İstanbul’un Renkleri, İstanbul’un Sesleri 50 Yıldır Festivalde Buluşuyor




50. İstanbul Müzik Festivali Afiş
50. İstanbul Müzik Festivali

İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ 50 YAŞINDA

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın ilk festivali olan İstanbul Müzik Festivali, 2022’de 50. yaşını kutluyor. 6-24 Haziran tarihleri arasında Borusan Holding sponsorluğunda gerçekleştirilecek festival, “İstanbul” teması altında müzikseverlere zengin bir program sunmaya hazırlanıyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Borusan Holding sponsorluğunda, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen 50. İstanbul Müzik Festivali, 6-24 Haziran tarihleri arasında 50. kez müzikseverlerle buluşacak.

Yarım asırlık tarihinde Türkiye’den ve dünyanın pek çok farklı ülkesinden 45 bine yakın sanatçı ve topluluğu 3,5 milyonu aşkın izleyiciyle buluşturan İstanbul Müzik Festivali, verdiği eser siparişleriyle şimdiye kadar 20 yeni klasik müzik eserinin bestelenmesine aracı oldu, teşvik ödülleri ve fonlarla onlarca genç sanatçıyı destekledi.

50. İstanbul Müzik Festivali, “İstanbul” temasıyla üç hafta boyunca 12 farklı mekânda Türkiye ve yurtdışından 65’in üzerinde solist, topluluk ve orkestrayı ağırlayacak. İstanbul Müzik Festivali, şef ve besteci Tan Dun ile şef ve piyanist Thomas Adès’e verdiği eser siparişlerinin Türkiye prömiyerlerine ev sahipliği yapacak. Deutches Symphonie Orchester Berlin, Tekfen Filarmoni Orkestrası, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası gibi önemli topluluklar ve Anna Prohaska, Gautier Capuçon, Alice Sara Ott gibi yıldız solistler de festivalin konukları arasında yer alacak.

Atatürk Kültür Merkezi (AKM) uzun yıllar sonra ilk defa 50. yılında yeniden festival mekânları arasında yer alacak. İstanbul Müzik Festivali kapsamında hafta sonları İstanbul’un farklı park ve mekânlarında ücretsiz hafta sonu konserlerinin yanı sıra İKSV Alt Kat işbirliğiyle gerçekleştirilen Müzikli Bir Hafta Sonu etkinlikleri ile çocuklara ve gençlere yönelik atölyeler de düzenlenecek. Farklı disiplinlerden isimlerin katıldığı, festivalin klasikleşen Konsere Doğru Konuşmaları bu yıl da devam edecek.

Festivalin Ödülleri bu yıl Özkan Manav’a ve Tan Dun’a sunulacak

50. İstanbul Müzik Festivali’nin bu yılki Onur Ödülü, besteci ve eğitimci Prof. Özkan Manav’a; Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise dünyaca ünlü şef ve besteci Tan Dun’a sunulacak.

Eserleri ulusal ve uluslararası arenada birçok sanatçı ve topluluk tarafından seslendirilen, üretimleriyle Türkiye çağdaş müziğine katkılarda bulunan, 1999 yılından bu yana Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda ders veren besteci ve eğitimci Prof. Özkan Manav’a ödülü, festivalin 6 Haziran akşamı düzenlenecek Açılış Töreni’nde sunulacak.

Tan Dun’a ise ödülü 22 Haziran’da AKM’de gerçekleşecek konser öncesinde takdim edilecek.

Tan Dun ve Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası festivalde buluşuyor

Çağdaş klasik müziğin önde gelen isimlerinden, Doğu ve Batı geleneklerinin sınırlarını aşan yaratıcı repertuvarıyla aralarında Grammy ve Oscar’ın (Kaplan ve Ejderha-Crouching Tiger Hidden Dragon) da bulunduğu pek çok prestijli ödülün sahibi olan Tan Dun bir Türkiye prömiyeriyle festivale konuk olacak. Bestecinin Mayıs 2021’de kemancı Daniel Hope, piyanist Alexey Botvinov ve New Century Oda Orkestrası’nın dünya prömiyerini gerçekleştirdiği, İstanbul Müzik Festivali ile Borusan Sanat’ın ortak siparişçileri arasında olduğu eseri İkili Konçerto, Türkiye’de ilk kez seslendirilecek. Daniel Hope ve Alexey Botvinov’un bu kez Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’yla birlikte yer alacağı konser, Borusan Holding’in destekleriyle gerçekleştirilecek.

Festival 50. Yılında Tekfen Filarmoni Orkestrası ile açılıyor

50. İstanbul Müzik Festivali, 6 Haziran akşamı AKM Opera Salonu’nda düzenlenecek açılış töreni ve konseriyle başlayacak. Festivalin açılışını 2019-2022 Festival Açılış Konseri Orkestrası olan, şef Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni Orkestrası yapacak. Tekfen Vakfı’nın desteğiyle gerçekleştirilecek konserin solisti ise Rus asıllı Amerikalı piyanist Kirill Gerstein olacak. Festivalin açılış töreni için sınırlı sayıda bilet satışı da yapılacak. Açılış konserinin yanı sıra festivalin ilk haftasında AKM’de gerçekleştirilecek konserler Beyoğlu Kültür Yolu Festivali çerçevesinde izleyiciyle buluşacak.

Fazıl Say, Nejat Eczacıbaşı’na adadığı yeni eseriyle festivalde

Fazıl Say, ona 2013’te ECHO Klassik Ödülü’nü getiren ünlü ilk senfonisi İstanbul ile festivale konuk oluyor. 7 ayrı bölümden oluşan ve her biri farklı konu başlıkları altında İstanbul’un değişik bir yönünü anlatan İstanbul Senfonisi; her biri kendi sazlarının virtüözleri olan Aykut Köselerli, Burcu Karadağ ve Hakan Göngör’ün solist olarak yer alacağı konserde başarılı genç şeflerimizden Can Okan yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası tarafından seslendirilecek.

Konserde Say’ın ayrıca 8 bölümden oluşan ve her bölümü ayrı bir Türk aydınına adanan piyano ve flüt için son eseri Portreler’den İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın kurucusu, Dr. Nejat Ferit Eczacıbaşı’nı andığı bölümü de yer alacak. Konser 7 Haziran’da AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda düzenlenecek.

Dünyanın en önemli orkestralarından Deutsches Symphonie-Orchester Berlin ile yıldız soprano Anna Prohaska aynı sahnede buluşuyor

Festivalin en önemli gecelerinden birinde, dünyanın önde gelen orkestralarından Deutsches Symphonie-Orchester Berlin ile opera sahnelerinin divası Anna Prohaska aynı sahnede buluşacak. Bu sezon 75. yılını kutlayan Deutches Symphonie-Orchester Berlin, konser programlarının zengin dramaturjisi, çağdaş müziğe bağlılığı ve sonsuz repertuvar keşfiyle, tüm dünyada adından saygıyla bahsettiriyor. Alman topluluk bu konserde incelikli ve tutkulu yorumlarıyla dikkat çeken soprano Anna Prohaska’ya eşlik ediyor. Bell Şirketler Topluluğu, Organik Holding’in gösteri eş sponsorluğunda düzenlenecek konser 9 Haziran’da AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda izleyiciyle buluşacak.

Gautier Capuçon ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile Cemal Reşit Rey’den Dvořák’a bir yolculuk

Günümüzün en önemli viyolonselcilerinden Gautier Capuçon, Cemi’i Can Deliorman yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) ile festivale konuk olacak. Capuçon’un, Edgar’ın en ünlü eserlerinden biri olan Viyolonsel Konçertosu’nu seslendireceği konserde CSO, yapıtlarıyla gurur kaynağımız olan ve “gerçek bir İstanbul bestecisi” olarak anılan Cemal Reşit Rey’in şehre dair tutkusunu yansıtan Enstantaneler’ini ve Dvořák’ın “Yeni Dünyadan” başlığını taşıyan etkileyici senfonisini yorumlayacak. Aromsa’nın desteklediği konser 12 Haziran’da AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda izleyiciyle buluşacak.

Festivalin temasından ilhamla: İstanbul Semt Şarkıları

Programında İstanbul’a dair özel eserlerin yer aldığı “Ey Güzel İstanbul, Benim Sevgili Yârim” İstanbul Semt Şarkıları başlıklı konserin programında ise Lavtacı Hristo Ağa, Yesari Asım Arsoy, Refik Fersan ve Münir Nurettin Selçuk gibi bestecilerin İstanbul’un semtlerini müzikle tasvir ettiği eserleri var. Dilek Türkan ve İbrahim Suat Erbay’ın sesleri ve Derya Türkan, Özata Ayan, Mete Aslan, Volkan Erten, Serdar Bişiren ve Devrim Ekiz’in enstrümanlarının buluşacağı bu konser festival izleyicisine Boğaz’a nazır bir yaz akşamında, İstanbul’un seslerini sunacak. Işıklar Holding’in sponsorluğunda düzenlenecek konser, 13 Haziran’da Sakıp Sabancı Müzesi Fıstıklı Teras’ta gerçekleştirilecek.

Festival sürpriz buluşmalara ev sahipliği yapıyor

Borusan Quartet ve günümüzün önde gelen arp sanatçılarından Xavier de Maistre, Borusan Sanat’ın desteklediği konser 8 Haziran’da Süreyya Operası’nda bir araya geliyor. Konserde ömrünü arpa adayan Alvars, 19. yüzyılın şiirinin tüm derinliğini sunan Debussy ve romantik dönemin tutkulu bestecisi Çaykovski’nin yapıtları seslendirilecek.

19 Haziran’da, barok tarzının en ince detaylarını barındıran, tablo ve vitraylarıyla, tavanındaki inanılmaz güzellikteki resimlerle büyüleyici bir atmosfer yaratan Harbiye Saint Esprit Katedrali’nde gerçekleşecek bir başka konserde ise “klasik müziğin gitardaki kahramanı” Miloš Karadaglić, Avusturyalı klarnet virtüözü Andreas Ottensamer’le buluşuyor. Gitar ve klarnetin eşsiz bir biçimde buluşacağı konser programında Sor, Bach, Albéniz, Piazzolla ve Villa-Lobos’un besteleri yer alacak.

Amsterdam Sinfonietta’dan bir Türkiye prömiyeri

İstanbul Müzik Festivali, 2011’den bu yana yeni eser siparişlerinin yanı sıra, klasik müzikte çığır açan yepyeni eserlerin ilk seslendirilişlerine de ev sahipliği yapıyor. New York Times’ın “neslinin en başarılı ve eksiksiz müzisyenlerinden biri” diye övdüğü muazzam besteci, şef ve piyanist Thomas Adès’in son eseri Shanty – Over the Sea’nin Türkiye prömiyeri 50. İstanbul Müzik Festivali’nde gerçekleşecek. Bu konserde, şefsiz müzik icrasıyla uzmanlaşan, Avrupa’nın en önemli konser salonları ve müzik festivallerinin düzenli konuğu Amsterdam Sinfonietta, konzertmeister’ı Candida Thompson ile birlikte günümüzün en parlak piyanistlerinden Valentina Lisitsa’ya eşlik edecek. Konser, 14 Haziran’da CRR Konser Salonu’nda gerçekleştirilecek.

Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı bursiyerleriyle bir kutlama konseri

İKSV’nin kurucusunun adını taşıyan Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı’nın müzik bursiyerleri, özel bir kutlama konserinde buluşuyor. Eczacıbaşı Holding’in 80. yılı ve İstanbul Müzik Festivali’nin 50. yılında, bu önemli destekle eğitimlerini tamamlayıp kariyerlerinde ilerlemiş solist isimler ile vakfın bursundan halen faydalanmakta olan müzisyenlerden oluşan ve bu kutlamaya özel olarak kurulan Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı Müzik Yıldızları Oda Orkestrası, ilk konserine imza atacak.

Genç sanatçılara verdiği destekle tanınan piyano virtüözü Gülsin Onay ve Berlin Filarmoni Orkestrası’na Türkiye’den asil üye olarak kabul edilen ilk keman sanatçısı Hande Küden bu konserde, her biri yurtiçinde ve yurtdışında başarılarıyla anılan Gökhan Aybulus, İris Şentürker, Özgür Ünaldı, Ezgi Göktürk, Elvin Hoxha-Ganiyev, Nil Kocamangil ve Melih Kara’ya sahnede eşlik edecek. 15 Haziran’da AKM Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilecek konserin sponsoru, Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı.

Festivalde farklı sesler, farklı deneyimler

16 Haziran’da CRR Konser Salonu’nda izleyiciyle buluşacak Echoes of Life “Yaşamdan Yansımalar” başlıklı konserde, klasik müziğin en yaratıcı zihinlerinden biri olan Alice Sara Ott, müzik yaşamının yansımalarını içeren albümüyle aynı adı taşıyan Echoes Of Life projesiyle sahnede olacak. Chopin’in opus 28 Prelüdler’inin etrafında inşa edilen, György Ligeti, Nino Rota, Chilly Gonzales, Tōru Takemitsu, Arvo Pärt, Francesco Tristano ve Ott’un yapıtlarından oluşan resitalde izleyiciler Hakan Demirel’in hazırlayacağı dijital video yerleştirmesiyle sanal bir yolculuğa çıkarak özgün bir konser deneyimi yaşayacak.

Müziğini dünyanın dört bir köşesine taşıyan Suriye asıllı klarnet ustası Kinan Azmeh, topluluğu Cityband ile festivalin 50. yılında, derin ve bir o kadar da etkileyici bir iz bırakmak için 17 Haziran‘da, Nobel İlaç sponsorluğunda festivale konuk oluyor. Topluluk, Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nin büyülü atmosferinde Azmeh’in caz dünyasını, Arap müziği ve diğer eserleri bir araya getiren özgün çalışmalarının yanı sıra, Şam ve New York’tan esintiler taşıyan eserlerini seslendirecek.

Fransız akordeoncu Richard Galliano, Sardinyalı trompetçi Paolo Fresu ve İsveçli piyanist Jan Lundgren’den oluşan Mare Nostrum, son kayıt çalışması Mare Nostrum III ile 20 Haziran’da festivalde. Mare nostrum, Latincede hem Akdeniz’e verilen isim hem de “bizim denizimiz” anlamını taşıyor. Bu büyük denizin çevresinde gelişen kültürün seslerinin, nesilden nesle aktarılan duyguların ve ifadelerin Fransız Sarayı’nın büyüleyici atmosferinde yankılanacağı konserin sponsoru STONELINE.

Festivalde barok rüzgârları

“Aşkın Yüzleri” başlıklı konserde, en parlak kontrtenorlardan biri olarak tanınan Jakub Józef Orliński, Francesco Corti yönetimindeki Il Pomo d’Oro ile buluşuyor. En dramatik, en dokunaklı aryalarla aşkın farklı hallerinin İtalyan operalarından AKM Tiyatro Salonu’na taşınacağı konser, 21 Haziran’da gerçekleştirilecek.

“Rameau à la Turque” başlıklı konserde Barok müziğin mimarlarından Parisli besteci Jean-Philippe Rameau’nun Les Indes galantes’i, bu yıl festivalin de temasını belirleyen İstanbul’un saray bestecisi Tanburi Mustafa Çavuş’un eserleriyle buluşacak. Birbirinden tamamıyla farklı türde eserler veren bu iki tarihi ismin müziğe yaklaşımları bir araya geldiğinde, barok müziğin dinleyeni hayran bırakan bir türü ortaya çıkacak. Festival 24 Haziran akşamı, Berlin merkezli topluluk Musica Sequenza’nın Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nin etkileyici atmosferinde vereceği bu konserle sona erecek.

Festivalin ücretsiz konserleri müzikseverleri bekliyor: Hafta Sonu Klasikleri

Festival kapsamında açık hava mekânlarında ücretsiz olarak düzenlenecek Hafta Sonu Klasikleri, müzikseverlerle buluşacak. Konserlerin ayrıntıları önümüzdeki günlerde İstanbul Müzik Festivali web sitesi ile sosyal medya hesaplarından açıklanacak.

Müzik Rotası bu yıl Kadıköy’de

Festivalin en özel projelerinden Müzik Rotası, İstanbul Müzik Festivali’nin 50. yılında Kadıköy’e çeviriyor. İzleyiciler, Yeldeğirmeni Sanat Merkezi, Kadıköy Hemdat İsrael Sinagogu, Bahariye’de yer alan Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi ve Moda’daki Meryem Ana – Asompsiyon Kilisesi’nde Türkiye, İtalya, Avusturya ve İsrail’den müzisyenler Gülin Ataklı, Barış Büyükyıldırım, Paolo Tagliamento ve Duo Aliada’yı izleme fırsatı bulacak. 19 Haziran günü gerçekleştirilecek Müzik Rotası’nın sponsoru Meke.

Festival, geleceğin kadın yıldızlarını desteklemeyi sürdürüyor

İstanbul Müzik Festivali, Eğitim Destek Fonu Sponsoru TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası) işbirliğiyle 2018 yılında, geleceğin kadın müzisyenlerini desteklemek amacıyla başlattığı Yarının Kadın Yıldızları projesi kapsamında 53 genç kadın müzisyene destek oldu.

Yarının Kadın Yıldızları: Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu projesinin bu yılki kanaat önderi, henüz 20 yaşındayken Polonya’da Henryk Wieniawski Uluslararası Keman Yarışması’nı kazandığından bu yana dünyanın pek çok yerinde konserler veren, kuşağının en ilgi çekici müzisyenlerinden Veriko Tchumburidze olacak. Konser, 23 Haziran’da Süreyya Operası’nda gerçekleştirilecek.

Festivalden çocuklara özel

Masal dünyasının kapıları festivalde çocuklar için açılıyor: 50. İstanbul Müzik Festivali, piyanist Alexandra Dariescu’yu 11 Haziran’da AKM Tiyatro Salonu’nda Fındıkkıran ve Ben “Çocuklar için Masalsı Bir Konser” projesi ile ağırlıyor. Çığır açan multimedya, dans ve dijital animasyonların piyanoya eşlik ettiği bu özel proje, çocuklara eğlenceli ve müzikle dolu bir masal dünyası sunacak.

Festivalde ayrıca İKSV Alt Kat işbirliğiyle gerçekleştirilecek Müzikli Bir Hafta Sonu etkinlikleri kapsamında çocuklara ve gençlere yönelik ücretsiz konser ve atölyeler de düzenlenecek. Ayrıntılar önümüzdeki günlerde açıklanacak.

Farklı disiplinlerden konuşmacılarla konser öncesi buluşmalar

Festival kapsamında müzikseverlerin deneyimlerini zenginleştirmek, besteciler ve eserler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen Konsere Doğru Konuşmaları bu yıl da devam ediyor. Festival mekânlarında Aydın Büke, Zeynep Oral, Evin İlyasoğlu, Prof. Dr. Ertuğrul Sevsay, Hakan Demirel, Kerem Piker, Feyzi Erçin, Menekşe Tokyay, Belfu Berkol, Büşra Ün, Dr. Yeşim Gürer Oymak, Burak Özdemir gibi isimlerin katılımıyla gerçekleşecek konuşmalar ayrıca İKSV’nin Spotify hesabından da podcast olarak yayımlanarak daha geniş kitlelere erişecek. Asuman Kafaoğlu-Büke danışmanlığında oluşturulan konuşma programının ayrıntılarına muzik.iksv.org adresinden ulaşılabilir.

50. İstanbul Müzik Festivali biletleri, 20 yıldır İKSV’nin tüm çalışmalarını destekleyen Lale Kart üyeleri için 4 Mart’ta başlayacak indirimli ön satış döneminin ardından, 11 Mart Cuma günü 10.30’dan itibaren, passo.com.tr internet sitesi üzerinden ve İKSV ana gişeden genel satışa sunulacak. Eczacıbaşı Genç Bilet projesi kapsamında, her konser için belirli sayıda öğrenci bileti ise 10 TL’den satışa çıkacak. Konservatuvarların müzik ve şan bölümü öğrencileri her yıl olduğu gibi bu yıl da İstanbul Müzik Festivali konserlerini ücretsiz olarak izleyebilecek.

Detaylı festival programına ulaşmak için tıklayınız.

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar