“Eve Yürüyüş”ü Alisa Oleva’dan Dinliyoruz

Performans sanatçısı Alisa Oleva, Performistanbul’un ilk misafir sanatçı programı çerçevesinde gerçekleşen, İstanbul’da yaşayan kadınları* eve giden yolda adımlarını paylaşmaya çağıran Eve Yürüyüş (Walking Home) adlı projesini ve çalışma sürecini, çevrim içi Zoom buluşması kapsamında, performatif bir sunumla izleyicilerle paylaşacak. 19 Kasım Perşembe günü saat 20:30’da gerçekleşecek çevrim içi buluşmaya davetlisiniz.

Londra’da yaşayan Rus asıllı Alisa Oleva, Eve Yürüyüş (Walking Home) adlı projesi kapsamında, 20 Ekim – 8 Kasım 2020 tarihleri arasında İstanbul, Londra ve Valensiya’ya yayılan bir dizi birebir performans gerçekleştirdi. Proje, Performistanbul’un Sanatsal Gelişim Programı kapsamında, British Council’ın #KültürdeKadınGücü Destek Programı sayesinde, Live Art Development Agency (LADA, Londra) iş birliğiyle hayata geçti. Sanatçı Oleva’nın Londra ve Valensiya’dan, katılımcıların ise gerçekleştirilen açık çağrı sonucu İstanbul’dan dahil oldukları proje, “ev” kavramını temele alarak katılımcılar üzerindeki anlamına odaklandı.

Yoğun bir başvuru sonucu 33 katılımcının yer aldığı ve her birinin İstanbul’da “ev” olarak tanımladıkları yere doğru yürüdükleri performanslarda sanatçı Oleva da katılımcılara önce Londra’dan, karantina sonrasında ise Valensiya şehrinden eşlik etti. İzleyicisiz olarak gerçekleşen performanslarda sanatçı ve katılımcı arasındaki bağı hem eş zamanlı paylaştıkları adımlar hem de telefonları sağladı. Mesafenin ve temasın alışık olmadığımız formlara büründüğü günlerde Oleva’nın performansı da farklı ülkelerden, telefon aracılığıyla gerçekleşerek canlı sanat adına önemli bir örnek oluşturdu.

Projede başlangıç noktaları kadınların şehre bıraktıkları izler üzerinden seçildi. Bu izler arasında belki her gün geçtiğimiz ama fark etmediğimiz, unuttuğumuz ya da hiç bilmediğimiz semboller yer aldı. Seyhun Topuz’un şehir planlamasının değişimi nedeniyle kaldırılan ve kaybolan 4 Levent’teki heykeli, Halide Edip Adıvar’ın 1919 yılında yaptığı aktivist ve politik bir konuşma anısına Fatih’teki Sultanahmet Meydanı, Gürdal Duyar’ın İstanbul’u kadın bedeniyle temsil ettiği heykeli anısına Yıldız Parkı, Füsun Onur’un belediye ekipleri tarafından park düzenlemesi sırasında kaldırılan 50 yıl heykeli anısına Fındıklı Parkı ve Leyla Gencer Operası, şehri kadınların merkezde yer aldığı önemli olaylar üzerinden okuyan haritadaki noktalardan birkaçı.

İngilizce gerçekleştirilecek Zoom buluşmasında, performatif bir sunumla hem program hem de performans süreçlerini değerlendirecek sanatçı, “ev” kavramı ile duygusunu kolektif olarak sorgulamaya ve önümüzdeki nesillere aktarılacak kadın tarihine katkıda bulunmaya davet ediyor.

Sunum sonrasında bir soru cevap seansı olacak.

Performansların dokümantasyonu üzerinden gerçekleştirilecek çalışma, çevrim içi arşiv sergisi formatında ve interaktif bir yapıda yeniden izleyicilerle buluşacak. Program süreci sona erdikten sonra da kadın tarihi üzerinden oluşturulan seçki ile hazırlanan “Başlangıç Noktaları” İstanbul haritasına katkıda bulunmak veya kendi “Eve Yürüyüş” deneyimini oluşturmak isteyenler için projenin web sitesinde yönlendirmeler olacak.

Projeyle ilgili detaylar için: walkinghome.online/
Facebook Event: http://tiny.cc/0rp4tz
Zoom Etkinliğine Kayıt olmak için (Katılım 100 kişi ile sınırlı olacaktır)

*kadın ve kendini kadın olarak tanımlayan

1984 Lovech doğumlu. Fotoğraf çeker, sanatsever.