Flora Sergisi Başkent Kültür Yolu Festivali ile Ankaralı Sanatseverlerle Buluşuyor




Kalyon Kültür’de sanatseverler tarafından yoğun ilgi ile karşılaşan ve izleyicilere benzersiz bir dijital sanat deneyimi sunan, Ceren ve Irmak Arkman küratörlüğünde gerçekleşen Flora sergisi, Ankara’nın kültürel mirasını dünya vitrinine taşımak üzere hayata geçirilen Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında 28 Mayıs-12 Haziran tarihlerinde ilk defa Ankaralı sanatseverlerle buluşuyor.

Quayola, Doğa 1-2-3_Natures 1-2-3
Quayola, Doğa 1-2-3_Natures 1-2-3, Kalyon Kültür, Flora, Fotoğraf_Photo by Orhan Cem Çetin, 2022

Kültür ve Turizm Bakanlığının düzenlediği, 300’den fazla etkinliğe ev sahipliği yapmaya hazırlanan Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında, Flora sergisinde yer alan Anna Ridler, Mat Collishaw ve Sabrina Ratté’nin eserleri Anadolu Medeniyetler müzesi karşısında yer alan Tiftik Evi’nde, François Quevillon’ın eseri ise Azize Tereza Kilisesi bahçesinde ücretsiz görülebilecek.

Dijital sanatın uluslararası çapta önde gelen isimlerinin işlerini bir araya getiren Flora sergisi insanların sanat çerçevesinde doğayı nasıl yorumladığına odaklanırken, bitki tasvirleri özelinde dijital sanatçıların doğaya getirdiği yenilikçi ve değişik yorumlara eğiliyor.

Dijital sanatın dünyadaki öncü isimleri Anna Ridler, François Quevillon, Mat Collishaw ve Sabrina Ratte’nin Eserleri İlk Defa Ankara’da!

Anna Ridler, Mozaik Virüs_Mosaic Virus
Anna Ridler, Mozaik Virüs_Mosaic Virus, Kalyon Kültür, Flora, Fotoğraf_Photo by Orhan Cem Çetin, 2022

Bilgi sistemleri ve veri kümeleri ile çalışan İngiliz sanatçı Anna Ridler, Mozaik Virüsü 2018 – 2019 (Mosaic Virus 2018 – 2019) adlı, 3 ekranlı GAN video enstalasyonunda tarihin farklı noktalarından kapitalizm, değer ve çöküş üzerine fikirleri bir araya getiren bir seriyi sanatseverle buluşturuyor. İsmini lale soğanına zarar veren mozaik virüsünden alan ve 17. yüzyıl lale borsasından yola çıkan eserde, sanatçı doğaya ekonomik bir değer koymaya çalışmanın tuhaflığını vurguluyor. Yarattığı modellerde, virüs gibi davranan ve çiçeğin dış yüzeyinin çizgili veya düz olmasını kontrol eden değer olarak günümüzde bir yatırım aracı olarak resmi para birimlerinden bile daha değerli görünen Bitcoin’deki dalgalanmaları kullanıyor.

Algoritmalar ve görüntüler arasındaki ilişkiler gibi çağdaş medyayı etkileyen değişimlerin yanı sıra gezegensel değişiklikleri de ele alan Kanadalı sanatçı François Quévillon sergide teknolojinin insan bilişini, kültürü, çevreyi, uzayla, zamanla ve birbirimizle olan ilişkilerimizi nasıl değiştirdiğini araştırıyor.

Görsel sanat alanında adından övgüyle söz edilen İngiliz sanatçı Mat Collishaw, Albrecht Dürer’in 1503 yılına ait başyapıtı “Great Piece of Turf”tan ilham alan Whispering Weeds isimli eserinde Dürer’in bu ünlü suluboya çalışmasına hayat veriyor. Dürer’in doğa çalışmalarının başyapıtlarından biri olarak kabul edilen bu eser, esasen Bavyera çayırlarının detaylarını gözlemlemek ve kopyasını çıkartmak için bir araç olarak kullanılıyor ve Dürer’in 16. yüzyıldaki doğa temsilini 21. yüzyıla taşıyan bir düzen ve sakinlik duygusu veriyor.

Sabrina Ratté, Floralia
Sabrina Ratté, Floralia, Kalyon Kültür, Flora, Fotoğraf_Photo by Orhan Cem Çetin, 2022

Kanadalı sanatçı Sabrina Ratté; Donna J. Haraway, Ursula K. Le Guin ve Greg Egan’ın yazılarından ilham alan Floralia isimli eserinde, izleyiciyi soyu tükenmiş bitki türlerinin örneklerinin korunduğu ve sanal bir arşiv odasında sergilendiği kurgusal bir geleceğe sürüklüyor. Floralia, geçmiş ve geleceğin, şimdinin sürekli bir gerilimi içinde bir arada var olduğu, teknoloji ve organik maddenin kaynaşmasından doğan ekosistemlerin bir simülasyonunu oluşturuyor.

Kalyon Kültür sosyal medya hesaplarından ve internet sitesi üzerinden sergi ve etkinlik programları ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar