Mine Sanat Galerisi Co-generation Başlıklı Sergiye Ev Sahipliği Yapıyor!

Timo Kahlen_(in)tangible_2022
Timo Kahlen_(in)tangible_2022

Mine Sanat Galerisi Deneysel, 13 Ekim-12 Kasım 2022 tarihleri arasında Co-generation başlıklı grup sergisine ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü İpek Yeğinsü’nün üstlendiği sergi, Türkiye’den sanatın usta isimleriyle dünyadan dijital sanatın önde gelen genç temsilcilerini deneysel bir yaklaşımla bir araya getiriyor.

Türkçeye “kojenerasyon” olarak geçen Co-generation, tek bir enerji kaynağından aynı anda hem ısı hem de elektrik enerjisi üretebilen sistemlere verilen addır. Etimolojik olarak “birlikte üretim” anlamına gelen sözcük, aynı zamanda iki farklı sanatçı kuşağı arasında kurulan sıra dışı iş birliğinin altını çizer.

Tek kaynaktan iki ayrı yaratım modeline dayanan sergi, usta sanatçıları fotoğraf, video, animasyon, ses tasarımı gibi farklı tekniklerde işler üreten dijital sanatçılarla eşleştirir. Usta sanatçının küratörle birlikte seçtiği resim ya da heykel türündeki yapıtı, onu yeniden yorumlaması ya da ona yeni bir iş ile yanıt vermesi için dijital sanatçıya sunulur. Böylece sergi, farklı kuşaklar arasındaki disiplinler ötesi diyalogları duyusallaştıran bir deney(im) alanı yaratır.

Sergi, 13 Ekim’den 12 Kasım’a kadar Salıdan Cumartesiye, 11:00-19:00 saatleri arasında Mine Sanat Galerisi Deneysel’de görülebilir.

Sanatçılar Hakkında

Halil Akdeniz (d. 1944, Antalya), Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nden mezun oldu. Devlet yurt dışı ihtisas sınavını kazanarak gittiği Almanya’da, Berlin Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde lisans ve uzmanlık öğrenimi gördü. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nden 1984’te ikinci Sanatta Yeterlilik, 1990’da Doktora, 1994’te Profesörlük derecelerini aldı. Çeşitli üniversitelerde bölüm başkanlığı, üniversite senatosu ve üniversite yönetim kurulu üyelikleri gibi görevler üstlendi. Anadolu uygarlıklarından yola çıkarak sanat ve sanat dışı öğeleri çağdaş bir yorumla birleştiren Akdeniz’in Türk Sanatı üzerine bilimsel yayın, bildiri ve makaleleri bulunmaktadır.

İsmet Doğan (d. 1957, Adıyaman), Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden 1983 yılında mezun olduktan sonra Fransız Hükümeti bursuyla Paris’e gitti. 1990’larda Türkiye’ye dönerek İstanbul’a yerleşti. 1980’li yıllarda tarih, kültür ve gelenek kavramlarını kolaj, montaj, graffiti ve “ready-made” nesneler ile birleştirip sorunsallaştıran Doğan’ın sanatında 2000’lerden itibaren iç ve dış bükey aynalar, izleyiciyi yapıtın bir parçası olarak işlevlendiren ve onu kendi bedeniyle bir yabancı olarak karşılaştıran temel bir malzeme haline geldi. Doğan, çalışmalarını İstanbul’daki atölyesinde sürdürüyor.

Koray Ariş (d. 1944, Adana), 1968’de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümü, Şadi Çalık Atölyesi’nden mezun oldu. Devlet bursu alarak gittiği İtalya’da Roma Güzel Sanatlar Akademisi, Emilio Greco Heykel Atölyesi’nde çalıştı. Burada 1971’de kendi atölyesini kurdu ve bir yıl sonra Galleria La Nuova Pesa’da ilk kişisel sergisini açtı. 1975’te Türkiye’ye dönerek mezun olduğu akademide eğitimci oldu. Erken dönem beden temsillerinden yola çıkarak geliştirdiği soyut formlara son yıllarda izleyici etkileşimine dayalı ses ve hareketi de dahil eden Ariş, 1977’den bu yana çalışmalarını İstanbul, Çatalca’daki atölyesinde sürdürüyor.

Matthew Biederman (d. 1972, Chicago), lisans eğitimini Kuzey Illinois Üniversitesi’nde (1995), Yüksek Lisans eğitimini Concordia Üniversitesi’nde (2010) tamamladı. 2007’de Marko Peljhan ile birlikte açık kaynak teknolojilerine eşitlikçi erişimi savunan Arctic Perspective inisiyatifini kurdu. İşleri Montréal Çağdaş Sanat Müzesi ve ZKM gibi kurumların yanı sıra MUTEK Montréal, İstanbul Tasarım Bienali ve Ars Electronica gibi birçok uluslararası etkinlikte gösterildi. Sanatında algı, medya doygunluğu ve veri sistemleri gibi kavramları irdeleyen Biederman, 2004 yılından bu yana Montréal’de yaşıyor ve çalışıyor.

Pierre Ajavon (d. 1966, Paris), psikedelik kültüre odaklandığı sosyoloji ve etnomüzikoloji eğitiminin ardından ses ve görsel imgeyi birleştirmesine olanak veren video sanatına yöneldi. İşleri LACDA, Fondazione Ragghianti, Pereira Sanat Müzesi ve CICA Müzesi gibi sanat kurumları ile Vezüv Uluslararası Film Festivali, Experimenta, Madatac gibi etkinliklerde gösterildi. Aynı zamanda bir müzisyen ve besteci olan Ajavon’un sanatında psikanaliz ve gerçeküstücülüğe referanslar ile pop imgeleri-ses ilişkisi üzerine araştırmalar önemli bir yer tutuyor.

Thomas Valianatos (d. 1972, Atina), Atina Güzel Sanatlar Okulu Resim Bölümü Lisans (2003) ve Dijital Sanatlar Yüksek Lisans (2006) bölümlerinden mezun oldu. 2010 yılından bu yana İyon Üniversitesi Görsel ve İşitsel Sanatlar Bölümü’nde animasyon ve dijital illüstrasyon gibi alanlarda dersler veriyor. Sanat pratiği çizgi roman, dijital resim, elektronik müzik, görsel ve işitsel performans gibi birçok farklı tekniği barındıran Valianatos’un işleri, aralarında ZKM’nin de olduğu önemli sanat kurumları ile Synch Festival ve Cambridge Bilim Festivali gibi etkinliklerde gösterildi.

Timo Kahlen (d. 1966, Berlin), lisans ve yüksek lisans eğitimini, günümüzde Berlin Sanat Üniversitesi olarak anılan Berlin Sanat Yüksekokulu’nda tamamladı. 1998’e kadar aynı kurumda ve Humboldt Üniversitesi’nde görsel medya ve video sanatı gibi alanlarda dersler verdi. Kendini “ses heykeltıraşı-medya sanatçısı” olarak tanımlayan Kahlen’in işleri, otuz yıllık kariyerinde 250’yi aşkın sergide ve birçok kurumsal koleksiyonda yer aldı. 2006’da Almanya Ulusal Ses Sanatı Ödülü’ne aday gösterilen Kahlen’in pratiğinin temelinde rüzgar, buhar, ışık, toz, titreşim gibi geçici malzemeler yer alıyor.

Tomur Atagök (d. 1939, İstanbul), Robert Kolej’den mezun olduktan sonra University of California, Berkeley’den Lisans ve Yüksek Lisans derecelerini alarak Türkiye’ye döndü. Mimar Sinan Üniversitesi Resim ve Heykel Müzesi’nde Müdür Yardımcılığı yaptı. Öğretim Üyesi olduğu Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Kültür, Basın ve Dış İlişkiler Başkanlığı’nın yanı sıra Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanlığı (2004-06) görevini üstlendi. Müzecilik Yüksek Lisans programını kurdu ve yürüttü. Sanat ve müzecilik ile ilgili çok sayıda proje gerçekleştirdi. Sanatında doğa ve kadın temalarına odaklanan, kadın kimliğini ana tanrıçaların ve sıradan kadınların hikayeleri üzerinden irdeleyen Atagök, çalışmalarını İstanbul’da sürdürüyor.

Küratör Hakkında

İpek Yeğinsü (d. 1981, İstanbul), Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Lisans (2004) ve Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri ve Kültürel Mirası Yönetimi Yüksek Lisans (2007) bölümlerinden mezun oldu. 2007-2013 yılları arasında çeşitli kurumlarda koleksiyon direktörlüğü, sergi koordinatörlüğü ve galeri yöneticiliği gibi görevlerin ardından kariyerine bağımsız küratör ve yazar olarak devam etti. Doktora derecesini 2021’de Özyeğin Üniversitesi Tasarım, Teknoloji ve Toplum programından alan ve Yeni Medya Sanatı alanında uzmanlaşan Yeğinsü, Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Öğretim Üyesi olarak görev yapıyor.

Mine Sanat Hakkında

Mine Sanat Galerisi, 1983’te İstanbul’un Kadıköy semtinde çağdaş sanatın öncülüğü konusundaki fikri altyapısını oluşturduktan sonra 1985 yılında Altıyol, Kuşdili Caddesi’ndeki ilk mekanında faaliyetlerine resmen başladı. 2009’dan itibaren şehir dışı etkinliklere ağırlık vererek sezonun pasif etkisine karşın alternatif mekan arayışına giren galeri, çağdaş sanat faaliyetlerine o tarihten bu yana İstanbul’a ek olarak Bodrum Yalıkavak’taki mekanında devam ediyor. Eylül 2011’den bu yana sergilere paralel olarak ‘Çağdaş1985’ isimli bir sanat postası yayımlıyor. Sanatta 37. yılını kutlayan galeri, arşivini kısa süre önce SALT ARAŞTIRMA’ya devretti.


Mine Sanat Galerisi

Göztepe Mah. Bahariyeli Sk. Toprak Apt. No 37, Kadıköy, İstanbul

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar