Güç Bizimle mi?: FelsefeLab’den Star Wars Evrenine Felsefi Okumalar

Beykoz Kundura’nın bu yıl başlattığı ve ilki “Yapay Zeka” temasıyla gerçekleşen düşünce platformu FelsefeLab, bu ay Star Wars okumaları ile devam ediyor. Dr. Umut Eldem’in eşliğinde yapılan ve kavramları felsefi yöntemlerin izinde anlamaya ve okumaya davet eden FelsefeLab, George Lucas’ın 1977’de çektiği “A New Hope” filmi ile başlayıp evrenini televizyon dizileri, animasyonlar ve çizgi romanlarla genişleten, yalnızca bilimkurgu sinemasını değil, edebiyattan televizyona, modadan siyasete ve popüler kültüre, birçok alanı derinden etkilemiş Star Wars serisini metafizik, siyaset ve etik temaları etrafında yorumlayacak. 6 Nisan Salı akşamı saat 21:00’de “Güç Bizimle mi?” adlı sohbetle başlayacak seri, 20 Nisan’da “Karşı mı ayna mı?: İmparatorluk ve İsyancılar” ile devam ederken, Star Wars Günü olan 4 Mayıs’ta da “İyi Bir Jedi Nasıl Yaşar?” adlı konuşmayla sona erecek. Ücretsiz gerçekleşecek FelsefeLab konuşmaları beykozkundura.com’da izlenebilecek.

Beykoz Kundura’nın Şubat ayında başlattığı ve felsefi yöntemlerin izinde kavramları anlamaya ve okumaya davet eden düşünce platformu FelsefeLab devam ediyor. Geçtiğimiz ay “Yapay Zeka” temasını odağına alan FelsefeLab, akademisyen Dr. Umut Eldem’in eşliğinde bu ay Star Wars evrenine açılıyor

George Lucas’ın 1977 yılında yönettiği “A New Hope” filmi ile başlayan ve yıllar içerisinde evrenini televizyon dizileri, animasyonlar ve çizgi romanlarla genişleterek devam eden Star Wars serisini metafizik, siyasi ve etik temaları altında inceleyecek olan sohbet serisi, kimi zaman Hegel’den kimi zaman da Kant’tan yola çıkarak Adam Barkman, Judith Barad, William Lindenmuth gibi modern düşünürlere de uğrayacak ve bu benzersiz evreni unutulmaz kahramanlarının izinde ve farklı etik yaklaşımlarla yorumlayacak.

6 Nisan Salı akşamı gerçekleşecek ilk Star Wars okuması “Güç Bizimle mi?” adlı konuşma olacak. Umut Eldem, hem Jedi hem de İmparatorluk şövalyeleri tarafından kullanılan ve evrenin tamamına dağılmış Güç’ün metafizik ve toplumsal bağını Hegel felsefesi ışığında değerlendirecek. Hegel’in Tin ve toplumsal bilinç üzerine geliştirdiği düşüncelerin ışığında ilerleyecek ve irade, nedensellik, diyalektik, zamanın ruhu gibi temaların etrafında gelişecek olan konuşma; iyi ve kötünün Güç’teki birlikteliği, Güç’ü kullanmak için gerekli olan eğitim, erdem ve toplumsallık, Güç’ün bireysel iradenin bir uzantısı olması, toplumların yaşayışları, inanç ve değerlerinin metafizik anlayışa etkisi gibi konuları tartışmaya açacak.

FelsefeLab’in Star Wars okumaları 20 Nisan’da “Karşı mı ayna mı?: İmparatorluk ve İsyancılar” ile devam ederken, tüm dünyada kutlanan Star Wars Günü olan 4 Mayıs’ta da “İyi bir Jedi Nasıl Yaşar?” adlı konuşma gerçekleşecek. Söyleşiler saat 21:00’den itibaren beykozkundura.com’da yayınlanacak Zoom linkinden ücretsiz izlenebilecek.

Ayrıntılı bilgi için: beykozkundura.com/felsefeLab

Dr. UMUT ELDEM Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde yüksek lisans ve doktorasını tamamladı. İstanbul Esenyurt Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı. Kant ve Heidegger hakkındaki araştırmaları ulusal ve uluslararası yayınlarda yayımlandı; Derrida, Hegel ve Yapay Zeka Etiği üzerine birçok konferans ve toplantıda konuşmalar yaptı. Pratik Felsefe ile Türkiye Kant Topluluğu’nun yönetim kurullarında yer alan Eldem, geçen yıl doktor öğretim üyesi olarak başladığı Doğuş Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde çalışmalarını sürdürmektedir. Önemli felsefî metinleri ele aldığı Sesli Düşünce adlı bir Youtube kanalı vardır.

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.