Orta Format’tan İki Kitap: Niyet ve Tıkanma

Güncel fotoğraf pratiklerine dair yayın yapan Orta Format, Niyet ve Tıkanma dosyalarını kitap formatında yayınladı. Eda Yiğit, İpek Çınar ve Şener Soysal’ın editörlüğünde yayıma hazırlanan Niyet ve Tıkanma kitaplarına ulaşmak için şu an satış noktaları plak kitap (İstanbul) ve ka atölye (Ankara) olarak belirlendi.

Orta Format, "Niyet" ve "Tıkanma"
Orta Format, “Niyet” ve “Tıkanma” (Kitap Fotoğrafları: Orhan Cem Çetin)

NİYET

Niyet, Şubat-Nisan 2021 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleşen Niyet konuşma serisinin düzenlenmiş bir çıktısı olarak yayın hayatına başladı. Bu kitap, görsel sanatlardan felsefeye, dilbilimden feminist ve LGBTİ+ teoriye, dinbilimden psikanalizme birçok farklı disiplinden konuşmacılar eşliğinde gerçekleştirilen ve niyet olgusuna odaklanan bir tartışma zincirini içeriyor. Bu zincirin halkaları farklı disiplinlerin yanı sıra, farklı görüşlerle de birbirinden ayrılıyor. Yazarların çoğunun birbirlerine de referanslar vererek tartışmayı ortak bir zemine taşımaları, kimi metinlerin çevrimiçi konuşma sürecinde kayda geçen izleyicilerin katkılarını içermesi; kitabın çok katmanllı bir içeriğe ulaşmasını sağlıyor.

Editörler: İpek Çınar, Şener Soysal, Eda Yiğit
Proje koordinatörü: İpek Çınar
Ariella Aïsha Azoulay’in metninin Türkçe çevirisi: İpek Çınar
Tasarım: Şener Soysal, Baht. Studio
Dizgi: Gonca Mutaf
Fotoğraf: Orhan Cem Çetin

Niyet kitabı, Sivil Düşün AB Programı kapsamında Avrupa Birliği desteği ile hazırlanmıştır. Orta Format, SAHA Derneği’nin Sanat İnisiyatifleri Sürdürülebilirlik Fonu tarafından desteklenmektedir.

İçerik Hakkında

Niyetsiz Sanatçı, Kısmetsiz İzleyici – Ömer Aygün
Yaratan ve Yaratılan Perspektifinden Varoluş ve Makbul Olma Niyeti – Vahan İsaoğlu (Moderatör: Orhan Cem Çetin)
Müzikte Niyetin Peşine Düşmek – Mustafa Avcı
Uzlaşılmayan Niyetler: Queer Feminist Perspektiften Edebi Metinlere Bakmak – Sevcan Tiftik
Psikanaliz ve Ötesinde Niyet – Özgür Öğütcen
Niyet ve Eylem – Tanıl Bora
Feminist Politikada İfşa ve Adalet Bağlamında Niyet – Cemre Baytok
Niyeti Bozan Tasarımcı – Şener Soysal
Sanatta Niyet ve Anlamlandırma Üzerine Düşünceler – Hera Büyüktaşcıyan
Fotoğrafın Emperyal Kökenlerini Zihinden Çıkarmak: Haklar, Onarma ve İade Üzerine – Ariella Aïsha Azoulay (Moderatör: Merve Ünsal)
Velhasıl Fotoğrafın Niyetini Okumak – İpek Aşıkoğlu, İpek Çınar

TIKANMA

Tıkanma, 1 Mayıs – 1 Ağustos 2020 tarihleri arasında, haftalık periyotlarla Orta Format’ın websitesinde gerçekleşen yazı dizisinin kitap formatında vücut bulmuş halini içeriyor. Bu seri kesinlikle öznel, fakat son derece samimi bir yazı dizisi olarak kurgulandı.

“Üretmek denen göz alıcı eylemin birçok sebepten sıklıkla tıkandığı aşikâr. Bunun nedenleri ve çözümleri üzerine düşünürken mistik bir ilham perisinin arkasına saklanmak çoğu zaman yanlış, nadiren de eksik olacaktır.

Rollo May, Yaratma Cesareti‘nde yetenek ile yaratma edimi arasındaki farkı ortaya koyarken, yaratmayı yeni bir toplum modelinin bulunmasına dek gidebilecek zorlu bir yol olarak betimliyor. Yeteneğin tanımı ise bir potansiyeli, bir karşılaşmayı yarıda kesen bir yaratma illüzyonu.

Yani aslında birisi için ilişkinin cicim ayı, diğeri için ise yıllanması diyebiliriz. Yahut (biraz acımasız da olsa) biri yüksek not alınan sınav kâğıdını bundan mutlu olacak kişiye göstermekken, diğeri tez yazmak gibi. Nasıl tez yazmak yalnızca ortaya konan ürünün kendisiyle sınırlı kalmayıp o süreç boyunca kendini maddi olarak ayakta tutmak, araştırma fonları kovalamak, saha araştırmalarına çıkmak ve bu araştırmalar için gerekli izinlerin peşinden koşmak, danışmanla orta yol bulmaya çalışmak ve jürinin karşısına çıkmak gibi görünmeyen emekleri de içeriyorsa; yaratma süreci de hem kişisel hem de sosyal ve kültürel birçok etken barındırıyor.” Bu yazı dizisiyle amaçladığımız şey de bütün bunları sorgulamak: Üretmekte yaşadığımız sıkıntıların altında neler yatıyor? Zira çoğumuzun dönem dönem içine düştüğü kaygı dolu, soyut ve tanımsız bir duraklama dönemi söz konusu ve belki de bunun nedenleri üzerine daha somut sözler duyar, birbirimizi daha çok dinlersek çözmek de daha kolay olacaktır. Belki de tablo bizim öngördüğümüz kadar karanlık değildir.

Orta Format editörleri: İpek Çınar, Şener Soysal, Eda Yiğit
Tıkanma dosyasının editörü: İpek Çınar
Tasarım: Şener Soysal, Baht. Studio
Fotoğraflar: Orhan Cem Çetin

İçerik Hakkında

Kesinlikle öznel, fakat son derece samimi bir yazı dizisi – Orta Format
Sersemler, Şaşkınlar ve Olmayanlar – Fatma Belkıs
Artık Herkes de Sen Gibi. – Şener Soysal
Tıkanmanın Anatomisi (Hayal Ettiğim Biçimiyle) – E S Kibele Yarman
Gündelik Zaman, Elementler ve Bileşenler – Sinem Dişli
Gedik: Aynadan İçeri Pencereden Dışarı – Neslihan Koyuncu
Kendime Sormaya Çekindiğim Sorular – İpek Çınar
Giderayak – Sine İçli & Çağlar Tahiroğlu
Tıkarlama – Umut Altıntaş
Kuruyan Göllerde Beklenmedik Karşılaşmalar – Larissa Araz & Ece Gökalp
Tıkaç – Nazlı Yıldırım
Tıkanıklık – Deniz Kırkalı

Orta Format satış politikası: 10 Kitap Satışı = 1 Yazar Telifi. Bu nedenle siz de satın alarak, arkadaşlarınıza hediye ederek bundan sonraki güncellemelerin yazarlarının teliflerine katkıda bulunabilirsiniz. Ayrıca her zaman olduğu gibi fotoğrafla ilgili bağımsız inisiyatiflere, üniversitelerin fotoğraf kulüplerine ve kütüphanelere ücretsiz ulaştırabiliriz. Farklı şehirlerde dağıtım noktası olmak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz. Önümüzdeki aylarda online satışa hakkında bilgi almak için ortaformat.org/kitaplar adresini takip edebilirsiniz.

Satın alınabilir adresler:

Plak Kitap
Caferağa Mah. Sakızgülü Sok. No:17 Kat 1 Kadıköy/İstanbul
Tarif: Rexx Sineması sol kolunuzda kaldığında, 50 adım kadar sonra sağda
Plakkitap – Haftaiçi sabah 10:00 ile akşam 19:00 arası açık.
Tel: 0216 353 43 38

Ka Atölye
Cinnah Cad. 1/b Çankaya 06690 Ankara
Her gün 10:00-20:00 arası açık.
+90 312 465 01 25
info@kaatolye.com

Orta Format Hakkında

Çağdaş fotoğrafa dair röportajların, yazıların ve projelerin paylaşıldığı bir e-dergidir.
Bağımsızdır. Kar amacı gütmez. Kolektif bir çabanın ürünü olarak ortaya çıkar.
Orta Format’ın içeriği, editörlerinin kendi üretim pratiklerinin temeli olan fotoğraf-sanat bağlamında araştırmalarının ekseninde şekillenir. Dergi, araştırmalara ve katılıma açıktır. Bilindik internet uygulamalarının aksine saf bir arayüzde, kolay ve anlaşılır olmayı amaçlar.
Orta Format, gündelik iş/güç koşturmacası içinde zaman zaman güncellenmektedir.

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.