Hacer Kıroğlu ve Egemen Tuncer’den “Bounding Box” İsimli Sergi




Pilot Galeri, 12 Mart-30 Nisan 2022 tarihleri arasında, Hacer Kıroğlu ve Egemen Tuncer’in birlikte hazırladıkları “Bounding Box” isimli sergiye ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyar. Videodan, heykele, objelerden çizimlere pek çok farklı medyum kullanılarak üretilen eserler, ilk kez bu sergide izleyiciyle buluşuyor.

Hacer Kıroğlu ve Egemen Tuncer’in Pilot Galeri’de açılacak olan bu ilk sergilerinde yer alan çalışmalar, bağlamını sanatçı olma hali üzerinden kurguluyor ve sanatçıların sanat mekanları ve sanat kurumlarıyla olan ilişkilerini güncel sanat sergilerinin çeşitli dinamikleri üzerinden inceliyor. Sanat üretim pratikleri; sanatçı, kurum ve sanat yapıtı arasındaki çoğul ilişkiler gözetilerek ele alınıyor.

Bounding Box, bir nesnenin dış noktalarını belirlemek için kullanılan, sınırlayıcı kutu anlamına gelen bir terim. Özellikle 3 boyutlu modellemede kullanılan ve nesnenin kendi uzamına doğru bir şekilde yerleştirilmesi için gerekli olan “bounding box”, akademik çizimin temelinde de var olan “planlı çizim”de karşımıza çıkar. Sanatçılar, bu başlık üzerinden, Brian O’Doherty’in kült kitabı “Beyaz Küpün İçinde” yi anımsatan bir galeri mekanı tartışmasını sürdürürler. İlk kez bu sergi için yan yana çalışan sanatçılar, kendi çalışma pratikleri arasındaki benzerlik ve farklılıkları da keşfediyor ve bu farklara vurgu yapan eserler üretiyorlar.

Egemen Tuncer’in “Memory etudes: Pilot” (Bellek etüdleri: Pilot), isimli bilgisayar tabanlı animasyonu, galerinin belleğine odaklanır ve sanatçının, kendinden önceki sanatçıların neler yaptığını görme/bilme ihtiyacından doğar. Önceki yıllarda gerçekleşen tüm bu sergiler mekanın tarihselliğini kurarken öte yandan galerinin karakterini de oluşturur. Bahsedilen karakter, aynı zamanda izleyicinin beklentilerine yön vermektedir. Dolayısıyla kendisinden sergi yapması beklenen sanatçıya, sergiyi yerleştireceği mekanın aurası tarafından bir sorumluluk yüklenir. Bu görünmez etkileşimden beslenen çalışma, Pilot Galeri’nin Sıraselviler 85 numaralı mekanında yapılan sergilerle izleyiciyi yeniden yüzleştirir. Video bir tür yüzleşme (hem sanatçı, hem galeri hem izleyici için) olduğu kadar, bir tür Gesamtkunstwerk olarak mekanın belleğini ortaya koyma denemesidir. Galerinin arşivinde yer alan fotoğraflar ve künyeler referans alınarak tek tek modellenen eserler, belleğin kümülatif çalışma biçimini hatırlatırcasına, bir arada, yan yana hatta üst üste görünürler. Bu dijital model, izleyiciye, 2014-2021 yılları arasındaki 8 yıllık zaman diliminde galeride yapılmış sergilerin bir arada göründüğü bellek yoklaması sunar.

“Memory etudes: Pilot” eserinin başlığında yer alan bellek, hem teknik olarak videonun üretildiği dijital ortama hem de izleyicinin belleğinin işleyişine atıfta bulunur.

Hacer Kıroğlu’nun Art Trends (2022) isimli video çalışması, sanat dünyasındaki aktörlerin küresel sanat ortamını takip etme çabasının bir izdüşümünü gösterir. Google üzerinden “2022 art trends” araması yapan sanatçı, ulaşılan sonuçları Google translate programında Türkçeye çevirir ve çeviri uygulamasına okutur. Bozuk Türkçeli, aksayan metin; sanatçının içinde bulunduğu coğrafyanın, dil ve kültürün, dünya sahnesiyle arasındaki mesafesini, çeviri arayüzünü yansıtan ekran üzerinden katmanlayarak açar.

Sanat pratiğinin önemli bir ayağını oluşturan, tekrara dayalı ve yoğun emek isteyen çalışmalarında Hacer Kıroğlu, insanın öğrenme/yapma/bilgiyi aktarma biçimleri üzerine düşünür. El emeği, kadın emeği, akışta olma hali Kıroğlu’nun temel meseleleri arasındadır. Egemen Tuncer’in çalışmaları ise neredeyse insanın/el emeğinin görünmez olduğu olağanüstü bir pürüzsüzlüktedir. Tuncer’in çalışmaları, makinelerden yardım alır, makinelerin içinde doğar, makineler üzerinden/içinden gösterilir. Bu anlamda bu sergi, iki sanatçının birlikte ama ayrı ayrı düşüncelerini sanat sahnesine taşımaktan fazlasını yapar: insan ve makineler arasındaki karşılıklı ilişkiyi tartışmaya açar, sanat yapmanın biçimlerini ve araçlarını konuşmak ister.

Hacer Kıroğlu ve Egemen Tuncer’in “Bounding Box” isimli sergileri, 30 Nisan’a kadar gezilebilir.


PİLOT

Sıraselviler Cad. 85/A Beyoğlu, İstanbul

1984 Lovech doğumlu. Fotoğraf çeker, sanatsever.