Gate 27, 2022 Programına İran ve Türkiye’den İki Sanatçıyı Ağırlayarak Başladı

Gate 27’de yeni yılın ilk ayı itibariyle üretim yapan sanatçılar arasında Gökçe Erhan ve Ojan Zargarbashi yer aldı.

Farklı pratiklerin araştırma ve üretim süreçlerini desteklemek ve disiplinlerarası etkileşime zemin yaratmak amacıyla kurulan Gate 27, Ocak ayında sanatçılar Gökçe Erhan ve Ojan Zargarbashi’yi Yeniköy’deki konuk evinde ağırladı.

Ailesinden kalan 150 yıllık köy evini restore ederek binayı çöp üretmeyen ekolojik bir eve dönüştüren sanatçı Gökçe Erhan ve mühendislik geçmişinin de etkisi ile bilimin doğa ve insan ile ilişkisine odaklanan yapıtları ile global sanat dünyasında da tanınan Ojan Zargarbashi, Gate 27’nin ilk konuk program sanatçıları oldu.

Gökçe Erhan
Gökçe Erhan

Trabzon’un Sürmene ilçesine bağlı Çamburnu köyünde doğan Gökçe Erhan, Ocak ayı boyunca Gate 27’de üretimlerine devam etti. 2012 yılında İstanbul’dan ayrılarak memleketi Sürmene Çamburnu’na yerleşen Erhan, ailesinden kalan 150 yıllık köy evini restore ederek binayı çöp üretmeyen ekolojik bir eve dönüştürdü. Çamburnu Doğa Kültür ve Sanat Derneği’ni kurarak kendi hayatında gerçekleştirdiği ekolojik, kültürel ve sanatsal yaklaşımı yaygınlaştırma ve genişletme çalışmalarına devam ederken katıldığı performans, konferans ve sergiler ile kentlerle olan bağını sürdürüyor. Lisans eğitimini Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde birincilikle tamamlayan Erhan, Sakıp Sabancı Sanat Ödülü’ne layık görüldü; İstanbul, Londra, Münih gibi birçok şehirde çeşitli sergiler açtı. Sanatçı, Gate 27’de kaldığı süre boyunca yaşadığı deneyimi, görsel ve metin odaklı eserler üreterek farklı bir yapıya dönüştürmeyi planlıyor.

Ojan Zargarbashi
Ojan Zargarbashi

Gate 27’nin diğer konuğu Ojan Zargarbashi, 1976 Tahran doğumlu ve eğitimini elektronik mühendisliği üzerine Tahran Azad Üniversitesi’nde tamamladı. Zargarbashi’nin ana odağı her zaman resim ve çizim olmuş olsa da fikirlerini gerçekleştirmek için farklı ortamlar ve teknikler kullandı. Mühendislik geçmişinin de etkisi ile bilimin doğa ve insan ile ilişkisine odaklanan yapıtlarının çoğu resim ve çizim aracılığıyla bu ilişkiyi aktarmak üzerine şekillendirdi. Sanatçı, anlatılarından bazılarını metin formatında oluşturmuş ve bunları eser yerleştirmelerinde kullanmıştır. Bu anlatılar genellikle insan türünün geleceği, başarıları ve karşılaştığı korku ve zorluklar hakkındadır.

Zargarbashi, Gate 27’de kaldığı süre boyunca, bu düşünme sürecinde keşfettiği unsurları kullanarak, zaman ve mekanda yolculuğun hikayesini anlatacak portrelerden manzaralara kadar küçük çizimler ve resimler üretecek. Aynı zamanda bu süreç, geçtiğimiz yıllarda gerçekleşen “The Revelations” ve “If for a moment” adlı kişisel sergilerinin devamı niteliğinde olacak.

Sanatı bir araştırma yöntemi olarak ele alan Gate 27, bu süreçte katılımcıları hem kendi aralarında hem de yerel yaratıcı ağlar ile bir diyalog kurmaya davet ediyor.

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.