İstanbul Tasarım Bienali’nden Yeni Bir Konuk Tasarımcı Programı: Camekân

İstanbul Tasarım Bienali’nin, genç tasarımcıların disiplinlerarası ve bölgeler ötesi işbirlikleri geliştirmelerini sağlamak amacıyla başlattığı konuk tasarımcı programı Camekân için başvurular başladı. Son başvuru tarihi, 28 Ekim.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Tasarım Bienali, Avrupa Birliği’nin Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II Hibe Programı’nın desteğiyle ve Karlsruhe Sanat ve Tasarım Üniversitesi (Staatliche Hochschule für Gestaltung Karlsruhe [HfG]) ortaklığında yeni bir konuk tasarımcı programı başlatıyor. Camekân isimli proje, Avrupa’dan ve İstanbul dışındaki Türkiye kentlerinden genç tasarımcıları bir araya getirecek. Avrupa ve Türkiye’den tasarım uzmanları ise bilgi birikimlerini genç tasarımcılarla paylaşmak üzere programa konuk olacak.

Programa, iyi derecede İngilizce bilen, üniversite öğrencisi ya da yeni mezun sekiz genç tasarımcı (dördü Türkiye’nin İstanbul dışındaki şehirlerinden ve dördü Karlsruhe Sanat ve Tasarım Üniversitesi’nden olmak üzere), açık çağrı yoluyla seçilecek. 28 Ekim’e kadar başvurulabilecek açık çağrının sonuçları 22 Kasım’da açıklanacak.

Genç tasarımcıların disiplinlerarası ve bölgeler ötesi işbirlikleri geliştirmelerini hedefleyen program İstanbul Tasarım Bienali, tasarım, mimari ve çağdaş sanat alanlarında çalışan küratör ve Karlsruhe Sanat ve Tasarım Üniversitesi [HfG] Rektörü Jan Boelen ve FIELDS ortağı ve Bahçeşehir Üniversitesi öğretim görevlisi, tasarımcı Mevce Çıracı tarafından yürütülecek.

Geçtiğimiz sene yerel katılımcılarla İstanbul içinde sürdürülen ve İKSV Alt Kat: Öğrenme ve Etkileşim Alanı’nın ön cephesinde yer alan altı metrekarelik vitrini bir tasarım ve üretim alanına dönüştüren Camekân projesi bu kez yetenekli genç tasarımcılar ile kıdemli tasarımcılar ve sektör profesyonelleri arasında uluslararası ve sürdürülebilir bir ağ kurulmasına aracı olacak. Proje, zihinsel ve fiziksel sınırları aşmayı, Türkiye ve Avrupa’daki sivil toplum arasında çokkültürlü bir diyalog geliştirmeyi, kültürlerarası etkileşimler aracılığıyla tasarım endüstrisinde kalıcı ve anlamlı değişiklikler meydana getirmeyi, kültürlerarası tasarımda ortak yaratımlar için zemin hazırlamayı ve kariyerlerinin başındaki tasarımcıların yaratıcı uygulamalarını şekillendirmelerine yardımcı olmayı hedefliyor.

Seçilen tasarımcıları neler bekliyor?

Seçilen tasarımcılar, 31 Ocak – 28 Şubat 2022 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek dört haftalık bir konuk tasarımcı programına katılacaklar. İKSV, katılımcıların seyahat ve konaklama masraflarını üstlenecek, araştırma ve üretim süreçlerini kolaylaştıracak, ihtiyaç duyabilecekleri ilişkileri, malzemeleri, çalışma alanını ve desteği kendilerine sağlayacak.

Proje aynı dönem içinde dördü Türkiye’den, dördü Avrupa’dan olmak üzere sekiz mentor / eğitmen / uzmanı, ikişer hafta boyunca İstanbul’da konuk edecek. Davet edilen mentorlar, yaratım süreci boyunca, eşleştirilecekleri genç tasarımcılarla/sanatçılarla, uygulamalarını ve araştırmalarını tartışmak üzere düzenli olarak buluşacaklar. Program ayrıca çeşitli tasarım alanlarından uzmanlar tarafından İngilizce gerçekleştirilecek sekiz açık ders ile de zenginleştirilecek.

Seçilen katılımcılardan, İstanbul Tasarım Bienali tarafından düzenlenecek rehberli turlara katılarak şehri ziyaret etmeleri, yerel bilgilerden, zanaatlardan, hem doğal hem de insan yapımı malzemelerden, seslerden, kokulardan ve görüntülerden alacakları ilhamla keşiflerinden bir tema/konu oluşturmaları ve bir anlatı yaratmaları beklenecek. Bir mekâna, bir ürüne, bir kişiye, seslere veya hareketli görüntülere odaklanabilecek çıktılar, konuk tasarımcı programının sonunda, Şubat 2022‘de, İstanbul’da bir sergi mekânında ziyarete açılacak.

Başvuru formu için tıklayınız.

Camekân hakkında

Camekân, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği’nin mali desteği ile hayata geçirilen “Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı” kapsamında hibe desteği almıştır. Programın Sözleşme Makamı, Merkezi Finans ve İhale Birimidir. “Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı”, Türk ve AB kuruluşları arasında ortaklaşa uygulanan ortak kültürel miras faaliyetlerinin teşvik edilmesini ve geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bu hibe programının genel hedefi, kültür, sanat ve kültürel miras yoluyla sivil toplum diyaloğunun, kültürel miras konusunda uluslararası işbirliğinin geliştirilmesi ve Türkiye’de kültürel değerlerin teşvik edilmesidir.

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar