Metropolis Antik Kenti Kazıları, Tarihi Gün Yüzüne Çıkıyor

METROPOLİS’İN MEDENİYETE AÇILAN AKROPOLİS DOĞU KAPISI GÖRENLERİ KENDİSİNE HAYRAN BIRAKACAK

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izin ve katkılarıyla devam eden, Sabancı Vakfı tarafından desteklenen Metropolis Antik Kenti’nin kazı çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. 2022 sezonu kazıları ile Akropolis, Kent Meydanı, Araplıtepe Kilisesi ve Roma Dönemi Su Kuyusundaki çalışmalar sonucunda kültürel miras için önemli kazanımlar elde edilecek.

Sabancı Vakfı tarafından desteklenen, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izin ve katkılarıyla gerçekleşen Metropolis Antik Kenti kazılarında 2022 sezonu çalışmaları devam ediyor.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Aybek başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarında bu yıl içinde önemli bir yol kat edilmesi planlanıyor.

Kazı sezonu kapsamında Metropolis Helenistik Dönem Akropolisi’nin doğu kapısının restore edilmesi, Agora’nın (Kent Meydanı) tamamen gün yüzüne çıkarılması, dini açıdan önemli bir yere sahip olan Araplıtepe Kilisesi’nin tüm planının ortaya konulması ve düzenlenmesinin yanı sıra, kentte Roma Dönemi’nden günümüze kadar işlevini koruyan su kuyularının araştırılması amaçlanıyor.

Metropolis Antik Kenti
Metropolis Antik Kenti

Metropolis Antik Kenti Kazılarında 2022 Sezonunun Öne Çıkanları

Metropolis Akropolis’i Anadolu’da şehir merkezi ile bütünlük gösteren bu sebeple de ziyaretçi gezi güzergahı içinde bulunan nadir örnekler arasında yer alıyor. Yapılan çalışmalarla bölgede kent dokusu ile birlikte gezilebilecek yeni bir arkeolojik alan oluşturulması hedefleniyor. Bu kapsamda bu yıl yapılacak kazı çalışmalarıyla 2019 yılında kazısına başlanan anıtsal sarnıç yapısı tamamen ortaya çıkartılacak. Aynı zamanda etkileyici manzarası ile tüm Torbalı Ovasına hâkim 10.500 metrekarelik alana sahip Akropolis’i çevreleyen 435 metre uzunluğundaki anıtsal sur duvarlarında çalışmalar başlayacak. Akropolis’in ana girişi olan Doğu Kapısını ayağa kaldırmaya yönelik projeler hazırlanacak. 5 yıllık süre içinde tamamlanması planlanan bu çalışmalar sonucunda Akropolis alanının Atina ve Pergamon örneklerinde olduğu gibi Metropolis için de bir çekim merkezi haline gelmesi amaçlanıyor.

Metropolis Kent Meydanı’nda (Agora) ise 2021 yılında tespit edilen mozaiklere ek olarak bu yıl yapının tamamen ortaya çıkartılması ve ziyaretçiler için düzenlenmesine yönelik projelerin hazırlanmaya başlaması planlanıyor.

Hristiyanlık dünyası için büyük bir önem taşıyan Metropolis Araplıtepe Kilisesi’nde bu yıl gerçekleştirilecek arkeolojik kazılar ile tüm planın tamamlanarak düzenlenmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirilecek. Çalışmalar sonucunda Metropolis’in Hristiyan dünyasında ismi anılan destinasyonlardan biri haline getirilmesi hedefleniyor.

Balneum Kuyu Buluntuları
Balneum Kuyu Buluntuları

Balneum’un praefurnium (Ateşlik) bölümünde bulunan antik dönem kuyusunun kazısında yüzlerce seramik parçası ve testiler bulundu. İç çeperi taş örgü ve ana kayanın tıraşlanmasıyla oluşturulan, yaklaşık 11 metre derinliğe sahip kuyudan sağlanan suyun, Roma Dönemi’nde Balneum’da kullanılmış olduğu tahmin ediliyor. Kuyunun tabanında ele geçen çok sayıda buluntunun ise kuyunun en son günümüzden yaklaşık 1800 yıl önce kullanıldığını gösteriyor.

Metropolis Hakkında

1990 yılından bu yana sürdürülen kazılarla gün yüzüne çıkarılmaya çalışılan Metropolis Antik Kenti, İzmir’in Torbalı ilçesine bağlı Yeniköy ve Özbey mahalleleri arasında yer alıyor. Metropolis’in tarihi, kentin yakınlarındaki Geç Neolitik Çağı ilk yerleşim izlerinden Klasik Çağ’a, Helenistik Çağ’dan Roma ve Bizans dönemlerine, Beylikler ve Osmanlı tarihine kadar uzanıyor.

Bugüne kadar yapılan kazılar sonunda Helenistik Döneme ait Tiyatro, Bouleuterion (Meclis Binası), Stoa (Sütunlu Galeri) ile Roma İmparatorluğu Dönemi’nde inşa edilen iki Hamam Yapısı, Hamam ve Palaestra (Spor Alanı) Kompleksi, Mozaikli Salon, Peristilli Ev, Dükkânlar, Genel Tuvalet, Cadde ve Sokaklar gibi antik kent dokusunu oluşturan yapılar ve mekânlar bulundu. Ayrıca bu mekânların kazı çalışmaları sırasında seramik, sikke, cam, mimari parçalar, figürler, heykeller, kemik ve fildişi eserler ve birçok maden buluntudan oluşan 11 binin üzerinde tarihi eser gün yüzüne çıkartıldı. Kazılarda elde edilen eserler, İzmir Arkeoloji Müzesi, İzmir Tarih ve Sanat ile Selçuk Efes müzelerinde sergileniyor.

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar