Metafor
Metafor

David Punter’ın Yeni Kitabı “Metafor” VBKY’den Çıktı

19 Mart 2024
Metafor
Metafor

VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY), “Metafor” isimli kitabı okurlarıyla buluşturuyor. Yazar David Punter, metafor kavramının edebiyat, dil, kültür ve düşünce üzerindeki etkisini derinlemesine inceliyor. Kitap, metaforun tarihsel kökenlerini ve farklı kültürlerdeki rolünü ele alırken; edebî teori, felsefe, psikanaliz ve postkolonyal çalışmalarla olan ilişkisine dikkat çekiyor ve bu incelemelerini hem Batı hem de Doğu edebiyatından örneklerle zenginleştiriyor. Dil, edebiyat ve kültürel çalışmalar alanında önemli bir başvuru kaynağı olma özelliği de taşıyan bu çalışma, metafor kavramını pek çok yönden yeniden değerlendirirken okuyucuya da zengin teorik perspektifler sunuyor.

VBKY’nin edebiyat kitaplığı, David Punter’ın kaleme aldığı Metafor kitabıyla genişlemeye devam ediyor. Kitap, metaforun tarihsel kökenlerini ve farklı kültürlerdeki rolünü ele alırken edebî teori, felsefe, psikanaliz ve postkolonyal çalışmalarla olan ilişkisini inceliyor ve bu incelemelerini hem Batı hem de Doğu edebiyatından örneklerle zenginleştiriyor. Eserde, metaforun dilbilimsel bir öge olmasının yanında kültürel ve siyasi anlatıları şekillendirmedeki rolü de gözler önüne seriliyor. Punter, metafor kavramını akıcı bir üslupla, gündelik gazetelerden ve popüler bir film karesinden tutun da, dünya düşün ve bilim sahnesini şekillendiren başat şair, edebiyatçı, filozof ve sosyologların eserlerinden yaptığı alıntılara, siyasetten psikanaliz, pazarlama ve reklamcılığa kadar verdiği birbirinden ilginç örnekler ve yorumladığı pasajlarla, öğrenci ve akademisyeninden, beyaz ve mavi yakalı çalışanlara kadar toplumun her kesiminin rahatlıkla kavrayabileceği ve içselleştirebileceği şekilde anlatıyor. Akademik derinliği ve kapsamlı analizi ile zengin teorik perspektifler sunan Metafor; dil, edebiyat ve kültürel çalışmalar alanında önemli bir başvuru kaynağı olmasıyla dikkat çekiyor.

Kitabın yazarından;

Metafor dediğimiz şey nedir? Bu kitapta sunmaya çalıştığım iddialar ve verdiğim örnekler, “metafor”un tek, evrensel, tarih dışı bir tanımının olmayacağı gerçeğine işaret eder. Metafor, çeşitli zamanlarda ve çeşitli kültürlerde metaforun ne şekilde algılanmış olduğudur sadece. Bununla beraber, herhalde bu kavramı bu denli kifayetsiz bir vaziyette de bırakacak değiliz. “Metafor” ifadesinin, genellikle dilin bir hususiyetini veya belki de doğasında olan bir niteliğini simgelemek için kullanılmış olduğunu söyleyebiliriz. Bu, sürekli olarak kendisini aşan veya yayılıp serpilen bir niteliktir. En basit kelimeler bile (“kafa”, “ev”, “hayvan” gibi) bir ölçüde bağlama göre seçilebilecek olan ve kolay kolay reddedilemeyen veya kaçınılamayan alt anlamlara sahiptirler. Metafor, belki de kelimelerin bir başlarına bırakılamayacaklarını gösteren başlıca işarettir…

KÜNYE
Yayınevi:
VBKY
Kitabın adı: Metafor
Yazar: David Punter
Kategori: Edebiyat
Editör: Alphan Akgül
Yayına Hazırlayan: Serkan Doğan
Proje Editörü: Ömer Uzunağaç
Sayfa sayısı: 428

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Shirin Neshat "Öfke" sergisi, Dirimart Pera, 2024. credit: Nazlı Erdemirel
Önceki

Shirin Neshat’ın Son Sergisi “Öfke” Dirimart’ta Açıldı

Boléro / Anne Fontaine
Sonraki

43. İstanbul Film Festivali’nde Musikişinas Bölümü Geri Dönüyor

Kaçırmayın!

Yerelden evrensele doğru…

Yerelden evrensele doğru…

İllüzyon alanıdır sahne, usta müzisyen için, bazıları için de ustalıkla
Yas ve Sanat Konulu Söyleşi Dizisi – 2 | Serdar Dartar

Yas ve Sanat Konulu Söyleşi Dizisi – 2 | Serdar Dartar

Yas ve Sanat konulu söyleşimizin ikinci konuğu görsel sanatlar dünyasından,