Villa Levante, 2-12 Haziran 2022 tarihleri arasında Bornova’nın en ünlü Levanten köşklerinden Charnaud Köşkü’nde Nihal Akçura’nın seramik çalışmalarının yer alacağı “Toprak Ana” başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor.

Anadolu’nun eski medeniyetlerinden bugüne çamurdan kadın formuna marifetli eller aracılığıyla dönüşen toprağın yolculuğunu merkezine alan sergi, Nihal Akçura için adeta içgüdüsel olan bu süreci kadınsı bir estetik, dairesel formun yüceltilmesi ve bir döngüye işaret ederek ele almaktadır. Kadın ve toprak arasındaki benzerlikleri merkezine alan sergide doğurganlık, bereket, esneklik karşısında dayanıklılık ve güçlülük gibi nitelikler işlenmektedir.
Akçura’nın yapıtlarında dairesel formlar ve kadın figürü üretim pratiğinin başından itibaren kendini göstermektedir. Yaşadığı topraklara ve oranın kadınına duyduğu yakınlık, yapıtlarda doğal olarak ifade bulmaktadır. Bu nedenle sanatçının atölyesinde yöresel kadın figürleri, Anadolu medeniyetlerinin mirası çanak figürleriyle eşzamanlı olarak belirmeye başlamıştır. Yirmi yılı aşkın süredir toprak ile çalışan sanatçının, Toprak Ana isimli sergisinde bu iç içe geçen ve kimi zaman sınırları belirsizleşen kadın, çanak ve ara formları üç ayrı bölümde izleyici ile buluşturmaktadır.