“Kültür Hattı” Eğitimlerine Başvurular Açıldı!

İKSV’nin UNESCO destekli “Kültür Hattı” projesi kapsamındaki eğitim programına başvurular için bir açık çağrı yayımlandı. İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları’nın yürüttüğü “Kültür Hattı”, ülke genelinde kültür-sanat alanında çalışanlar için tasarlanmış bir eğitim ve işbirliği projesi.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) UNESCO 2005 Kültürel İfadelerin Çeşitliliği Sözleşmesi bağlamında Türkiye Avrupa Vakfı (TAV) ortaklığında hayata geçirdiği “Kültür Hattı” projesi kapsamında, Ekim-Kasım-Aralık aylarında bir dizi eğitim programı gerçekleştirilecek. Türkiye genelinden başvurulara açık olan program, farklı kentlerde faaliyet gösteren kültür profesyonellerinin gelişimine odaklanıyor.

“Kültür Hattı” Eğitimlerine Başvurular Açıldı!
Fotoğraf: Poyraz Tütüncü

Eğitim programlarına son başvuru tarihi 30 Ağustos

Kültür Hattı projesi kapsamında Ekim-Kasım-Aralık aylarında farklı bölgelerden katılımcılar için gerçekleşecek beş günlük çevrimiçi eğitim programına dair açık çağrı projenin web sitesi www.kulturhatti.org üzerinden duyuruldu. Eğitim programları, kültür profesyonellerinin kültür politikaları ve yönetimi alanındaki bilgi, beceri ve yetkinliklerinin artırılmasını ve farklı şehirlerden uzmanlar arasında etkin bir iletişim ağının geliştirilmesini hedefliyor. Eğitimlerle ilgili genel bilgiler, başvuru şartları ve başvuru formuna açık çağrı metni (tıklayınız) üzerinden ulaşılabiliyor.

Türkiye’nin tüm kentlerinden kültür-sanat alanında çalışmalarını sürdüren resmi kurum, sivil toplum kuruluşu ve özel sektör çalışanları ile bağımsız kültür profesyonelleri ve kültür-sanat konuları üzerine çalışan akademisyenlerin katılabileceği eğitimlerin başvuruları 30 Ağustos 2021 saat 23.59’a kadar devam edecek. Süreç sonunda seçici kurul tarafından belirlenecek kişiler eğitimlere katılmaya hak kazanacak. Katılımcılar 27 Eylül 2021 Pazartesi günü www.kulturhatti.org üzerinden açıklanacak.

İhtiyaç analizi yayında

Kültürel ifadelerin çeşitlenmesi için yeni alanlar açmayı ve kültür profesyonellerinin bilgi, beceri ve yetkinliklerinin artırılmasını hedefleyen proje kapsamında, kültür-sanat alanında çalışanların ihtiyaçlarını anlamaya yönelik bir saha araştırması gerçekleştirildi. Aralık 2020 – Ocak 2021 döneminde Türkiye’nin 68 ilinden 446 kültür-sanat kurumu ve kültür profesyonelinin katıldığı ihtiyaç analizinin özetine www.kulturhatti.org üzerinden ulaşılabiliyor.

Barem araştırma şirketi tarafından raporlanan araştırmada; kültür-sanat alanında çalışan kurum ve kişilerin kurumsal ve finansal kapasitelerine, işbirliği stratejilerine, politika üretim süreçlerine katılımlarına ve eğitim ihtiyaçlarına dair çarpıcı veriler bulunuyor. Araştırmanın rapor özetine buradan ulaşabilirsiniz.

Proje web sitesi açıldı

Proje kapsamında hayata geçirilen www.kulturhatti.org adresli web sitesi, proje ile ilgili duyuru ve haberlerin paylaşılacağı ve Türkiye’den kültür profesyonelleri için, görsel-işitsel içerikler ve yayınlarla çevrimiçi bir kapasite güçlendirme aracı olarak işleyecek. İlerleyen dönemde kültür politikaları ve yönetimi üzerine makaleler, araştırmalar ile kültür politikaları gündemini ele alan bültenlerin yer alacağı sitede, projeye özel olarak çekilecek ve her birinde alandan uzmanların anlatımlarına yer verilecek bir dizi kısa video da yer alacak.

İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları hakkında

İKSV üç temel amacından birini kültür politikalarının geliştirilmesine katkıda bulunmak olarak tanımlıyor. Bu doğrultuda İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları biriminin koordinasyonunda, kültürel hayata erişim ve katılım hakkını odağa alan bir yaklaşımla araştırmalar yürütülüyor ve vakfın yürüttüğü tüm faaliyetlerin veriye dayanan çalışmalarla desteklenmesi sağlanıyor. İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları, bu doğrultuda raporlar ve politika metinleri hazırlıyor ve bunları kültür-sanat aktörleri arasında çeşitli etkinlikler yoluyla tartışmaya açıyor, İKSV’nin üç yıllık stratejik planlarını oluşturuyor, İKSV Alt Kat’ta başta çocuklar ve gençler olmak üzere tüm dezavantajlı gruplara yönelik yaratıcı bir etkinlik programı sunuyor ve İKSV’nin farklı birimlerinin bir arada yürüttüğü uluslararası projelerin stratejik planla uyumlu olarak tasarlanması için koordinasyonu sağlıyor.

İKSV’nin bugüne kadar yayımladığı raporlara ve politika metinlerine buradan ve AppStore’dan indirilebilen İKSV Kitaplık uygulamasıyla iPad üzerinden ulaşabilirsiniz.

Raporlar
-İstanbul’da Kamusal Alanda Sanat Uygulamaları İçin Öneriler (Temmuz 2011)
-İKSV Ekonomik Etki Araştırması (Aralık 2012)
-Uluslararası Güncel Sanat Bienallerinin Finansmanı (Şubat 2013)
-Türkiye’de Sanat Eğitimini (Yeniden) Düşünmek (Aralık 2014)
-Yerel Yönetimler için Kültürel Planlama (Şubat 2016)
-Kültür-Sanatta Katılımcı Yaklaşımlar (Şubat 2017)
-Birlikte Yaşamak: Kültürel Çoğulculuğu Sanat Yoluyla Geliştirmek (Temmuz 2018)
-Erken Çocukluktan Gençliğe: Sanatla Büyümek (Ekim 2019)
-Ekolojik Dönüşüm için Kültür ve Sanat (Şubat 2021)

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.