Ceren Erdem ve Bilge Kalfa
Ceren Erdem ve Bilge Kalfa

Ceren Erdem ve Bilge Kalfa’nın Küratörlüğünü Üstlendiği “Yerebasan” Venedik Bienali Yolcusu

Venedik Bienali 19. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu’nda “Yerebasan” Projesi Sergilenecek
7 Kasım 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) koordinasyonunu üstlendiği Venedik Bienali 19. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu’nda yer alacak proje, iki aşamalı açık çağrı sonucunda belirlendi. Seçici Kurul, açık çağrıya cevaben alınan toplam 48 başvuruyu değerlendirerek, Ceren Erdem ve Bilge Kalfa’nın küratörlüğünü üstlendiği “Yerebasan” başlıklı projede karar kıldı. Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu, 10 Mayıs–23 Kasım 2025 tarihleri arasında ziyarete açılacak.

Seçici Kurul’da Melike Altınışık, N. Müge Cengizkan, Prof. Dr. Zeynep Çelik, Oral Göktaş ve Dr. Sait Ali Köknar yer aldı. Kurul üyeleri, ikinci aşamada değerlendirilmek üzere davet gönderilen, her biri farklı içerik ve tasarım önerileriyle dikkat çeken üç proje arasından Yerebasan’ı ekolojik ve kültürel belleğin taşıyıcısı olan toprağı bir ekosistem, doğal bir zekâ formu, yaşayan bir arşiv ve destekleyici bir model olarak ele alarak daha düşünceli ve kritik bir mimari yaklaşımı teşvik etmesi açısından değerli buldu. Kurul projeyi, çoğunlukla Türkiye’den geleceğe dair umutları açığa çıkarmaya rehberlik eden yenilikçi bir araştırma önermesi, derinlikli sanatçı bakışlarını disiplinlerarası bir yaklaşımla harmanlayarak sözünü çeşitlendirmesi, küresel bilgiye katkıda bulunması ve eleştirel düşünceyi tetikleme gücüne sahip olması nedeniyle seçtiklerini açıkladı.

Yerebasan, toprağın; yaşamın, hafızanın ve bilginin kaynağı olma özelliklerine vurgu yaparak geçmişle gelecek arasında bir bağ kuracak. Sergi; duyusal deneyimler, bilimsel dokümantasyon, mimarlık ve sanat eserlerini bir araya getirecek. Küratörler, genellikle durağan olarak algılanan ve göz ardı edilen toprağın geçmiş medeniyetler, ekolojik sistemler ve doğayla uyum içinde yaşama olanakları hakkında hayati bilgileri barındırdığını hatırlatmaya odaklanacak. Yerebasan, toprağın altındaki ve üstündeki yaşamı denk şekilde önemseyecek, toprağın kullanıldığı yerel ve geleneksel inşa biçimleriyle yeni araştırmaları birleştiren gelecek tahayyülleri ortaya koyacak.

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Ryosuke Kondo
Önceki

Müzede Japon Sanatı Ryosuke Kondo Yürütücülüğünde Başlıyor!

Müzeverse
Sonraki

Türkiye’nin İlk Sanal Gerçeklik Müzesi Müzeverse, 19 Kasım’da Açılıyor!

Kaçırmayın!

Sabahattin Ali

Sabahattin Ali’nin Ölümsüz Eseri “Kürk Mantolu Madonna” Yeniden Raflarda

VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY), “Erken Cumhuriyet Dönemi Serisi”nde Türk Edebiyatı’nın
Aniden

İstanbul Modern Sinema’da “Biz de Varız!” 11 Ocak’ta Başlıyor

İstanbul Modern Sinema’nın Türkiye sinemasından en yeni filmleri bir araya