Erdo Sam’ın “Bahçıvan Kadınlar” Sergisi Piramid Sanat’ta

Yanık Aşk Serisi No 11
Yanık Aşk Serisi No 11, Yanık kağıt üzerine karışık teknik, 59 x 83.5cm, 2018

“Erdo Sam’ın imgeler dünyası ilk bakışta figürle tanımlanabilir bir kompozisyon düzeninden arınmış görünüyor ve renk kümelerinin doğal etkisiyle kendinden emin yerleşimi göze çarpıyor. Bu kesinlik olmasa sürülen boyalar zarif ve şeffaf bir ciladan ibaret olurdu. Duyarlı izleyiciler olarak, boyasını tual boyunca akıtan ressamın duyduğu hazzı özümleyebiliyoruz. Yer çekimi nereden çekerse oraya gidiyor boya. Bazen parlayan lav, bazen de soğuyan cıva gibi. Güdümlü bir tesadüf.” -Sophie Brandes

“Bahçıvan Kadınlar”, soyutlamalar ve gerçek hayat arasında gidip gelirken bize yeni bir dünya düzeni hatta yeni bir insan tasavvurundan bahsediyor.

“Peki nedir bu yeni insan tasavvuru? Acısız bir toplum. Şiddet yok ve nefret de… Geleceğin toplumlarını şekillendirirken gücün asıl kaynağı kadın.
Tek şartla: kadının toplumsal cinsiyet rolleri gereği doğum yapmak zorunda olduğuna dair algının ve “biyolojik” baskının ortadan kalkması.
İnsanlık olarak şu an bulunduğumuz noktadan ileriye eski pratiklerimizle ilerleyemeyiz. Ekonomik ve dolayısıyla toplumsal olarak sınırlarımıza ulaştık artık. Ya da hayır, çoktan aştık bile onları. Bu da çatışmaların, bölüşüm kavgalarının ve savaşların artmasından başka bir sonuç yaratmıyor. Yalnızca kadının yaratıcı gücü kurtarabilir bizi. Güçlü olduğu kadar da fantastik bir tasavvur”.

Bahçıvan Kadınlar sergisi, ilk olarak Spitäle galerisinde (Almanya), ardından Polonya Ulusal Müzesi’nde “Auschwitz” konulu Majdenek Uluslararası Sanat Trienali’nde yer alan ve büyük ilgi gören “Yanık Resimler” serisini de içine alarak, toplumsal şartlanma ve ifadesizleştirilme üzerinden kurduğu bağlamla birlikte izleyiciyi interaktif bir şekilde bu duyguyu hissetmeye yönlendiriyor.

“Kulaklarımızda ‘savaş’ sözü çınlıyor hâlâ. Yüzümüzü bugüne çevirelim yine. Ve dolayısıyla gerçekliğe. O halde Erdo Sam’ın çıkış noktasına geri dönelim.
Yanık Resimler. “Güzel” değil bu resimler. Ateşin korkunç izlerini bıraktığı yüzler. Dünyanın her yerinde sürekli uygulana geldiği haliyle şiddet. Kadına şiddet, çocuğa şiddet, farklı düşünene, başka şeye inanana şiddet.”

Bugün, ülkemizde derin acıları pekiştiren, toplumsal travmalara sebep olan kadın cinayetleri ve şiddet eğilimi ile Rusya’nın Ukrayna halkına uyguladığı zulmün hissettirdiği isyanla karışık çaresizlik duygusu serginin temel ritmini oluşturuyor.

15 Nisan “Dünya Sanat Günü” açılan Bahçıvan Kadınlar sergisi, 29 Mayıs 2022 tarihine kadar Piramid Sanat’ta izlenebilir.


Piramid Sanat

Şehit Muhtar, Feridiye Cd. No:23/25, 34430 Beyoğlu/İstanbul

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar