Salt’ın “Sahnede 90’lar” Sergisini Görmek İçin Son İki Hafta!

Salt’ın “Sahnede 90’lar” sergisini görmek için son iki hafta! Salt Beyoğlu ve Salt Galata’da sunulan sergiye bir dizi söyleşi, gösterim ve performans programı eşlik ediyor.

Assos Festivali, 1996 credit: Raife Polat
Assos Festivali, 1996 credit: Raife Polat

Garanti BBVA tarafından kurulan Salt’ın Beyoğlu ve Galata yapılarına yayılan Sahnede 90’lar sergisi 12 Şubat Pazar gününe kadar ücretsiz ziyarete açık. Sahne ve performans kavramları etrafında Türkiye’nin 1990’lı yıllarından sanat üretimlerini bir araya getiren sergiye söyleşi, gösterim ve performans programlarından oluşan bir dizi etkinlik eşlik ediyor.

3 Şubat Cuma günü saat 19.00’da Salt Beyoğlu’ndaki Açık Sinema’da gerçekleştirilecek söyleşi programı, İstanbul’un 90’lar yeraltı sahnesi ile Beyoğlu’nun sokak ve pasaj kültürünü odağına alıyor. İstanbul Nightlife Project’in yaratıcısı, prodüktör ve organizatör Asena Hayal’in hazırladığı söyleşide, ZeN’den Murat Ertel, Tampon’dan Aslı Akıncı, Siya Siyabend’den Bizon Murat ve Türkiye’nin ilk kültür, sanat ve edebiyat fanzini olarak kabul edilen Mondo Trasho’nun yaratıcısı Esat Cavit Başak’ın katılımıyla dönemin punk ve yeraltı sahnesi ele alınacak. Söyleşiyi saat 20.15’te Salt Beyoğlu Mutfak alanında Jilet Sebahat’in sahne alacağı, Türk Tuborg A.Ş. katkılarıyla düzenlenen DJ performansı izleyecek.

10-11 Şubat tarihlerinde ise Açık Sinema’da, opera, bale ve modern dans gibi sahne sanatlarının 1970’lerden günümüze Türkiye’deki gelişimini ele alan Sahnedeki Tutku (2001) belgeselinin gösterimi yer alacak. Altı bölümlük serinin “Modern Dans Özgürlüktür” ve “Dans Daima” başlıklı bölümlerinin gösterileceği iki günlük program, 11 Şubat Cumartesi günü yapımcı ve yönetmen koltuğundaki Muzaffer Evci’nin konuşmasıyla sonlanacak. 1970’li yılları Türkiye’nin modern dans hareketinde “I. Dalga” olarak tarif eden araştırmacı ve yazar Muzaffer Evci, konuşmasında bu dönemde ön plana çıkan üç koreografı odağına alacak: Sait Sökmen, Duygu Aykal ve Geyvan McMillen. Evci, modern dans alanında kendilerinden sonraki elli yılın yönünü büyük ölçüde belirleyecek bu üç ismi, sanatsal yönelimleri ve teknikleri bakımından değerlendirecek.

Performansın toplum, ekonomi, sokak ve siyasetle ilişkisinden hareketle sanatçı ve tasarımcıların oluşturduğu kolektif girişimleri ele alan Sahnede 90’lar, kültür tarihinden de bir potpuri sunuyor. Canlı performanslardan televizyon programlarına kadar oldukça çeşitli ve çarpıcı üretimleri de barındıran sergideki işlerin farklı disiplinlerden uzmanlar eşliğinde irdelendiği sergi turları, Salt Beyoğlu’nda devam ediyor. 5 Şubat Pazar saat 13.30 ve 8 Şubat Çarşamba saat 19.00’da sanat tarihçisi Mine Söyler yürütücülüğünde gerçekleştirilecek turlarda katılımcılar, fotoğraf, video kaydı, eskiz ve afiş gibi arşiv malzemelerini de içeren kapsamlı bir seçkiyi yakından inceleme imkânı bulacak.

Sergi paralelinde hazırlanan Açık Prova programı ile performans sanatı alanında diyalog ve karşılaşma ortamları yaratan kolektif ve topluluklar, üretim süreçlerini Salt Galata’nın atölye mekânlarına taşımak üzere davet ediliyor. Şimdiye kadar GalataPerform, ÇATI Çağdaş Dans Sanatçıları Derneği, Hareket Atölyesi Topluluğu ve Çıplak Ayaklar Kumpanyası’nın çalışmaları ile iDANS Uluslararası Çağdaş Dans ve Performans Festivali’nin arşivinden kesitleri ziyaretçilere açan program, 4-5 ve 25 Şubat tarihlerinde DijitalLABperformans’ın katılımıyla devam ediyor. Herkese açık provalara, Şule Ateş (DijitalLABperformans) ve Seda İlter’in (Birkbeck, University of London) “Posthümanist Bir Çağda Performans” temalı araştırma projesi kapsamındaki dört konuşma eşlik ediyor.

Herkesin katılımına açık ve ücretsiz programlar hakkında ayrıntılı bilgi için saltonline.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar