“Paravanlar” Çevrimiçi İlk Gösterimini 30 Ocak’ta Gerçekleştiriyor!

2019 baharında Türkiye prömiyerini gerçekleştiren ve 20. yüzyıl tiyatrosuna damga vurmuş çizgi dışı yazar ve düşünür Jean Genet’nin ruhunu selamlayan “Paravanlar” uzun yolculuğuna çevrimiçi gösterimleriyle devam ediyor.

Paravanlar Oyunu
Paravanlar

“Delilere sözden başka bir şey bırakmadılar.” -Jean Genet

2019 – 2020 sezonunda seyircisinin yoğun ilgisiyle birlikte kültür sanat basının da takdirini kazanan Paravanlar, sarılmaya da itip ötekileştirmeye de izin vermeyen yapısıyla kendisini aktif bir şekilde üretmeyi sürdürüyor. Bugüne dek seyircisini K! Kültüral Performing Arts Sahnesi’nde ağırlayan Paravanlar, profesyonel ve yetkin filming ekibi tarafından, profesyonel ekipmanlar eşliğinde, 8 farklı kamera ile filme aktarıldı. Yine profesyonel ses ekibi tarafından ses dizaynı gerçekleşen Paravanlar, bir tiyatro eserinin filme çekilmesi deneyimini, “sadece kendisine benzeyen” vizyonuyla gerçekleştirdi. Savaşta geçen maskeli bir baloyu tasvir eden oyun, Jean Genet’nin ölmeden önce yazdığı son oyun olma özelliğini taşıyor. İyinin ve kötünün ötesinde, yersiz yurtsuzluğuyla, Cezayir Savaşı’ndan ilhamla tüm yaşam hikayesini son kez bir oyun aracılığıyla ortaya koyan Jean Genet’nin, “Yazma mutluluğu duygusunu bir kere tanıdım, o da Paravanlar’ı yazarken” diye söz ettiği oyun, 30 Ocak Pazar akşamı saat 21.00’da jetgise.com üzerinden izleyiciyle ilk kez çevrimiçi olarak buluşacak.

Ölüleri Anmak İçin Düzenlenmiş Rengarenk Bir Karnaval

Paravanlar, yabancılaşmanın, dayatmanın ve sapmanın tüm yansımalarını kırılan aynalardan, prizmalardan ve dijitalleşen dünyadan akan imgelerle gerçekleştiriyor. Estetik açıdan şok edici provokasyonları işaret eden oyun, zalimleri ve mazlumları aynı parçalı görüş açısından yansıyan fotoğraflarla çiziyor. Karakterleri gölgeleyen masklar, savaş ve yok oluş üzerine uzun ve benzersiz bir meditasyona, ölüleri anmak için düzenlenmiş rengarenk bir karnavalın keşfine çıkıyorlar. İsyan, ihanet, suç, ölüm, kötülük, rüyalar, hiçlik, fuhuş ve erdem…

Hiçbir şey ölüleri, yaşayanların trajedisinden kurtarmaya yetmiyor. Ölüler dünyasına yönelen “kutsama”nın bedensel portresini oluşturan koreografi, ölümün, karanlığın ve çıkışsızlığın zaferini gerçekleştiriyor. Karakterler ve kişiliklerle ilgilenmeyen, yalnızca aynalarla kişileri kişilere yansıtan denklemde, Dali ya da Magritte resimlerindeki fırça darbelerinin oyuncuların bedenine işlendiği bu “hiçlik harmonisinde” herkes, ancak her şey tarafından ayrıldığında buluşuyor. Tam da Genet‘ye yakışır şekilde, tekrar ayrılmak için…

Yeniden Düşünmenin Yollarını Arıyor

Lirik ve mistik anlatımıyla “kimlik” kavramının parçalara ayrılıp tahrip edildiği oyun, “yoklukla çokluğu” aynı anda tartışan ve gerçekliğin özünü an be an kıran yapısıyla, Türkiye’de ilk kez profesyonel bir topluluk tarafından sahneleniyor. Tercih ettiği kopuk anlatım biçimiyle yaşadıklarını meşrulaştırmak istemeyen Jean Genet’nin ‘Paravanlar’ı özgürlüğü, hakları, estetiği ve varoluşu yeniden düşünmenin yollarını arıyor.

Biletler jetgise.com adresinde.

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.