SALT 10. Yılını Kutluyor

Garanti BBVA tarafından 2011’de kurulan SALT, on yılda üç milyondan fazla ziyaretçi ağırladı. Katılıma ve karşılıklı öğrenmeye değer veren kültür kurumu, sergi ve programlarını, arşiv ve araştırma kaynaklarını ücretsiz olarak sunuyor. SALT çalışmaları ve iş birliklerine dair bir video serisi olarak onuncu yıl özelinde hazırlanan Bak kim var? konuşmaları 15 Haziran’dan itibaren yayında.

SALT’ın 2011’den bu yana devam eden Bak kim var? konuşmaları, onuncu yıl özelinde, kurumun çalışmaları ve iş birliklerini konu alan bir video serisi olarak hayata geçiriliyor. SALT bünyesinde çeşitli araştırma projelerine, sergi ve programlara katkı sunan davetli katılımcılarla hazırlanan videolar, 15 Haziran’dan itibaren birer hafta arayla saltonline.org ve SALT Online sosyal medya kanallarında yayına girecek. Kurumun on yılından farklı içeriklerin işlendiği seri, grafik tasarımcı Aslı Altay, yazar Emre Ayvaz, araştırmacı Eylül Şenses ile sanatçı Serkan Taycan, tarihçiler Firuzan Melike Sümertaş ile Ahmet Ersoy, ekmekçi Erman Topgül ile yemek yazarı Büşra Sağlam’ın konuşmalarıyla başlayacak.

“Kraliçe Tipografi Sistemi” 15 Haziran’da yayında: Bir SALT Kitabı’nın (2015) yanı sıra SALT’ta gerçekleştirilen üç serginin tasarımını üstlenen Aslı Altay, SALT’ın yazı karakteri sistemi Kraliçe’yi anlatıyor; kurumun bir logo yerine, yıllar içerisinde farklı tasarımcıların iş birliğiyle katmanlı bir kimlik yapısı inşa etmesinin anlamına değiniyor.

“Reşad Ekrem Koçu’nun İstanbul Ansiklopedisi” 22 Haziran’da yayında: SALT’ın, Kadir Has Üniversitesi ortaklığında yürüttüğü İstanbul Ansiklopedisi Arşivi çalışmaları kapsamında, Reşad Ekrem Koçu’nun hayatını adadığı ansiklopedi ve ilişkili belgeler çevrimiçinde erişime açılacak. Yüksek lisans tezini İstanbul Ansiklopedisi üzerine yazmış olan proje danışmanı Emre Ayvaz, bu benzersiz yayının alametifarikasına dikkati çekerken üç yıllık proje hakkında bilgi veriyor.

“İstanbul’un Mandaları” 29 Haziran’da yayında: SALT Beyoğlu’ndaki İKLİMCİL: Mevsimler Sürüklenirken sergisinin içerik geliştirme sürecine destek veren Eylül Şenses ile The Lasting Pond Kalıcı Gölet adlı vaka araştırmasına İki Deniz Arası yürüyüş rotasıyla dâhil olan Serkan Taycan, manda yetiştiriciliğinin İstanbul’daki yerini sergi bağlamında müzakere ediyor.

“Osmanlı’da Kadın Baniler” 6 Temmuz’da yayında: SALT’ın 2017’de düzenlediği İşveren Sergisi için imparatorluk döneminde kadınların İstanbul’da inşa ettirdiği yapıları haritalandıran Firuzan Melike Sümertaş, 15. yüzyıldan 20. yüzyıla bu yapıların toplum hayatına dair neler söylediğini değerlendiriyor. Ahmet Ersoy ise, haritanın hazırlığında başvurulan zengin bir kaynak olarak Ali Saim Ülgen Arşivi odağında, SALT Araştırma’daki çok katmanlı koleksiyonların değerini aktarıyor.

“Kolektif Fırın” 13 Temmuz’da yayında: SALT Beyoğlu’ndaki Mutfak’ta 2019’da düzenlenen ekmek atölyelerinde yürütücülük yapan Erman Topgül (Mayalı Dilimler) ile yemek yazarı Büşra Sağlam, bu buluşmaların temiz gıda konusunu katılımcılarla tartışmaya vesile olduğundan bahsediyor; ekmek atölyesi, tohum takası ve belgesel film gösterimi gibi etkinliklerin şehir hayatındaki önemini yorumluyor.

SALT 10 yaşında

Türkiye’de kültür faaliyetlerini desteklemek ve bilgi üretimine katkıda bulunmak amacıyla Garanti BBVA tarafından kurulan SALT, toplumsal fayda ve katılıma kıymet veren bir yaklaşımla programlarına devam ediyor. SALT, sanat, tasarım ve toplum çalışmaları temelinde güncel ve özgün içerikler geliştiriyor, çok yönlü arşiv ve araştırma projeleriyle Türkiye ve yakın coğrafyasının hafızasına değer kazandırıyor.

SALT, şimdiye dek İstanbul ve Ankara’da 100 sergi ile sunum, konferans, film gösterimi, atölye ve performansları içeren 1500 program gerçekleştirdi. İstanbul’daki etkinliğini SALT Galata ve SALT Beyoğlu yapılarında sürdüren ve Avrupa müzeler konfederasyonu L’Internationale’nin Türkiye’deki tek üyesi unvanıyla kapsamlı uluslararası projelerde yer alan kurum üç milyondan fazla ziyaretçi ağırladı.

Arşiv koleksiyonları 1.880.000 belgeye ulaştı

SALT Galata’da hizmet veren SALT Araştırma, 100.000 yayınlık bir ihtisas kütüphanesi olarak özellikle öğrenci, akademisyen ve araştırmacılar için önemli bir kaynak teşkil ediyor. Kurum tarafından kataloglanıp dijitalleştirilen ve içerdiği belge sayısı 1.880.000’e ulaşan arşiv koleksiyonları ise, archives.saltresearch.org sitesinde ücretsiz incelemeye sunuluyor. 19. yüzyıl sonundan 21. yüzyıl başına uzanan ve sanat, mimarlık, tasarım, kent, toplum ve ekonomi alanlarında çok çeşitli belge gruplarını bir araya getiren koleksiyonlar, Türkiye’nin önemli mimar, tasarımcı, sanatçı ve fotoğrafçılarının mesleki arşivlerini de içeriyor.

Devam eden sergiler ve belgesel film gösterimleri

SALT’ın güncel soruları kamuyla ve paydaşlarıyla müzakere etme pratiği, onuncu yılda bir dizi yeni üretimle sonuçlandı: Sanatçılar Barış Doğrusöz, Deniz Gül, Volkan Aslan, Aykan Safoğlu ile Fatma Belkıs ve Onur Gökmen’in sergilerinden oluşan Ardışık programı yıl boyunca SALT Galata’da sürecek. Cooking Sections (Daniel Fernández Pascual ve Alon Schwabe) tarafından geliştirilen ve iklim değişikliğinin etkilerini yeme içme alışkanlıkları üzerinden sorgulayan İKLİMCİL: Mevsimler Sürüklenirken sergisi yaz boyunca SALT Beyoğlu’nda yer alacak. SALT’ın, dünyaya karşı sorumluluklarımız özelinde eğildiği bu konu ayrıca, dünyaya ve geleceğe iyi bakmayı amaçlayan Garanti BBVA ortaklığında saltonline.org’da gösterimleri yapılan Bu son şansımız mı? belgesel film programıyla 4 Temmuz’a kadar Türkiye geneline açılıyor.

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.