuyla The School of The Art Institute of Chicago’da (SAIC) Performans Sanatı alanında yüksek lisans yaptı. Doktora derecesini 2021 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden “Bir Protestodan Sanat Sergisine: Diyalog Temelli Sanat Yoluyla Ortak Bağ Oluşturma” başlıklı teziyle aldı. Eğrikavuk 2017 yılından bu yana Berlin’de yaşıyor ve Berlin Sanat Üniversitesi (UdK), Medya ve İletişim Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışıyor.

Eğrikavuk, 2012’de Türkiye’nin ilk çağdaş sanat ödülü olan Full Art Prize’ın eş kazananıdır. Aynı zamanda SPOT Üretim Fonu’nun sanatçı bursunun ilk sahibidir. Çok sayıda uluslararası sergiye, rezidansa katıldı ve çalışmaları hem yerel hem de uluslararası dergilerde yayınlandı. Son sergileri arasında Vulnerable Critters, La Casa Encendida Madrid (2022), Chicago Museum of Contemporary Photography (2022), Arnis Residency, Almanya (2021), Chicago Architecture Biennial (2021), Die Büehne, Berlin (2019), Art Souterrain, Montreal (2019), Pluto’s Kitchen, Block Universe, Londra (2017), Her Türlü Mit Özenle Yazılır, 21. Yüzyılda Propaganda, Lenbachhaus Müzesi, Münih (2017), İhtilaf Sanatı, SALT Galata & Ulus, İstanbul & Ankara (2016-2015), 11. Sharjah Bienali, Sharjah (2013) , Ters Köşe, Kişisel sergi, Egeran Galeri, İstanbul (2013), Dönüşüm Muhteşem Olacak, SALT Beyoğlu, İstanbul (2012), 11. İstanbul Bienali (2009), Endgame, Güney Kore (2009) yer alıyor.

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.