George Orwell’in kült eseri ‘Hayvan Çiftliği’ne özel baskı

George Orwell’in 1945’te yayımlanan kült eseri “Hayvan Çiftliği”nin özel tasarlanan çamurdan heykel fotoğraflarının yer aldığı koleksiyon baskısı Can Yayınları’nca okura sunuldu.

Celâl Üster’in Türkçeleştirdiği kitabın özel baskısının sanat yönetimini Utku Lomlu (Lom Creative) üstlendi. Seramik sanatçısı Hülya Sözer’in yaptığı çamurdan heykellerin yer aldığı kitap, yayınevince şu sözlerle tanıtılıyor:

“20. yüzyılın totaliter rejimlerini zamana meydan okuyan, geleceğe ibret niteliğinde bir anlatıya dönüştüren, 70’in üzerinde dile çevrilmiş hikâyenin tüm kahramanları; Snowball, Napoleon, Squealer, Boxer ve diğerleri, bu kez çamurdan heykel olarak sayfalarda canlanıyorlar. Kendi kendilerini yönetmek için çiftliğin gaddar sahibini deviren ve kendi bağımsızlıklarını ilan eden hayvanların birbirine düşürülmesinin, adaletsiz düzenin yine yolunu bulmasının ve bir ütopyadan adım adım inşa edilen korku rejiminin hikâyesi, tüm insanlığa bırakılmış bir uyarı niteliğinde.”

Koleksiyon baskısı için ilk olarak kitaptaki en çarpıcı sahneler belirlendi. Yaklaşık iki ay süren proje, kitabın masalsı ancak karamsar atmosferini yansıtan heykellerin yapılmasıyla devam etti. Boyutları 10-30 cm arasında değişen, her biri seramik çamurundan üretilen heykeller, seçilen sahnelere uygun kurgularla fotoğraflandı.

Kitabın konulduğu özel tasarım ahşap kutunun tüm kesim, boyama ve serigrafi süreçleri ise el işçiliğiyle hazırlandı. Şömiz olarak da kitabın atmosferine uygun olarak saman dokusu tercih edildi.

George Orwell kimdir?

1903’te Hindistan’ın Bengal eyaletinin Montihari kentinde doğdu. Ailesiyle birlikte İngiltere’ye döndükten sonra, öğrenimini Eton College’de tamamladı.

Gerçek adı Eric Arthur olan Orwell, 1922-1927 yılları arasında Hindistan İmparatorluk Polisi olarak görev yaptı. Ancak, imparatorluk yönetiminin içyüzünü görünce istifa etti.

1950’de yayımladığı “Shooting An Elephant” (Bir Fili Vurmak) adlı kitabı, sömürge memurlarının davranışlarını eleştiren makalelerin derlemesidir.

İkinci Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru yazdığı “Hayvan Çiftliği”, Stalin rejimine karşı sert bir taşlamadır.

Orwell’in en çok tanınan yapıtlarından “Bin Dokuz Yüz Seksen Dört”, bilimkurgu türünün klasik örneklerinden biri olmanın yanı sıra, modern dünyayı protesto eden bir romandır.

“Burma Günleri ise”, Orwell’in Burma’daki (bugünkü Myanmar) İngiliz sömürgeciliğini dile getirdiği ilk kitabıdır.

Orwell, 1950’de Londra’da öldü.

Celâl Üster kimdir?

1947’de İstanbul’da doğdu. İngiliz Erkek Lisesi, Robert Academy ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğrenim gördü.

İlk çevirileri Yeni Dergi’de yayımlandı.

1983’te George Thomson’ın “Tarihöncesi Ege” adlı yapıtının çevirisiyle Yazko Çeviri dergisinin Azra Erhat Ödülü’ne değer görüldü.

Jaroslav Hašek’ten George Orwell’e, D.H. Lawrence’tan Iris Murdoch’a, Juan Rulfo’dan Jorge Luis Borges’e, Mario Vargas Llosa’dan John Berger’e Paulo Coelho’dan Roald Dahl’a pek çok yazarın yapıtlarını dilimize kazandırdı.

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar