Mahalla Festivali 2022 Etkinlikleri Kurtuluş Bölgesine Yayılıyor!

İstanbul merkezli Diyalog derneği, 17. İstanbul Bienali‘ne paralel olarak güzel sanatlar, performans, film ve müzik kategorilerinde bir festival programı düzenliyor.

Mahalla Festivali aracılığıyla dernek, disiplinler arası sanatsal iletişimin gerçekleşebileceği sürekli bir platform sunmak amacıyla son beş yıldır sanatçılar, kurumlar, topluluklar ve girişimlerden oluşan uluslararası bir ağ kuruyor. Mahalla Festivali, yenilikçi, disiplinler arası ve diyalojik bir şekilde yeni anlatıların geliştirilmesine çağrıda bulunuyor.

Odak noktasında, hareketliliği artırmak, gerek coğrafi gerekse içerikle ilgili sınırları aşabilmek, yeni formatlar geliştirmek ve krizleri küresel ve ortak zorluklar olarak anlamak yer alıyor. Mahalla bu yıl 16 ülkeden 30’un üzerinde yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’da birlikte çalışmak üzere bir araya getiriyor. Thomas Büsch, Sabine Küper-Büsch (Diyalog Derneği), Volkan Kızıltunç (Noks Art Space) ve Ilayda Tunca (Sub) Festivalin eş küratörlüğünü üstleniyorlar.

Sergiler, film gösterimleri, konserler ve kamusal alana yönelik müdahaleler, her festival etkinliğinin yerel olarak harekete geçmesi, çoklu-yerel olarak görünür olması ve farklı yerleri birbirine bağlaması adına atölye çalışmaları, etkileşimli eylemler ve çevrimiçi etkinliklerle iç içe geçiyor. Sergi ve etkinlik mekânları sanatsal bir tartışma ve yansımanın parçası haline gelirken sanatçılar için de sürdürülebilir bir ağ oluşturuluyor.

Bu Yılın Teması: Palimpsest

Palimpsest başlığı, aslen, daha sonraki metinlere yer açmak adına özgün metnin silindiği bir yazı malzemesini ifade eder. Ancak, üzerine yazılan özgün metinlerin izleri varlığını sürdürür.

Bu paleografik fenomen, Mahalla Festivali 2022‘nin sanatçılarına ilham verecektir. Sanatçılar, ekolojik, ekonomik, politik, sosyal ve toplumsal hafıza kültürü açısından kaynakların kapsamlı bir şekilde kullanımıyla ilgili çalışmalar gerçekleştireceklerdir.

Kurtuluş Rum İlköğretim Okulu
Kurtuluş Rum İlköğretim Okulu

Kurtuluş Rum İlköğretim Okulu, Mahalla Festivali’ne Ev Sahipliği Yapıyor

Festival, eski Kurtuluş Rum İlköğretim Okulu‘nda canlı ve interaktif etkinliklerle başlıyor. Kurtuluş’ta yer alan tarihi binadaki sergi, bir dizi etkinliğe eşlik ediyor. Etkinliklerin odak noktasını, sanatçıların işbirliği ve mahalle sakinleriyle iletişim ve birliktelik oluşturmaktadır.

Etkinlikler’den bazıları:

Mahalla Festivali 2022 ve Diyalog Derneği, Magic Carpets platformundan üç sanatçıyı İstanbul’da konuk ediyor. Magic Carpets (Uçan Halılar) platformu, sanat üretimine yeni başlayan sanatçıları, yerel sanatçılar ve topluluklarla birlikte yeni üretimleri araştırmak ve uygulamak için harekete geçirmek amacıyla Avrupa’dan 16 kültür kuruluşunu bir araya getiriyor ve Avrupa Birliği’nin Creative Europe [Yaratıcı Avrupa] masası tarafından ortak olarak finanse ediliyor. Sanatçılar, sanat eserlerini bir sanatçı rezidansı çerçevesinde geliştirebilirler. Bu ağın bir ortağı olan Bükreş merkezli Meta Vakfı, Mahalla Festivali‘ne katılması için Elena Urucatu‘yu aday göstermiştir. Ayrıca Roma’daki Latitudo Art Projects, Filippo Riniolo‘yu; Kaunas Bienali de Ona Juciute‘yi aday gösterdi. Sanatçı ve küratör İlayda Tunca (Türkiye), Magic Carpets platformunun üç sanatçısına destek veriyor.

Filippo Riniolo, Bir Şiir Denemesi atölyesi
Filippo Riniolo, Bir Şiir Denemesi atölyesi

İstanbul’daki sanatçı rezidansına Avusturya’dan katılan Anna Schwarz, sanatçı Dilruba Balak (Türkiye) ile birlikte Avusturya Kültür Forumu İstanbul tarafından desteklenen In Between Things – Unpredictable Emotions (Şeyler Arasında – Öngörülemeyen Duygular) başlıklı bir proje gerçekleştiriyor. Her iki sanatçı da “her şeyi koyacak bir yer” yaratacak.

Roua Jafar (Hollanda, Suriye) Şam’daki “Barış için Gelinler” performansının parçası olarak on yıl önce bir gösteri yaptı. Üç sanat öğrencisi, gelinlik giyerek güvenlik güçlerini göstericilere ateş açmamaları konusunda uyardı. Bunu hapis, taciz ve firar izledi. 2014 yılında Roua Jafar, Diyalog derneği tarafından düzenlenen kısa film atölyesine katıldı ve ardından Akdeniz üzerinden tekneyle Avrupa’ya geçti. Mahalla Festivali, yedi yıl sonra ilk kez İstanbul’a gelen Roua Jafar‘ın bir video sanat eserini gösteriyor. “Her Suçluluk Unutulmaya Doğru” başlıklı video, gündelik hayatta ölümün güçlü varlığını anlatıyor.

Mahalla Festivali 2022 Etkinlikleri Kurtuluş Bölgesine Yayılıyor!
“So far until now, so far on the way” (Şimdiye dek, şimdiye kadar yolda) çalışmasından

Avusturya’dan üç sanatçı – Barbara Eichhorn, Anna Khodorkovskaya ve Joanna Zabielska – Kurtuluş’taki toplulukla interaktif bir performans sergileyerek sokaklarda buldukları artıklardan gezici bir heykel yapacaklar. Başlık: “So far until now, so far on the way” (Şimdiye dek, şimdiye kadar yolda). Bu etkileşimli topluluk performansı, Avusturya Kültür Forumu İstanbul’un desteğiyle de hayata geçirilmektedir.

Sanatçı Alper Şen (Türkiye), İstanbul’un 50 yıl sonraki dönüşümünü tasavvur ederek, bugünün yıkıntılarının ardında saklı geleceğe ışık tutan hikayeler derleyeceği bir dizi video üretecek. Başlık: “Kent Kırıkları – İstanbul”. Alper Şen, Viyana merkezli sanatçı kolektifi “So far until now, so far on the way” ile işbirliği yapacak.

İstanbul’da yaşayan Amerikalı sanatçı Nora Byrne (Amerika/Türkiye), topladığı kağıtlarla her gün bir duvarda şehrin yeni bir yüzünü tasarlayacak. Sanatçının yapıtlarının üretimi katılımcılara açıktır.

Noks Art Space Kurucuları, Video Sanatçıları Volkan Kızıltunç ve Elvan Ekren, Mekanda yeni Videolar üretti. Kızıltunç, Rum İlköğretim Okulu Fen Laboratuvarı çevresinde bir çalışma gerçekleştirdi, Ekren, Mekanın terk edilmesini araştırıyor.

Sanatçılar tarihi binada mekâna özgü eserler üretecekler. Sınıflardaki karatahtalar da yerleştirmelerin bir parçasıdır.

Diyarbakır merkezli Merkezkaç Kolektifinden üç sanatçı, Elvin Buluttekin, Remzi Sever ve Uğur Orhan, bir Video Konferansta (09.09.2022) üç Video eserleri gösterecekler.

Sema Kahraman Vurucu‘nun Tatavla’yla ilgili fotoğrafları Arşiv Odası’ndaki objelerle örtüşüyor.

Ayrıntılı programı inceleyin. Konserler ve etkileşimli atölye çalışmalar katılım için davet ediyor.Festival, çevrimiçi olarak da yoğun bir program izleyecektir. Faaliyetlerim yerel, fakat diyalogumuz küreseldir.

Sanatçılar:
Elçin Acun, Anet Sandra Açıkgöz, Esin Aykanat Avci, Dilruba Balak, Sami Baruh, Aaron Bezzina, Evin Buluttekin, Mehmet Ali Boran, Nora Byrne, Sevde Diker, Barbara Eichhorn, Elvan Ekren, Pınar Derin Gençer, Ilhami Tunç Gencer, Alfred Graf, Meryem Güldürdak, Gülce Özen Gürkan, Talin Gülen Schenk, Roua Jafar, Ona Juciute, Yasemin Kalaycı, Ekin Keser, Anna Khodorkovskaya, Volkan Kızıltunç, Lara Lee, Oğulcan Yiğit Özdemir, Filippo Riniolo, Alper Şen, Anna Schwarz, Remzi Sever, Gonca Sezer, Mert Çağıl Türkay, Şenay Ulusoy Orhan, Uğur Orhan, Elena Urucatu, Erhan Us, Sema Kahraman Vurucu, Joanna Zabielska.

Mahalla Festival 2022 etkinliklerini link üzerinden de takip edebilirsiniz.

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar