Cem Sonel, “Bir ve Sıfır İki Eder” İsimli Kişisel Sergisiyle Anna Laudel’de

Anna Laudel, sanatçı Cem Sonel’in “Bir ve Sıfır İki Eder” isimli kişisel sergisine 13 Ocak – 27 Şubat 2022 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor.

Cem Sonel, Fetihin İlk Kızı
Cem Sonel, Fetihin İlk Kızı, First Daughter of Conquest, Led Panel, Mdf üzeri neon boya, Led, Neon paint on Mdf, 124 x 96 x 10 cm, 2019

0’lar ve 1’ler Arasında Sorgulayıcı Bir Yolculuk

Bilgisayarlar, kullanıcının kendilerine iletmek istediği şeyleri kendi dillerinde 1’ler ve 0’lar şeklinde algılar. Bilgisayarımızın çalışmasını sağlayan mikro transistörlerin yani lambaların yandığı durum “1” söndüğü durum ise “0” ile ifade edilir. Gündelik hayatımızda kullandığımız sayı sistemindeki 0 ise bir niteliğin yokluğunu temsil etmektedir. Felsefi ve teknik olmayan günlük kullanım anlamında ‘hiç’ veya ‘yok’ kelimesi varlıktaki bir eksiği ifade ediyor ve kelime tanımı itibariyle, varlıkta eksiklik ya da bulunmayış durumu, mevcut olmama hali olarak belirtiliyor. İkili sayı sisteminin tabanı ise 2’dir ve bu sistemde sadece “0” ve “1” rakamları kullanılmaktadır.

Bu kavramlardan yola çıkarak bireysel sorgulamalarını gerçekleştiren Cem Sonel, “0” rakamının felsefede mevcut olmama durumu, mutlak anlamda yokluk ve hiçlik anlamına gelen ‘göreli hiçlik’ üzerinde duruyor. Bu sorgulamaları sonucunda ortaya çıkan sanatsal üretiminde ise sokaktan besleniyor.

Cem Sonel, İlk Temas, The First Contact
Cem Sonel, İlk Temas, The First Contact, Led panel, mdf üzeri neon boya, Led, neon paint on Mdf, 80 x 220 x 10 cm, 2019

Ağırlıklı olarak tüketim kültürünü eleştiren graffiti tabanlı işler üreten Sonel’in ileri dönüşüm projelerinden murallerine ve ‘Code of Conquer’ başlığı altında bir araya gelen dijital tabanlı seri işlerine kadar uzanan eserleri, varlık ve yokluk kavramları üzerindeki bireysel çatışmasını temsil ediyor. Sanatçının temsilinde varlık ve yokluk iki ayrı kavram olarak değil, birbirlerini var eden ve besleyen kavramlar olarak okunuyor. Sonel’in yaklaşımında lambaların varlığı, yanma durumundan ya da sönme durumundan daha değerli oluyor.

Bu bağlamda Sonel, kendisine sorduğu “0’ın hiçlik olarak kabul edildiği günümüz düşünce yapısında, 1 ve 0’ın aynı değerler olduklarını ileri sürmek sizce daha uzlaşmacı bir yaklaşım değil midir?” sorusunu ziyaretçilere yöneltiyor.

Dijital tabanlı seri işleri ve graffitileri dahil olmak üzere farklı tekniklerde üretilmiş kapsamlı bir seçkiyi bir araya getiren Cem Sonel’in “Bir ve Sıfır İki Eder” isimli kişisel sergisi, 27 Şubat 2022 tarihine kadar Anna Laudel’in Kazancı Yokuşu, 45 adresinde yer alan yeni galeri mekanında ziyaret edilebilir.

Cem Sonel Hakkında

Cem Sonel, 1985 yılında Ankara’da doğdu. 2004 yılında lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım bölümünde onur derecesi ile tamamladı. Çocuk yaşta başlayan sokak sanatı merakını 2009 yılında kurucularından olduğu sokak sanatı kolektifi (KÜF Project) ile hayata geçirmeyi başardı. 2014 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Heykel Yüksek Lisans Bölümüne kabul edildi. 2008-2013 yılları arasında tasarım ajansınlarında grafik tasarımcı ve sanat yönetmeni olarak görev aldı. 2013 yılında hobi olarak ilgilendiği iç mekan tasarımını profesyonel olarak devam ettirme kararı aldı ve pek çok mekan tasarladı. Sokak sanatı üzerine workshoplar düzenledi, oturumlar yönetti, karma sergilerde yer aldı. 2017 yılında atölyesini taşıdığı İzmir Darağaç’ta hem bireysel hem de mahallenin sanat kolektifi ile beraber çalışmalarına devam etti. 2020 yılından itibaren Ankara’daki atölyesinde sanat ve tasarım alanlarındaki üretimlerine devam etmektedir.


Anna Laudel

Kazancı Yokuşu 45, Gümüşsuyu, Beyoğlu/İstanbul

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar