Locus Solus Başlıklı Grup Sergisinin “Arka Plan” Kitabı Yayımlandı

Arter’in Locus Solus başlıklı grup sergisi, merkezine aldığı doğa fikrini olgular, kurgular ve duygular perspektifinden irdelemeyi amaçlıyor. Küratörlüğünü Selen Ansen’in üstlendiği serginin kitabı ise Arter Yayınları aracılığıyla okurlarla buluştu. Arter Arka Plan başlıklı yayın dizisinin dördüncü kitabı olarak yayımlanan ve sergiyle aynı ismi taşıyan kitapta, serginin arka planındaki düşüncelerden ve kurgulanma sürecinden hareketle seçilerek özgün bir kurguyla bir araya getirilen metinler, imajlar ve bu yayın için üretilmiş yeni çalışmalar yer alıyor. Locus Solus başlıklı yayın, Arter Kitabevi’nden satın alınabilir veya kitabevi@arter.org.tr e-posta adresi üzerinden sipariş edilebilir.

Locus Solus Kitap
Locus Solus Kitap (Foto-Sena Nur Tastekne)

Arter’in 1.400’ü aşkın yapıt barındıran koleksiyonundan kurgulanan sergilere eşlik etmek üzere 2019 itibarıyla başlattığı yayın dizisi Arter Arka Plan’ın dördüncü kitabı yayımlandı. Arter’de devam eden grup sergisi Locus Solus bağlamında yayımlanan kitap, Arter Koleksiyonu’ndan seçilen eserlerle bu sergi için üretilmiş işlerin de aralarında yer aldığı mekâna özgü büyük ölçekli yerleştirmeleri bir araya getiren sergiye eşlik ediyor ve sergiyle aynı başlığı taşıyor. Kitapta, “doğa” fikrini olgular, kurgular ve duygular perspektifinden irdelemeyi amaçlayan serginin arka planındaki düşüncelerden ve serginin kurgulanma sürecinden hareketle seçilerek özgün bir kurguyla bir araya getirilen metinler, imajlar ve bu yayın için üretilmiş yeni çalışmalar yer alıyor. Küratör Selen Ansen’in doğa ile kültürün birbirlerine nüfuz etme ve birbirlerini etkileme biçimlerinden yola çıkarak oluşturduğu sergiye eşlik eden kitapta yitik yerler, bilinçdışı manzaralar, yabancı topraklar, hayali mekânlar, buralar, oralar ve yok-yerler, mucizevi diyarlar, göksel, yerüstü ve yeraltı âlemlerle ilintili metinlerle birlikte Sena Başöz, Pascal Janovjak ve Su Pola’nın özel olarak kaleme alınmış denemelerine yer veriliyor.

Tasarımını Emre Çıkınoğlu’nun üstlendiği Locus Solus başlıklı kitap, Arter Kitabevi’nden satın alınabilir veya kitabevi@arter.org.tr e-posta adresi üzerinden sipariş edilebilir. Salı-Pazar günleri 11:00-19:00, Perşembe günleri ise 11:00-20:00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebilen Arter Kütüphanesi’nde kitabın sayfaları karıştırılabilir.

Yayına Katkıda Bulunanlar

Sena Başöz, John Berger, Jen Bervin, Karl Blossfeldt, Richard Brautigan, Charles Burns, Joseph Conrad, Julio Cortázar, Karel Čapek, Evliyâ Çelebi, Ferit Edgü, Helmut Eisendle, Gianni Guadalupi, Marlen Haushofer, Robert Hooke, Pascal Janovjak, Kamo no Chōmei, Gizem Karakaş, Tetsumi Kudo, D.H. Lawrence, Leo Lionni, Lucretius, Maurice Maeterlinck, Xavier de Maistre, Alberto Manguel, Winsor McCay, Claudio Morandini, Murathan Mungan, Barış Pirhasan, Yaşlı Plinius, Su Pola, Robert Pufleb, Jochen Raiß, Iván Repila, Raymond Roussel, Nadine Schlieper, Carl Seelig, Gertrude Stein, Michel Tournier, Robert Walser, Aby Warburg, Lynd Ward, Volkan Yalazay.

LOCUS SOLUS SERGİSİ ARTER’DE DEVAM EDİYOR

Doğa ile kültürün birbirlerine nüfuz etme ve birbirlerini etkileme biçimleriyle ilgilenen Locus Solus başlıklı grup sergisi, aynı zamanda organik süreçler ve doğal ortamlarla insan eylemliliği ve insan elinden çıkma yapılar arasındaki kesişim alanlarını inceliyor. Sergide ilişkisel bir kavram olarak ele alınan “doğa”, yerler ile insan ve insan-olmayan varlıklar arasındaki geniş bağlantılar ağı üzerine yeniden düşünme imkânı tanıyor. Ortak anlatıların, ritüellerin, kolektif bilinçdışının ve bireysel deneyimlerin şekillendirdiği çok katmanlı bir inşa olan bu doğa fikri, aynı zamanda insani korkuları ve arzuları da yansıtıyor.

Arter’in 3. ve 4. kat galerilerine yayılan sergideki her bir yapıt, doğal olanla yapay olanın bir arada varlıklarını sürdürmekle yetinmeyip aynı zamanda iç içe geçip çarpıştıkları başlı başına bir dünya sunuyor. Sergide yer alan yapıtlar, genel olarak “doğa” adı altında işaret ettiğimiz yerler, varlıklar ve süreçlerle kurduğumuz çelişkili ilişkiyi açığa çıkarıyor.

Arter’in güncel programlarına ilişkin daha detaylı bilgiye www.arter.org.tr adresinden erişilebilir. Pazartesi hariç her gün açık olan Arter, Salı-Pazar günleri 11:00-19:00, Perşembe günleri ise 11:00-20:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Kurumsal Sponsor Tüpraş’ın değerli desteğiyle, tüm sergilere giriş 24 yaş altı izleyiciler için her gün; Perşembe günleri ise her yaştan izleyici için ücretsiz. Arter Beraber üyeleri ise sergileri yıl boyunca ücretsiz ziyaret etmenin yanı sıra farklı ayrıcalıklardan faydalanıyor. Arter binasının Kütüphane, Kitabevi, Bistro by Divan, arka bahçe alanlarına ve Galeri 0’da yer alan sergiye giriş için bilet gerekmiyor. Ulaşım Sponsorları Ford Otosan ve Otokar’ın desteği sayesinde Taksim’den ve Tepebaşı’ndan ücretsiz servis araçlarıyla Arter’e ulaşılabiliyor.

Sergide Yer Alan Sanatçılar
Murat Akagündüz, Jananne Al-Ani, Halil Altındere, Maddalena Ambrosio, Yüksel Arslan, Claus Böhmler, Xuefeng Chen, Tacita Dean, Osman Dinç, İnci Eviner, Thomas Geiger, Jytte Høy, Ahmet Doğu İpek, Eva Jospin, Ella Littwitz, Miklós Onucsán, Panamarenko, Sarkis, Yehudit Sasportas, Erinç Seymen, Bülent Şangar, Yaşam Şaşmazer, Cengiz Tekin, Endre Tót, Thu Van Tran, Mariana Vassileva, Werner Zellien.

Selen Ansen Hakkında

1975’te İstanbul’da doğdu. Strazburg Marc Bloch Üniversitesi’nde Modern Edebiyat ve Sinema (yüksek lisans) eğitimi aldıktan sonra 2001 yılında Sanat Teorisi ve Pratikleri alanında doktorasını tamamladı. Başta Strazburg Ecole Supérieure des Arts Décoratifs olmak üzere Fransa’da farklı sanat ve tasarım okullarında sanat teorisi ve sanat felsefesi eğitimi verdi. 2009–2015 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Felsefe ve Toplumsal Düşünce ile Karşılaştırmalı Edebiyat yüksek lisans programlarında öğretim görevlisi olarak çalıştı. Ansen, Arter ile ilk temasını 2011’de küratörlüğünü yaptığı Berlinde de Bruyckere (Yara, 2012) sergisi aracılığıyla kurdu. 2015’te Arter’in küratoryal ekibine katılan Ansen, Marc Quinn (Aklın Uykusu, 2014), It takes two to make an accident (HISK, Belçika, 2015), Her Düşenin Kanadı Yoktur (2016), Kelimeler Pek Gereksiz (2019–2020), Céleste Boursier-Mougenot (offroad v.2, 2019), Cevdet Erek (Bergama Stereotip, 2019–2020), KP Brehmer: Büyük Resim (2020–2021), Candeğer Furtun (2021-2022) ve Locus Solus (2022) sergilerinin küratörlüğünü yaptı; çeşitli uluslararası yayınlara yazılarıyla katkıda bulundu. Ansen, Arter’in Dolapdere’deki yeni binasında hayata geçirdiği Performans Programı’nın da küratörlüğünü üstlendi.

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar