Nergis Abıyeva’nın Kaleminden Çağdaş Resmin Dervişi: Murat Sinkil / Yaşamı ve Sanatı

Sanat tarihçisi, küratör, yazar Nergis Abıyeva’nın iki yıldır üzerinde çalıştığı, ressam Murat Sinkil’in Sanat tarihçisi, küratör, yazar Nergis Abıyeva’nın iki yıldır üzerinde çalıştığı, ressam Murat Sinkil’in (1952-2018) yaşamını ve sanatını, sanatçının resimlerini inceleyerek, günlükleri de dahil olmak üzere yazılı kaynaklardan yararlanarak ve dönemin tanıklarıyla görüşmeler yaparak ele aldığı monografik kitap çalışması, Çağdaş Resmin Dervişi: Murat Sinkil / Yaşamı ve Sanatı adıyla çıktı. Basımı Mas Matbaa tarafından gerçekleştirilen kitabın dağıtımını Kelepir Kitabevi üstleniyor.

Nergis Abıyeva’nın Kaleminden Çağdaş Resmin Dervişi: Murat Sinkil / Yaşamı ve Sanatı
Çağdaş Resmin Dervişi: Murat Sinkil

ARKA KAPAK METNİ

Bir sanatçının yaşamı, bence sanat yapıtından ayrı değildir. Hatta bir sanatçının yapıtından çok, hayatının toplamını bir yapıt olarak ele almak gerekir. Murat’ın davranma biçimine bütün bir sanat yapıtı olarak baktığımda beni etkiliyor. Bir insanın bütünüyle kendini bir doğruya feda etmesi… Ben Murat’ı öyle tarif ediyorum. Ve Murat’ın bize tüm bunları konuşturan bir hayat bıraktığını düşünüyorum.

Nergis Abıyeva’nın kaleminden Çağdaş Resmin Dervişi: Murat Sinkil, sanatı ve gerçeği sürekli ve acımasızca sorgulayan, örtülü, gösterişsiz, meşakatli bir yolculuğun kişisi üstüne.

Mehmet Güleryüz, sanatçı

“Murat Sinkil (1952-2018), sanat tarihimizin kendine mahsus sanatçılarından. 28 Eylül 1952’de Ankara’da başlayan yaşamı, geçirdiği kalp krizi nedeniyle Mayıs 2018’de Antalya’daki atölyesinde
sona erdi. Gazi Eğitim Enstitüsü’nde ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde resim eğitimi almış, 1979’da döneminin öncü etkinliği “Yeni Eğilimler” sergisine, 1989’da II. İstanbul Bienali’nin paralel etkinliği olan “Genç Kuşak” sergisine katılmış bir sanatçı. 1980’lerin başından 1990’ların ortasına kadar İstanbul sanat ortamının etkin sanatçılarından biri olan Sinkil, 90’ların sonuna doğru İstanbul’dan ayrılıyor ve bu şehre bir daha dönmüyor. Yaşama yeniden başladığı Antalya’da hayatını öğreterek kazanmayı tercih ediyor. İstanbul’dan ayrılırken 300 civarında resmini yok eden ve altı yıl boyunca resim yapmayı bırakan sanatçı, yaşamının sonuna kadar üretmeye devam ediyor.

Bu monografi çalışması, bir yandan Murat Sinkil gibi üretken ancak kendini geride tutmayı tercih eden bir sanatçının ilkelerini, eserlerini, sanat anlayışını, kısaca dünyasını ortaya koyarken, bir yandan da Sinkil’in Türkiye sanat tarihindeki yerini belirginleştirmeyi hedefliyor. Çağdaş Resmin Dervişi: Murat Sinkil-Yaşamı ve Sanatı belli başlı sorularla birlikte gelişti: 1980’li, 90’lı yıllarda İstanbul sanat ortamında var olmanın zorlukları nelerdi? Murat Sinkil’in varoluşu, sanatçı kişiliği, sanatçının yapıtlarını satması/satmaması, gizlemesi/göstermesi gibi açılardan ne ifade eder? Sinkil’in üretimi, sanat tarihi yazımına ve sanat tarihinde kanon perspektifine yani popülerleşen, tekrarlanan, yüceltilen sanatçıları merkeze alan bakış açısına ne tür öneriler sunabilir? Sanatçıların kişilikleri, sanat tarihi yazımını, sanat kanonunu nasıl etkiler?”

Nergis Abıyeva, sanat tarihçisi

Çağdaş Resmin Dervişi: Murat Sinkil

1. Baskı, Antalya: Kelepir Kitabevi, Temmuz 2022

Editör: Derya Önder
Proje: Nurdan Sinkil
Kitap Tasarımı: Murat Dorkip
Kapak Tasarımı ve Grafik Uygulama: Koray Özbey
Baskı: Mas Matbaacılık San.Tic.A.Ş., İstanbul
Fotoğraflar: Gücügür Görkay
Kapak Resmi: Karton Koli serisi / Detay / Antalya son dönem (2015-2018) / Karton koli üzerine akrilik / 101×74 cm.

Murat Sinkil (1952, Ordu – 2018, Antalya)

Ordu’da doğan sanatçı ilkokul, ortaokul ve liseyi Ankara’da okuduktan sonra sanat eğitiminin Mürşide İçmeli ve Mustafa Ayaz’ın öğrencisi olarak Gazi Eğitim Enstitüsü’nde başladı. 1976’da mezun olarak Soma’da resim öğretmenliği yaptı. 1978’de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne girerek Neşet Günal Atölyesi’nde Mehmet Güleryüz’ün öğrencisi oldu. 1979’da “Sinkil Parası” çalışmalarıyla katıldığı “II. Yeni Eğilimler” sergisinde adını duyurdu. 1982’de mezun olunca Güleryüz’ün asistanlığını yaptı, ayrıca Caddebostan Sanatevi ve Çizgi Sanatevi’nde resim dersleri verdi. Berk Sanat Galerisi, Galeri BM, Galeri Siyah Beyaz gibi dönemin etkili galerilerinde kişisel ve grup sergilerine katıldı. Çalışmalarına bir süre ara veren Sinkil 1997’de taşındığı Antalya’da ders verdiği atölyesinde birçok öğrencisinin sanatına, düşüncesine, yaşamına yön verirken resim üretimine de tekrar başladı. Ömrünün sonuna kadar sürdürdüğü üretken yaşamı 2018’de Antalya’da geçirdiği bir kalp kriziyle son buldu.

Nergis Abıyeva (1991)

Sanat tarihçisi, küratör, yazar. İTÜ Sanat Tarihi programında doktora yapan Abıyeva, lisans eğitimini MSGSÜ Sanat Tarihi Bölümü’nde ve Milano, Brera Akademi’de aldı. Ardından “Tiraje Dikmen’in Sanatı ve Hayatı” başlıklı teziyle MSGSÜ Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat yüksek lisans programından mezun oldu. “1950’lerde Paris’e giden ressamlar bağlamında Tiraje Dikmen” konulu araştırmasıyla 2017 yılında SALT Araştırma Fonu’nu kazandı. 2015-2017 yılları arasında Maçka Sanat Galerisi’nin 40. Yıl Projeleri için arşiv sorumlusu olarak çalıştı ve arşiv sergilerinin düzenlenmesine katkıda bulundu. 2017-2020 arasında İstanbul merkezli özel bir koleksiyonda ve Arter’de araştırmacı olarak çalıştı. Makaleleri 2015 yılından itibaren süreli yayınlarda ve kitaplarda yer alan yazar, 2017 yılında Görünmeyene Bakmak kitabının editör yardımcılığını üstlendi. AICA Türkiye üyesi olan Abıyeva’nın küratörlüğünü yaptığı sergiler arasında, “Olağanüstü Denklikler, İnce Benzerlikler” (Mixer, 2021), “Gerçekte Olmayan Şeylerin Zihinsel Tahayyülleri” (Summart Sanat Merkezi, 2022) yer almaktadır.

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar