Gül Ilgaz’ın Görüş Mesafesi Başlıklı Sergisi 28 Kasım’a Kadar Uzatıldı

Gül Ilgaz’ın BE Contemporary’de 24 Eylül tarihinde başlayan Görüş Mesafesi adlı kişisel sergisi, 28 Kasım 2021 tarihine kadar devam ediyor. Sergi, günümüzde görünürlüğün bireysel varoluş koşuluna dönüşmüş olmasından ve toplumların geleceğe dair görüş mesafelerinin ise gittikçe kısılmasından yola çıkıyor. Ilgaz, görünürlük kavramını ve görme-görülme dinamiklerini birey, doğa, toplum ve sanat açılarından sorgulamayı amaçlıyor.

Hem sosyal medyada hem de geleneksel medyada “görünürlük” günümüzde bireyin varoluş koşuluna dönüşmüş bulunmaktadır. Görünüyorum o halde varım* mottosunu benimseyen 21. yüzyıl bireyi, görünmek için özel emek ve zaman sarf etmektedir, görünürlük öz veya gerçek niteliklerin yerine geçerken görülme-izlenme potansiyeli kapitale dönüşmektedir.

Görüş Mesafesi
Görüş Mesafesi

Görüş Mesafesi sergisi, 21. yüzyılın narsisist bireyinin görme ve görülme tutkusuna çelişkili ve zıt şekilde, toplumların gerçeği ve geleceği açık olarak göremediği bir ortamda bulunduklarına dikkat çekmek istiyor. Gül Ilgaz’ın sergideki fotoğrafları, görünür-görünmez, çok az görünen, puslu görünüşler ile geleceğe dair görüşün imkansızlığına gönderme yapıyor. Dış dünyanın birey üzerindeki etkilerini ve toplumun genel hissiyatını metaforik açıdan izleyiciye sunuyor ve eleştiriyor. Görünürlüğün değil, görünmezliğin altının çizildiği Görüş Mesafesi sergisi, imajların çok hızlı tüketildiği bu çağda, izleyiciyi bakmak ve görmek için daha fazla dikkat sarf etmeye ve görünmeyenin üzerinde düşünmeye davet ediyor.

Gül Ilgaz Hakkında

(d. 1962, İstanbul), İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor. 1988 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Resim Bölümü’nden mezun olan Gül Ilgaz, 1990lı yıllardan bu yana yurt içi ve yurtdışı sanat platformlarında aktif olarak yer almaktadır. 2003 yılında, 50. Venedik Bienali’nde Türkiye Pavyonu’na katılmıştır. Yapıtları fotografik imgeler, video projeler ve mekan yerleştirmelerinden oluşurken, resim geleneğinden gelen bir sanatçı olarak bu pratiğin izlerini üretimlerinde görmek mümkündür. Çalışmaları çoğunlukla kimlik, kültürel melezlik, cinsiyet ve toplumsal roller, iç çatışmalar, bellek ve kent konularını içermektedir. Yapıtlarının ortak paydasını oluşturan otobiyografik süreç kişisel deneyimlerinin bir ürünü olmakla birlikte toplumsal bilinçaltı ile örtüşerek ortaya çıkmaktadır. Dünyayı fotoğraflamak yerine, fotoğrafı, imgeler ile kurguladığı dünyayı yapıta dönüştürmede bir aracı olarak kullanır; bu doğrultuda kamera ile topladığı ya da kurgulayarak çektiği görselleri dijital araçlarla tekrar oluşturur. Gül Ilgaz; İspanya, Fransa, Kanada, ABD, Belçika, Makedonya, Bulgaristan, Çin, Kore, Slovenya, Hollanda ve İngiltere gibi ülkelerde uluslararası sergilere katılmıştır. Seçili sergileri arasında; Kırılma Noktası (solo), Milli Reasürans, İstanbul (2020/21); İmago Mundi – Luciano Benetton Collection, Mediterranean Routes Exhibition, Palermo, İtalya (2017); Hayal ve Hakikat (2011), Sanatçı ve Zamanı (2015), Komşular (2014), Geçmiş-Gelecek (2013), İstanbul Modern, Türkiye; Istanbul Next Wave, Akademie Der Künste Berlin, Almanya (2010); Save As… Contemporary Art from Turkey, La Triennale di Milano, İtalya (2008) yer almaktadır. Yapıtlarının yer aldığı koleksiyonlar arasında kişisel koleksiyonların yanı sıra, Achmea Art Collection ve İstanbul Modern bulunmaktadır.


BE Contemporary
Yenice Mah. Park Sokak No:8/2 Urla, İzmir/Türkiye

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar