Gate 27, Columbia Global Centers|Istanbul İle Birlikte Profesör Richard Peña’yı Ağırladı

Konuk sanatçı programı Gate 27 ile Columbia Global Centers | İstanbul, dünya çapında yaptığı sinema araştırmaları ve film programları ile tanınan Profesör Richard Peña’yı Gate 27’ın Yeniköy’deki konukevinde ağırladı.

Disiplinler arası etkileşimi hedefleyen uluslararası bir konuk sanatçı programı olan Gate 27 ve New York’taki Columbia Üniversitesi’nin dokuz küresel merkezden oluşan ağının parçası olan Columbia Global Centers | Istanbul, işbirliklerinin bir yenisine imza attı. İki kurum, ortaklaşa düzenledikleri bu yeni etkinlikte, film teorisi ve dünya sineması üzerine pek çok çalışması bulunan Columbia Üniversitesi Film Çalışmaları Profesörü Richard Peña’yı misafir etti.

Ege Duruk, Profesör Richard Peña, Melisa Tapan, Beral Madra, Emre Erkmen
Ege Duruk, Profesör Richard Peña, Melisa Tapan, Beral Madra, Emre Erkmen

Gate 27’ın Yeniköy’deki konukevinde düzenlenen etkinliğe, Gate 27 ve Columbia Global Centers birlikte ev sahipliği yaptı.

Columbia’nın İstanbul’daki Global Center’ının yönetici ve danışmanlarının da katıldığı buluşmaya ayrıca Gate 27 Danışma Kurulu Üyesi Beral Madra, Emre Erkmen, Şebnem Dönmez gibi isimler katıldı.

1989 yılından bu yana Columbia Üniversitesi’nde çalışan Richard Peña, 2003 yılında “Professor of Professional Practice” olarak atandı. Richard Peña, ayrıca 1988’den 2012’ye kadar Film Society of Lincoln Center’ın ve New York Film Festivali’nin Direktörü olarak görev yaptı. Uzmanlık alanları arasında film teorisi ve uluslararası sinemanın da bulunduğu Peña, akademik çalışmalarının yanı sıra Antonioni’den Kiyarüstemi’ye, Ozu’dan Saura’ya dünya sinemasının önde gelen yönetmenlerinin retrospektiflerine imza attı; Polonya, Çin, İsveç, Türkiye gibi pek çok ülkenin sineması üzerine özel seriler düzenledi. Peña etkinlikte son dönem araştırmalarından bahsederken, konuklarla Türkiye ve dünya sineması üzerine sohbet etti.

Columbia Üniversitesi’nin İstanbul’daki Global Center’ı ile birlikte dünya çapında bir sinema araştırmacısı ve profesörü olan Richard Peña’yı konuk etmekten dolayı mutluluk duyduklarını ileten Gate 27 Kurucusu Melisa Tapan; “Uluslararası bir konuk sanatçı programı olarak dünyanın önde gelen kurum ve merkezleri ile işbirliklerimiz hızla devam ediyor. Columbia Üniversitesi’nin İstanbul’daki merkezi ile yaptığımız bu yeni işbirliğinden dolayı çok memnunuz. Profesör Richard Peña gibi uluslararası sinema üzerine yaptığı pek çok çalışmanın yanı sıra Türkiye sineması üzerine de pek çok programa imza atan bir profesörü birlikte ağırlamak gurur verici. Columbia Global Centers | Istanbul ile pek çok örtüşen alanımız var. Umarız birlikte daha nice projelere imza atarız,” dedi.

Gate 27’ın İstanbul ve Türkiye’nin dünyayla gitgide zenginleşen bir diyalog hâlindeki sanat ekosistemine yaptığı katkıları ilgiyle takip ettiğini belirten Columbia Global Centers | Istanbul Kurucu Direktörü İpek Cem Taha ise sözlerine şöyle devam etti: “Richard Peña, dünyada çok tanınmış ve Türkiye sinemasını da yakından takip eden bir isim. Columbia Film School’da Türkiye’den çok sayıda öğrenci yetiştirmiş olması da onu ülkemize yakın kılıyor. Bu çerçevede Peña’nın İstanbul ziyareti vesilesiyle işbirliği imkânlarımızı değerlendirme fırsatımız oldu. Gate 27, bizim örtüşen tematik alanlarımızda ileride de işbirliği yapmayı hedeflediğimiz bir kurum.”

Yaratıcıların hayallerini gerçekleştirmelerini destekleyen platform, Gate 27…
Gate 27, Melisa Tapan tarafından farklı pratiklerin araştırma ve üretim süreçlerini desteklemek ve disiplinler arası etkileşime zemin yaratmak amacıyla 2019’da kurulmuş bir uluslararası konuk sanatçı programı. Sanatı bir araştırma yöntemi olarak ele alan Gate 27, sanatçı, araştırmacı ve akademisyenleri, ekoloji, sürdürülebilirlik, erişilebilirlik ve yerel yaratıcı ağlar etrafında bir diyalog kurmaya davet ediyor. Kamusal programlar ve etkinliklerle yeni iş birliklerinin oluşmasını teşvik ediyor. Gate 27, katılımcılara fikirlerini üretime dönüştürebilecekleri sakin bir çalışma ortamı ve atölye ortamı sağlıyor; araştırmalarını derinleştirebilmeleri için çeşitli kaynaklara ve kişilere ulaşmalarında kolaylaştırıcı rol üstleniyor. Katılımcılar, programda daha önce konuk olmuş sanatçı ve araştırmacılardan oluşan geniş ve devamlı büyüyen bir iletişim ağının parçası oluyor.

Columbia Üniversitesi’nin İstanbul’daki durağı, Columbia Global Center…
Columbia Global Centers | İstanbul, New York’taki Columbia Üniversitesi’nin Türkiye ve bölge ile ilgili programlarını yürütmek için 2011 yılında kuruldu. Türkiye ve bölgedeki üniversiteler, STK’lar, düşünce kuruluşları ve diğer ilgili kurumlarla işbirlikleri yapan merkez; sürdürülebilirlik, tarih, girişimcilik, halk sağlığı, mimarlık, uluslararası ilişkiler, sanat, eğitim ve kültür gibi alanlarda ortak projeler üretiyor.

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar