Hollywood’un Altın Çağında Ümitsiz Bir Aşk

VakıfBank Kültür Yayınları ABD’li yazar F. Scott Fitzgerald’ın “Son Patron” isimli romanını yayımlıyor. Sinema ve diziye de uyarlanan bu eser, Hollywood’un altın çağında yaşanan ümitsiz bir aşk hikâyesini ve sinemanın büyülü dünyasındaki sert çekişmeleri anlatıyor.

VakıfBank Kültür Yayınları’nın (VBKY) okurla buluşturduğu “Son Patron”, 20’nci yüzyılın en önemli edebiyatçılarından biri ve “Benjamin Button’ın Tuhaf Hikâyesi” ile “Muhteşem Gatsby”nin yazarı olan F. Scott Fitzgerald tarafından kaleme alındı. Fitzgerald’ın kalp krizi geçirip hayata veda etmesiyle yarım kalan bu roman, taslaklara ve defterlere yazılmış notlar yardımıyla tamamlandı.

Entrikalar ve düşüşler

Türkçe çevirisini Duygu Miçooğulları’nın yaptığı “Son Patron”, 1930’lar Hollywood’unun ışıltılı dünyasında yaşanan aşkları, mücadeleleri, entrikaları, sert düşüşleri ve ihtişamı tüm çıplaklığıyla aktarıyor. Müzik, lüks tüketim ve sanat sayfalarda yer ediniyor. Romanda, Hollywood’un ünlü yapımcılarından Pat Brady’nin kızı Cecilia Brady karakteri, babasının ortağı dahi yapımcı Monroe Stahr karakterine âşık. Stahr, Hollywood’un en yetenekli ismi; beyazperdeye adeta renk kazandırıyor, yaptırım gücüyle hemen her alana uzanabiliyor.

Her açıdan umutsuz bir sevda

Karısını kaybettikten sonra tüm hayatını işine adayan Stahr, bir film setinde karşılaştığı Kathleen karakterine ilgi duymaya başlıyor ve hisleri giderek umutsuz bir aşka doğru yelken açıyor. Okur ise yaşananları Cecilia’nın bakış açısından öğreniyor: “Stahr’ın tüm eğitimi, stenografi üzerine gittiği bir akşam okulundan ibaret olmasına rağmen, çok uzun zaman önce, daha önce hiç ayak basılmamış ve çok az insanın onun yolunu tutabildiği ‘sezgilerden’ oluşan alanlarda herkesi gölgede bırakmıştı.”

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.