Neda İsmail Atar’ın Paranın Arka Yüzü Sergisi BE Contemporary’de

Neda İsmail Atar’ın Paranın Arka Yüzü ismini taşıyan çarpıcı sergisi BE Contemporary’de yaz sezonunu başlatıyor.

Neda İsmail Atar, Money of Rainbow
Neda İsmail Atar, Money of Rainbow, 2022, print on metal sheet

Çalışmalarında günümüz tüketim ve endüstri toplumunun getirdiği problemleri ve insani duygular üzerinde yarattığı tahribatı ele alan Neda İsmail Atar’ın yeni sergisi Paranın Arka Yüzü 12 Mayıs 2022’de BE Contemporary’de açılıyor. Sergi 5 Temmuz 2022’e kadar devam edecek.

Neda İsmail Atar çalışmalarını farklı zamanlarda belirlediği konular üzerinden seri üretimlerle gerçekleştirmektedir. Bu serilerde farklı malzeme ve teknik çözümlemeler göze çarpsa da odak noktası tüketim ve endüstri toplumudur. Sanatçının üzerinde çalıştığı konular arasında; patolojik mülkiyet arzusu, tüketim nesnelerinin fetişleşmesi ve teknolojinin kırılgan kusursuzluk vaadi (Anti-Tuning Serisi), sanat eserlerinin kültürel değerden menkul kıymete dönüşümü (Koli Yapıtlar serisi), günümüzün teknik gelişmişliğinin heykel sanatına yansımaları (Endüstriyel Form Serisi) ve bireyin nesneler karşısındaki sürekli tüketim açmazı (Bio-nesne serisi) yer almaktadır.

Neda İsmail Atar Paranın Arka Yüzü adlı yeni serisinde, kağıt banknotların arka yüzünü derin bir söylemi ifade etmek için yeniden yorumlamaktadır. Sıradan banknotların arka yüzündeki tasarım amaçlı kullanılan bir ülkeye özgü önemli kişiler, mimari yapılar veya farklı semboller gibi görsel unsurlar ve ilişkin oldukları algı ve propaganda, sanatçı tarafından kasıtlı olarak felce uğratılmıştır. Hiçbir ülkeye ait bu banknotlarda, para ve rekabet dünyasının doğrudan veya dolaylı yollarla neden olduğu manzaralar yansıtılmıştır. Yüzyıllardır tutarlı bir şekilde varlığını sürdürmüş bu araç, insanın doğasında tahribatlara yol açmış, onu bencilleştirerek şefkat duygusunu yitirmesine sebep olmuştur. “Paranın Arka Yüzü” adlı seri, insanlığın kendini kaybetmiş bir şekilde her gün daha fazlasına sahip olmak için çabaladığı günümüzde, paranın arka yüzüne bilinenin aksine sahneler yansıtarak, insan yaşamının her açıdan para odaklı biçimlenişini eleştirmektedir.

Neda İsmail Atar Hakkında

Neda İsmail Atar (d. 1981, İzmir), İzmir’de yaşıyor ve çalışıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü mezunudur (2004). Yüksek Lisans (2007) ve Sanatta Yeterlik (2014) eğitimini aynı fakültede tamamlamıştır. 2006 yılından bu yana aynı kurumda akademisyenlik yapmaktadır. Sanatçının solo sergileri arasında; Ego Dostu Ürünler, Shelter Artist Run Space, İzmir, Türkiye (2019); Koli Yapıtlar, Dokuz Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi Sergi Salonu, İzmir, Türkiye (2013); Endüstriyel Form, Dirimart, İstanbul, Türkiye (2012); Anti-tuning, İzmir Ekonomi Üniversitesi Sergi Salonu, İzmir, Türkiye (2011); Neda İsmail Atar kişisel heykel sergisi, Akademi İKSEV Sergi Salonu, İzmir, Türkiye (2007); Neda İsmail Atar kişisel heykel sergisi, Doğan Art Gallery, İzmir, Türkiye (2004) bulunmaktadır. Katıldığı seçili uluslararası grup sergileri arasında; Platforms Project, Independent Art Fair, Pire, Yunanistan (2021); 8. Uluslararası Ege-Art Sanat Günleri Sergisi, İzmir, Türkiye (2019); Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Uluslararası Sanat ve Tasarım Kongresi: “Göç”, İzmir, Türkiye (2016); Nefes Vol.3, Galeri Merkür, İstanbul, Türkiye (2016); Asklepios Uluslararası Heykel Çalıştayı, İzmir, Türkiye (2014) yer almaktadır. Ulusal grup sergileri arasında; Dünya Sanat Günü Karma Plastik Sanatlar Sergisi, Bodrum, Türkiye (2021); Disiplinlerarası Karma Sergi, Pinelo Art Gallery, İstanbul, Türkiye (2020); Buluntu, Disiplinlerarası Karma Sergi, Tilki Sanat, İzmir, Türkiye (2019); 30 Yıl Heykel Bölümü Mezunları Sergisi, 9 Eylül Üniversitesi, İzmir, Türkiye (2017); Dünya Sanat Günü İzmir Buluşması Karma Plastik Sanatlar Sergisi, İzmir, Türkiye (2016); Büyük Efes Sanat Günleri, İzmir, Türkiye (2016); Overthose/Saklı Heykel Sergisi, Alan Istanbul, Türkiye (2015); 72. Devlet Resim ve Heykel Sergisi, İzmir, Türkiye (2015); Sanatuar 3, Büyük Efes Sanat, Swissotel Büyük Efes, İzmir, Türkiye (2015); İstanbul Rotary Sanat Yarışması Sergisi, İstanbul, Türkiye (2012); Siemens Sanat, Sınırlar Yörüngeler, İstanbul, Türkiye (2012) bulunmaktadır. Sanatçının aldığı ödüller arasında İstanbul Rotary Sanat Yarışması (2012); Siemens Sanat Yarışması (2012); Kordon Rotary Heykel Yarışması, Birincilik Ödülü (2010); Deniz Köpüğünün Hikayesi, Eskişehir Valiliği Lületaşı Tasarım Yarışması, Mansiyon (2010); 23. Turgut Pura Vakfı Resim ve Heykel Yarışması, Mansiyon (2004); 22. Turgut Pura Vakfı Resim ve Heykel Yarışması, Artemis Plaketi (2003) yer almaktadır.

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar