Cem Onat “Dialogues with Kūkai” Sergisi Galeri FE’de

Galeri FE sezonun son sergisinde Yeditepe Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Ş. Cem Onat’ın “Dialogues with Kūkai” isimli solo sergisine ev sahipliği yapıyor.

Dialogues with Kūkai Sergisi
“Dialogues with Kūkai” Sergisi

Sanatçı bu sergisinde soyut dışavurumcu bir üslupla; Shingon Budizminin kurucusu olarak kabul edilen Kūkai ile aydınlanma, etik ve felsefe üzerine, eserleri üzerinden bir diyalog kuruyor.

Sanat Danışmanı/Küratör Melike Bayık’ın kaleme aldığı sergi metninde ifade ettiği biçimiyle; “Kūkai sanatçının zihninde bir monolog şeklinde dönerken tuval yüzeyinde eylemler ile ilgili çarpıcı bir diyaloğa, büyüleyici bir festivale dönüşüyor. “

18 Mayıs Çarşamba günü 14.00-18.00 saatleri arasında açılışını gerçekleştireceğimiz Cem Onat’ın Dialogues with Kukai sergisi 4 Haziran tarihine kadar Pazar ve Pazartesi günleri hariç ziyaret edilebilir.

Açılış: 18 Mayıs Çarşamba / 14.00 – 18.00

Sergi Metni: Küratör, Sanat Danışmanı, Araştırma Görevlisi, Sanat Yazarı Melike Bayık

Devinimsel bir şiirsellik

Cem Onat resimlerinde soyut dışavurumculuğun aksiyon resmi üslubunu benimseyen bir sanatsal ouvre ile üretimlerini sürdürüyor. Çalışmalarının genelinde takip ettiği, araştırdığı ve güncel dünyadan çeşitli estetik ve edebi konular ile ilişkilendirdiği resimleri yaşama dair abstrakt, çarpıcı izlere dönüşüyor.

Galeri FE’de gerçekleştirdiği “Kūkai ile Diyalog” adlı sergisi ise formal anlamda resim dilinde yeni araştırmaların, yeni keşiflerin izinde olduğunu gösterir bir nitelik sunuyor. Dışavurumcu yaklaşımla hazırladığı yapıtlarında ilk üretimlerinden bu zamana geçen süreçte Kūkai’nin Ezoterik Budizm yaklaşımını felsefi ve düşünsel bir bütünlük içinde değerlendiriyor. Kūkai’nin Budist bir şair, mühendis, keşiş ve sanatçı olması günümüz sanatında Onat’ın resimsel araştırmalarındaki dünyevi ve düşünsel, manevi yorumların eklektik ve katmanlı biçimlerine dair de bariz bir açıklama getiriyor.

Onat bu sergideki özel serisinde Kūkai’nin manevi, tinsel ve meditatif yönüne dair olan yaklaşımına atıfta bulunarak üç ana rengi yoğun biçimde kullanıyor. Sarı, kırmızı ve mavi rengin yoğun biçimde kullandığı soyut resimler yer yer siyah tonlar ve çeşitli canlı kontrast renklerle çarpıcı bir bütünlük sunuyor. Resimlerin temelinde yer alan çoğunlukla koyu ya da nadiren açık tonlar daha dingin bir üretim metodu biçiminde izlenirken resmin en üstünde kalan katman ise renkli ve parlak renkler ile epik bir armoni yaratıyor. Resmin zemininde yer alan çoğunlukla mavi ve siyah tonların kullanıldığı yaklaşımda Onat’ın düşünsel sürecinin muğlak bir yansıması izleyiciye sunuluyor. Soyut resmin yüzeyinde yer alan çarpıcı fırça izleri ya da aksiyon resminde olduğu gibi dinamik bir boya dökme, sıçratma, fırça ile şekillendirerek üretme biçiminde resimlerde zamansal, devinimsel bir eylem bariz biçimde gözlenir. Tüm bu eylemler sanatçının üretimlerine dair ciddi bir metodolojik yaklaşımın iletişimsel referanslarını taşıyor. Kūkai sanatçının zihninde bir monolog şeklinde dönerken tuval yüzeyinde eylemler ile ilgili çarpıcı bir diyaloğa, büyüleyici bir festivale dönüşüyor. Resmin temelinde yer alan koyu renkler ve dingin fırça darbeleri en üst tabakada bir cümbüşün renkli, canlı alegorisini izleyiciye sunuyor. Onat’ın zihninde pişerek izleyiciye dökülen tinsel araştırma, günümüzün apokaliptik dünyasında belirginleşen, berraklaşan, koyudan açık ve canlı renklere doğru ilerleyen pastoral ve şiirsel bir yolculuğa dönüşüyor.
Nihayetinde Cem Onat’ın resimleri Soyut dışavurumcu akımın izinde, Kūkai’nin düşünsel ve ezoterik yaklaşımından kavramsal bir referans alarak mistisizm ve soyutlamanın ışığında poetik bir görsel şölen sunuyor.


Galeri FE

Cemil Topuzlu Cad. Kutmen Apt. No 60/2 D:4 Çiftehavuzlar, Kadıköy/İstanbul

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar