Canlandıranlar İle Animasyon Şölenine Az Kaldı!

10. Canlandıranlar Uluslararası Film Festivali yüzlerce filmle 17-23 Ekim arasında İstanbul’da

Canlandıranlar Derneği tarafından organize edilen Canlandıranlar Uluslararası Film Festivali 10. defa 17-23 Ekim arası İstanbul’da yapılacak. Bu senenin programında öne çıkan etkinlikler arasında Festival’in Onur Konuğu Aardman Animations’ın eş-kurucusu ve Yaratıcı Yönetmeni Peter Lord’un Master Class’ı, tüm dünyadan gelen 150’ye yakın kısa film ve 3 uzun metrajın gösterimleri bulunuyor. Bu sene Festival’in gerçekleşeceği 4 ana mekan Institut Français, Akbank Sanat, Salt Galata ve Kadıköy Müze Gazhane. Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) ile yarışma çerçevesinde işbirliği yapan Festival’de bu yıl ilk kez SİYAD özel ödülü verilecek.

10. Canlandıranlar Uluslararası Film Festivali
10. Canlandıranlar Uluslararası Film Festivali

10. Canlandıranlar Uluslararası Film Festivali Programı

Peter Lord & Morph
Peter Lord & Morph

Peter Lord Master Class ve İlham Seçkisi

Dünyaca ünlü stop-motion stüdyosu Aardman Animations’ın kurucu ortağı ve Yaratıcı Yönetmeni Peter Lord Canlandıranlar Uluslararası Film Festivali’nin Onur Konuğu olarak İstanbul’a geliyor. En sevilen Aardman yapımları arasında Tavuklar Firarda ve Korsanlar ile Tv dizisi Koyun Shaun bulunuyor. Animasyon severlerin favorisi olan bir başka Aardman karakteri ise Morph. Aardman çok sevilen stop-motion karakterlerini sinema ve televizyon mecralarının ötesine sanal gerçeklik (VR) ortamına da taşıyor. Kuklaların kare kare hareket ettirildiği stop-motion tekniklerinde devrim yapan Aardman Animations 1972’de İngiltere’de kuruldu. Stüdyonun bağımsızlığını güvence altına almak amacıyla Kasım 2018’den itibaren çalışanlara ait bir kuruluş haline getirildi.

Peter Lord, 19 Ekim Çarşamba günü saat 18:00’de, Salt Galata Oditoryum’da Aardman’ın hikayesini anlatacak. Konferans İngilizce’den Türkçe’ye tercüme edilecek.

22 Ekim Cumartesi günü saat 16:00’da Peter Lord, Aardman Stüdyosu’nun diğer yönetmenlerinin elinden çıkan ve ilham verici bulduğu filmlerden oluşan bir film seçkisi sunacak. Konferans ve gösterim İngilizce’den Türkçe’ye tercüme edilecek.

Uzun Metraj Animasyon Film Gösterimleri

CUFF’da bu sene Le Petit Nicolas (Pıtırcık), Nayola ve My Love Affair with Marriage (Evlilik Hayatım) isimli üç uzun metraj filmin gösterimi olacak. Dünyanın en önemli animasyon festivali olan Annecy’de Haziran ayında gösterilen ve çok ses getiren bu filmler İstanbul’da izleyici ile buluşacak.

Shall We Talk
Shall We Talk

Le Petit Nicolas – Qu’est-ce qu’on attend pour être heureux ? Little Nicholas – Happy as Can Be (Pıtırcık-Mutlu Olmak için Ne Bekliyoruz?)

Annecy Festivali’nin büyük ödülü Crystal’a layık görülen Le Petit Nicolas (Pıtırcık), merkezinde bir oğlan çocuğunun olduğu hikayeler anlatan çizgi roman serisine dayanıyor. 1950’li yıllarda Goscinny’nin yazdığı ve Sempé’nin çizdiği bu seri çok sevilince Goscinny, Pıtırcık’ın öykülerini yazmaya devam etti ve bu ele avuca sığmaz karakter edebiyat okuyucularına da ulaştı. On yıllar boyunca Türkçe dahil pek çok dile çevrilen Pıtırcık öyküleri, dünya çapında popüler oldu. 2022 yapımı animasyon uyarlamasında, çizer Sempé ve yazar Goscinny’nin Pıtırcık karakterini yaratması, küçük yaramazın okul ve kamp maceraları sürerken bu ele avuca sığmaz karakterin yaratıcılarının atölyesine dönüp onları sorgulaması konu ediliyor. Türkiye’de de farklı kuşaklardan çok sayıda hayranı bulunan Pıtırcık, bu defa bir animasyon sinema filmi olarak izleyici ile buluşacak.

Nayola

Stop-motion filmleriyle tanınan Portekizli yönetmen José Miguel Ribeiro bu defa 2D ve 3D karışık teknikle üretilmiş bir filmle izleyici karşısına çıkıyor. Yönetmenin beş yıl boyunca üzerinde çalıştığı filmi Nayola, iç savaştan etkilenen Angola’lı bir ailenin farklı kuşaklardan üç kadınına odaklanıyor; Evinden çıkmayan büyükanne Lelena, kaybolan kocasının peşine düşüp geri dönmeyen kızı Nayola ve Rap’çi asi torunu Yara. Dünya prömiyerini 2022’de Annecy Festivali’nde yapan Nayola, Türkiye prömiyerini 19 Ekim Çarşamba günü, saat 20.45’te Institut Français’de (Fransız Kültür Merkezi) yapacak.

My Love Affair with Marriage (Evlilik Hayatım)

Toplumsal normlara uymak için çabalayan ama beceremeyen bir genç kadının hikayesini anlatan My Love Affair with Marriage (Evlilik Hayatım) New York’ta yaşayan Slovenyalı yazar, yönetmen, animasyon sanatçısı Signe Baumane’ın son uzun metraj filmi. Baumane bu filminde üç boyutlu arka planların üzerine yerleştirdiği iki boyutlu animasyonlarla hikayeyi anlatıyor. Annecy Festivali’nde jüriden özel bir mansiyon ödülüne layık görülen film Institut Français’de (Fransız Kültür Mekezi) 21 Ekim Cuma günü, saat 20.45’te seyredilebilecek.

Yarışma Seçkileri

Başvuruda bulunan 1000’den fazla eser arasından, 32 ülkeden, 51 yarışma, 80 yarışma dışı film seçildi. Tüm kısa filmler Festival süresince 12 ayrı program ile Institut Français (Fransız Kültür Merkezi), Akbank Sanat ve Kadıköy Müze Gazhane’de gösterilecek. Yarışma filmlerine ayrılan 8 seansa ek olarak, yarışma dışında 3 Türkiye seçkisi ve bir belgesel seçkisi izleyicilere sunulacak.

Beware Of Trains
Beware Of Trains

Kaboom Seçkisi

Festival’in programında Hollanda’nın önde gelen animasyon festivali Kaboom’dan 12 filmlik bir seçki yer alıyor. İnsana ve deneyime odaklanan, ticareti değil animasyon sevgisini önceleyen Kaboom Animasyon Festivali’nin seçkisinde, Kaboom’da 2022 baharında izleyiciye sunulmuş filmler yer alıyor. Aşk ve cinsiyeti irdeleyen, “birlikte queer olmak” temalı bu seçkiyi Kaboom Festivali’nin Sanat Yönetmeni ve Canlandıranlar Yarışması Jüri üyelerinden Aneta Ozorek hazırladı. Kaboom Seçkisi Institut Français’de (Fransız Kültür Mekezi) 21 Ekim Cuma günü, saat 19.00’da seyredilebilecek.

Maara Animasyon

Stop-motion ustası Peter Lord’un İstanbul’a gelişine paralel olarak Festival’de Türkiye’deki stop-motion üretimi de ele alınıyor. Türkiye’de bu teknikte üretim yapmakta uzmanlaşmış tek stüdyo olan Maara Animasyon’un kurucusu, Yönetmen Niyazi Özyurt konuk ediliyor. Özyurt, Festival izleyicileri ile 3 boyutlu stereoskopik gözlükle seyredilen T-BOT isimli kısa filmini paylaşacak ve ardından Türkiye’de stop motion üretiminin zor ve tatlı taraflarının konu edildiği bir sohbet gerçekleşecek.

Maara Animasyon Buluşması 19 Ekim Çarşamba günü saat 16:00’da, Salt Galata Oditoryum’da gerçekleşecek.

Saygı Kuşağı

Her yıl olduğu gibi Canlandıranlar, Türkiye’de canlandırma sanatına özel bir katkısı olmuş kişilerle, arşiv niteliğindeki söyleşi dizisine devam ediyor. Saygı Kuşağı’nın bu seneki konuğu uzun yıllar TRT Çocuk’un başında görev yapan Can Soysal. Söyleşi Salt Galata’da 22 Ekim Cumartesi günü saat 14.00’te yapılacak.

Çizgi Roman Paneli

Canlandıranlar’ın bu seneki etkinlikleri arasında, son yıllarda ülkemizde gelişmekte olan çizgi roman sektöründen yazar ve çizerlerin yer alacağı “Altı Karede Çizgi Roman Sohbeti” yer alıyor. Çizgi romancı Cihan Kılıç, Selçuk Ören ve Ege Avcı sahnede sırayla 6 karelik bir çizgi romana imza atarken, çizimden fırsat buldukça moderatör Doğan Şima‘nın sorularını yanıtlayacak. Panel Akbank Sanat’ta 20 Ekim tarihinde yapılacak.

Canlandıranlar İle Animasyon Şölenine Az Kaldı!
Ayce Kartal – Aneta Ozorek

Çevrimiçi Söyleşiler: Aneta Ozorek ve Ayce Kartal Söyleşileri

Her ikisi de bu yıl Canlandıranlar Yarışması’nda jüri üyeliği yapan Aneta Ozorek ve Ayce Kartal ile ayrı ayrı çevrimiçi söyleşiler yapılacak.

Türkiye’de yetişip animasyon alanında dünya çapında tanınan, en önemli uluslararası festivallerden çok sayıda ödül kazanan ve tüm filmlerinin senaryosunu kendi yazan animasyon yönetmeni Ayce Kartal ile animasyon film senaryosu yazmak üzerine konuşacağız. Bu konuşma 17 Ekim Pazartesi günü saat 17.00’de Zoom üzerinden gerçekleşecek.

Festival küratörü ve organizatörü olan, Avrupa’da eğitim atölyeleri, sergiler ve film etkinlikleri
düzenleyen, Kaboom Animasyon Festivali’nin Sanat Yönetmeni Aneta Ozorek ile “Kısa Animasyonların Festival Yolculuğu ve Endüstrideki Rolü” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirilecek.

Türkiye’deki animasyon yönetmenleri için yol gösterici olacak bu söyleşi canlı olarak Institut Français (Fransız Kültür Merkezi) Taksim salonunda 18 Ekim Salı günü, saat 18.00’de gerçekleşecek ve YouTube kanalı üzerinde takip edilebilecek.

İllüstrasyon Sergisi

Canlandıranlar Uluslararası Film Festivali 10. yılını bir illüstrasyon sergisi ile kutluyor. Sergide yetenekli illüstratörlerin elinden çıkan “Yaşasın Animasyon” temalı afişler yer alıyor. Eserler festival süresince Fransız Kültür Merkezi’nde sergilenecek. Sergide yer alacak bazı eserler AR ile animasyonlu olarak da izlenebilecek.

“Yaşasın Animasyon” sergisinin katılımcıları olan birbirinden yetenekli illüstratörlerle ayrıca da buluşuyoruz! İllüstrasyon ve animasyon sanatçılarını bir araya getiren ve temsil eden fam°ın kurucularından Ege Akdemir moderatörlüğünde illüstrasyon ile animasyon ilişkisini ve illüstratörlerin güncel pratiklerini konuşacağız. Buluşma 21 Ekim Cuma günü saat 18.00’de Institut Français/Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.

Atölyeler

Canlandıranlar dostları festival için 3 çok özel atölye öneriyor:

Azimet Ahmet & Ebuzer Caner ile “KARAKTER TASARIMI ATÖLYESİ”

Animasyon ve oyun sektöründe Visual Development artist olarak çalışan Azimet Ahmet ve Ebuzer Caner ile birlikte “Karakter Tasarımı Atölyesi” gerçekleştireceğiz. Katılımcılar bu atölyede karakter tasarımı temellerini ve kullanım alanlarını görüp, tasarladıkları karakter üzerinden soru cevap şeklinde üretimlerini tamamlayacaklar. 19 Ekim Çarşamba saat 14.00-16.30 arası Akbank Sanat’ta.

Fatih Öztürk ile “GİF ATÖLYESİ”

İllüstrasyon ve animasyon alanında üretim yapan Fatih Öztürk ile bir “Gif Atölyesi” gerçekleştireceğiz. Katılımcılar atölye süresince bir Gif nasıl tasarlanır, bir illüstrasyon nasıl Gif haline getirilebilir gibi sorular üzerinden üretim yapacaklar. 22 Ekim Cumartesi günü saat 14.00-15.30 arası Akbank Sanat’ta.

Niyazi Özyurt ile “STOP MOTION ATÖLYESİ”

Stop Motion tekniği ile üretilmiş işler yapan İstanbul’daki Maara Animasyon Stüdyosu Canlandıranlar’a özel bir atölye için kapılarını açıyor. Maara Animasyon Stüdyosu’nun kurucusu ve yönetmeni Niyazi Özyurt ile birlikte Stop Motion animasyonu deneyimlemek, birlikte öğrenmek ve isterseniz kendi kısa stop motion animasyonunuzu yapabilmek için 20 Ekim Perşembe saat 13.00’te Üsküdar’daki atölyesinde ziyaretçilere kapısı açık olacak.

Biletler

Tüm söyleşi ve kısa metraj filmlerine giriş ücretsiz. Uzun metraj film bileti fiyatı ise 30 TL.

Biletler online olarak Canlandıranlar web sitesinden(tıklayınız) satın alınabilir.

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar