Posthüman Bir Çağda Performans ve ‘Ucubeler Sirki’

dijitalLABperformans’ın ikinci araştırma projesi, Posthüman Bir Çağda Performans ve Ucubeler Sirki, posthüman düşünce bağlamında, ekoeleştiri ve ekofeminizim kuramlarından yola çıkarak, bu güncel teorilerin, tiyatro ve performans sanatıyla kesişim noktalarına odaklanıyor. Proje, British Council Yaratıcı İş Birlikleri Hibe Programı tarafından destekleniyor.

Posthüman Bir Çağda Performans ve Ucubeler Sirki
Posthüman Bir Çağda Performans ve Ucubeler Sirki

dijitalLABperformans – Şule Ateş ve Londra Üniversitesi, Birkbeck Centre for Contemporary Theatre – Seda İlter ortaklığıyla gerçekleşen proje kapsamında, sekiz ayrı seminer ve bir dramaturji laboratuvarının çıktılarını içeren iki açık prova sunumu izleyiciyle paylaşılacak. Programın fiziksel etkinlikleri Salt’ın Açık Prova programı kapsamında Salt Galata‘da gerçekleşiyor.

Posthümanizm son otuz yılda popülerliği artan; edebiyat, felsefe ve medya başta olmak üzere, teknoloji ve çevre bilimi alanlarında da yoğun ilgi gören eleştirel bir kuramdır.

‘İnsan’ı Avrupalı/eğitimli/zengin/beyaz/erkek şeklinde tanımlayan Batı hümanizmini reddederek, insanın dünyadaki yerini ve doğayla olan ilişkisini sorgulayan teori; insan, hayvan, madde ve teknoloji arasındaki geleneksel sınırları sarsarak, hiyerarşik olmayan, çevreci ve barışçıl bir bakış açısı geliştirmiştir. Posthüman Bir Çağda Performans, posthüman bilginin gösteri sanatları ile ilişkilenmesi için uluslararası sanatsal bir zemin yaratarak, bu yeni değerler sistemine dair farkındalığı arttırmayı hedefliyor.

Ucubeler Sirki Dramaturji Laboratuvarı ise, ekofeminist düşünür Donna Haraway’in siborg, ucube, canavar imgelerinden ilhamla, posthuman edebiyatın ikonlaşmış gotik karakterlerine, Shakespeare’in doğaüstü kahramanlarına ve Anadolu coğrafyasının “canavarlarına” odaklanıyor. LAB kapsamında Şahmeran, Medusa, Tepegöz, Alkarısı, Beyaz Kadınlar, Dybbuk gibi mitolojik figürler üzerine ekoeleştiri ve ekofeminizm bağlamında yapılan okumalar, oyuncularla birlikte yorumlanıyor. Şule Ateş yönetimindeki dramaturji laboratuvarı, dramaturglar Eylem Ejder ve Miran Bulut’la birlikte yürütülüyor.

İletişim ve tasarım çalışmalarını Yaşam Özlem Gülseven’in yaptığı projede, toplam 10 kadın yer alıyor. Projenin görselleri Midjourney programında, yapay zekâ ile birlikte tasarlandı.

İngilizce ve Türkçe Detaylı Bilgi ve Kayıt için Tıklayınız.

Küratörler: Şule Ateş, Seda İlter
Yönetmen: Şule Ateş
Tasarımcı: Hatice Gökçe
Dramaturglar: Eylem Ejder, Miran Bulut
İletişim ve Afiş Tasarımı: Yaşam Gülseven

Etkinlik Programı:

22 Ocak Pazar 15.00 – 17.00 / ZOOM
(Etkinlik dili İngilizcedir, simultane çeviri yapılacaktır)
Dr. Louise LePage – Posthuman Tiyatro
Dr. Seda İlter – Ekodramaturji: Tiyatro ve İklim Değişikliği

29 Ocak Pazar 15.00 – 17.00 / ZOOM (Etkinlik dili İngilizcedir, simultane çeviri yapılacaktır)
Dr. Caroline Edwards – Posthuman Erotizm: Wangechi Mutu’nun Karşı-Poetikasının Temelleri
Beatriz Cabur – Dijital Tiyatronun Farklı Biçimleri

4 Şubat Cumartesi 15.00 – 19.00 / Salt Galata
15.00
– Deniz Başar – Bedenin İhlali ve Bedenin Savunması Bilimkurgu Tiyatrosu Örneklerinde Beden Modifikasyonlarının Yol Açtığı Ahlaki Tartışmalar
16.00 – Miran Bulut – Posthuman Bağlamında Sahne Sanatlarında Bedensel ve Teknolojik Kesişmeler
17.00 – Eylem Ejder – “do,laş,mak” / Sunum Performans

5 Şubat Pazar 15.00 – 18.00 / Salt Galata
15.00
– Ezgi Hamzaçebi – Ucube Anlatılar: Posthümanizm ve Hikâye Anlatıcılığı
16.30 – Açık Prova Sunumu – Ucubeler Sirki

25 Şubat Cumartesi 16.00 – 18.00 / Salt Galata
16.00
– Açık Prova Sunumu – Ucubeler Sirki

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.