Dirimart Pera, Canan Tolon Sergisiyle Kapılarını Açıyor

Dirimart, Pera’daki yeni mekânında Canan Tolon’un galerideki ilk kişisel sergisi Tunnel Vision’a ev sahipliği etmenin heyecanını yaşıyor. Sergisi, iki yıllık bir emeğin, Covid 19 salgınının neden olduğu kesintinin ve sonrasında devam eden toplumsal rahatsızlığın sonucudur. Çoklu resimden oluşan Tunnel Vision, yayılımı içinde donmuş birden çok manzarayı, kesik bir film şeridinin gerçekliğinde gözler önüne sererken, hayat akışını sürdüren bir yerleştirmedir.

Canan Tolon "Tunnel Vision" Sergisi
Tunnel Vision 2, 2022, tuval üzerine yağlı boya, 165×290 cm

Tunnel Vision’ın iki tanımı vardır; biri çevresel görüşü önemli ölçüde azaltan tıbbi bir durumdur. Bu resim serisine anlam veren ikincisi, yalnızca tek veya sınırlı bir amaç veya bakış açısına odaklanma eğilimine işaret eder. Adının da önerdiği gibi, bu seride sanatçı covid sonrası dünyadaki kolektif optik ve davranışsal bozuklukların sonuçlarını ortaya çıkarır.

Canan Tolon’un çalışmaları genellikle zihnini meşgul eden bir fikir ya da endişeyle şekillenir ve uzun düşünümlerin ardından sergi mekânında hayata geçerken mekân da bu süreçte ona ışık tutar, onu şekillendirir. Tunnel Vision’da da olan budur. Mekânın zeminine yerleştirilen diptikler, dünyanın kendi içine çöktüğü boşluklar etrafında gelişir; merkezlerinde yer alan bu girdapsı boşluklar, izleyiciyi içlerine hapsedecek bir dizi tuzak hissi de verir: sanatçının yerde onları yaparken yaşantıladığı bu his belki bakana da geçecektir… Algıyı altüst eden bu çepersiz resimler bir bütün olarak görülemez, bakılmak için doğru ya da yanlış yönleri de yoktur.

Canan Tolon (d. 1955, İstanbul) İstanbul Fransız Lisesinden edebiyat ve felsefe alanında bakaloryasını aldı. Edinburgh Napier Üniversitesinde ve Facchochschule, Trier’de tasarım eğitimi, Londra’da Middlesex Üniversitesinde iç mimarlık eğitimi gördü ve ardından 1983’te California Berkeley Üniversitesinde mimarlık yüksek lisans derecesi aldı. Yapıtları Türkiye ve dünyada çeşitli koleksiyonlarda yer alan sanatçı, İstanbul Modern Sanat Müzesi ve SFMoMa dahil olmak üzere yurtiçi ve yurtdışında birçok sergiye katıldı. Yaşamını ve çalışmalarını İstanbul’da ve San Francisco’da sürdürüyor.

Canan Tolon’un sanatsal pratiği, doğanın sürekli yenilenmesine ve bir kültürel girişim olarak mimariye odaklanır. Tolon, doğa ve mimari arasındaki direniş ve bunların karşılaşmasından doğan çelişki ve sonuçlar etrafında entelektüel ve görsel bir dünya kurgular. Deneysel çalışmaları, izleyiciye bu görüntülerin gerçek mi yoksa yanılsama mı, fotoğraf mı yoksa resim mi olduğunu sorgulattığı için yaşam ve ölüm arasındaki sınırı hatırlatıyor. Şüphesiz, Canan Tolon, araştırma alanlarının çeşitliliği ve entelektüel genişliği açısından kuşağının en özgün ve yaratıcı sanatçılarından biridir.

Canan Tolon’un Tunnel Vision başlıklı Dirimart Pera’daki ilk kişisel sergisi 9 Eylül – 16 Ekim tarihleri arasında ziyaret edilebilir.


Dirimart Pera

Meşrutiyet Caddesi, No:99 34430 Beyoğlu/İstanbul

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar