“Samsara Davranışsal Sanat Akademisi” Sanatın İnsana Etkisini Ortaya Çıkartıyor

Duyulara dokunan sanat kavramı ile akademik bilginin birleştirildiği ve davranış bilimci Dr. Arzu Girişken yönetiminde kurulan “Samsara Davranışsal Sanat Akademisi”, sanatçı Ebru Ceylan’ın kurguladığı “Samsara Multidisipliner Sanat Platformu”nun eğitimsel yönünü açığa çıkarmaya hazırlanıyor.

Samsara Davranışsal Sanat Akademisi
Samsara Davranışsal Sanat Akademisi

NöroSanatKod üzerine uzun yıllar çalışma yapan sanatçı Ebru Ceylan’ın, sanatın insan üzerindeki etkisini ölçümlemek üzere ortaya koyduğu “Samsara Multidisipliner Sanat Platformu”, Türkiye’de yapılan ilk bilimsel ve sanatsal faaliyet olma özelliğini taşıyor. Resim, dans, müzik, fotoğraf, sinema ve edebiyat olmak üzere 6 sanat dalını konu edinen bu platform; sanatın, insan ve toplum üzerindeki etkisinin ölçülebilir olduğunu gösterip, sanata yeni bir yaklaşım getirmeyi amaçlıyor. Bilimle sanatın bağını konu edinen platformda, sürdürülebilirliği ele alıp, kavramın daha anlamlı hale gelmesi için bilim ve matematikten yararlanılıyor. Sanatın içinde doğuştan var olan bilime, seyirci de dahil edilerek interaktiflik ön plana çıkarılırken, kültür ekonomisi açısından önemli verilere olanak tanıyan sanat platformuyla, sanatçılara yeni bakış açıları kazandırılıp farklı gelişmelerin öncülüğünü yapmak önemseniyor.

“Samsara Multidisipliner Sanat Platformu”, sanatçılar arasında ortak bir bilincin varlığını, bu bilincin gözle görülebilirliğini, sanatın insanı değiştirip değiştirmediğini ve bu değişimin ölçümlenebilirliğini sorgulanırken; Nikola Tesla’nın, insanın biyolojik bir frekansının olduğu düşüncesi temel alınıyor. Bu düşünce, 62-72 arasında gerçekleşen frekansın sağlıklı olarak kabul edildiği teziyle desteklenirken, “Samsara”da da sanat eserinin, insanın biyolojik frekansını nasıl etkilediği ölçümleniyor. Multidisipliner sanat platformu kapsamında gerçekleştirilen etkinliklerde, katılımcılara takılan görsel, işitsel ve lokasyona dayalı teknolojik ölçümleme sistemleriyle; görülen, izlenen ya da takip edilen sanat eserlerine gösterilen ilgi, beğeni ve tepkiler, beyin dalgaları ve göz takibi cihazıyla senkronize şekilde kaydediliyor. Eserlere verilen tepkilerin, çeşitli bilimsel aletlerle ölçüldüğü “Samsara Multidisipliner Sanat Platformu”nda beyin ve vücudun genelinde oluşan deneyimler kaydedilirken, saf duygular açığa çıkarılıp, sanat insanı değiştirir mi sorusu gerçekçi bir hale dönüştürülüyor. Ayrıca canlı performans sergileyen sanatçıların da eserleri icra etmeleri sırasında beyin dalgaları kayıt altına alınıp, sanatın hem sanatçıyı hem de performansı izleyen kişileri nasıl değiştirdiği saniye saniye gözlemleniyor.

Sanat ve Bilimin Birlikteliğinde “Samsara Davranışsal Sanat Akademisi” Kuruluyor

Dünyada sanat ve kültür politikalarının geniş bir ekonomik yapıya dönüşmesi, “yaratıcı endüstri” kavramını ortaya koyarken, toplum üzerinde etkili olan habitat ve kültür programları da önemli hale geliyor. “Yaratıcı endüstri” gelişmelerinden yola çıkarak, ressam ve sanat ekonomisti Ebru Ceylan ile akademisyen ve CorpEQ kurucusu Dr. Arzu Girişken’in öncülüğünde “Samsara Davranışsal Sanat Akademisi” kuruluyor.

Dr. Arzu Girişke
Dr. Arzu Girişke

Kültür sanat emekçisi Ceylan Karaca da uzman isimlerin sohbetlerinin yer alacağı “WE Samsara” ile akademide öğrenilenlerin pekiştirileceği bir programın yaratıcılığını üstleniyor. “Samsara Multidisipliner Sanat Platformu”ndan yararlanılarak planlanan akademi programında sanatın sadece performansa dökülen yüzü değil, sanatçıların öğrenmeyi amaçladıkları girişimcilik, hukuk, yönetim, felsefe, yazım teknikleri ve ekonomi gibi bilim dalları ile sanatın kesiştiği noktalarda eğitimler vermek amaçlanıyor.

Sürdürülebilir sanat, yaratıcı girişimcilik, sanatla yaratıcı liderlik, şarkılarla Türkiye tarihi, sanatta hikaye anlatımı, sanat terapisi, duygusal zeka (EQ) ve nörosanat, sanat tarihi, davranışsal ekonomi ve sanat, çağdaş heykel sanatı ve tasarım, geçmişten günümüze sanat, yaratıcı yazarlık atölyesi, fikri mülkiyet ve sanat hukuku, sanat ekonomisi, temel fotoğrafçılık eğitimi, kripto sanat çağı: NFT, karar alma süreci, sanatçı iletişimi, sanat ekonomisi, sanat ve mitoloji, sanat eseri değerleme ve koleksiyonculuk, galeri yönetimi, sanatçı iletişimi, çağdaş sanat sohbeti ve temel resim eğitimi gibi ders başlıklarına sahip akademi programıyla hem sanatçılara kendilerini profesyonel dünyada geliştirme şansı verilmesi hem de toplum içerisinde bu konulara ilgisi olan insanlara sanatla dokunmak hedefleniyor.

Kültür ve sanat dünyasından deneyimli isimlerin yer alacağı “Samsara Davranışsal Sanat Akademisi”nde, teorik ve pratik alandaki tecrübelerin aktarılmasının yanı sıra “yaratıcı endüstri” konusunda önemli bilgiler paylaşılacak. Ayrıca profesyonel hayata dair bilgilerin, sanatla buluşturularak verileceği eğitim programında, sanatın davranışsal bilimle kesiştiği nokta esas kabul edilerek, bilişsel bir deneyim yaşatmak akademinin amaçları arasında yer alıyor.

“Samsara Multidisipliner Sanat Platformu” kapsamında; eğitimlere sohbetlerle destek olunacak “WE Samsara” ve sanatın sosyal bilimlerle kesiştiği noktada, insanların zihinlerine sanatla harmanlanmış, profesyonel hayata dair bilgiler içeren eğitimleri ulaştırmak amacını taşıyan “Samsara Davranışsal Sanat Akademisi”, sanatçılar başta olmak üzere toplumun her kesimine ulaşmayı hedefliyor. Akademi bünyesinde; yedi gün boyunca sabah 9’dan akşam 10’a kadar düzenlenecek aylık ders programlarıyla, sanat eserlerinin hissettirdikleri araştırma konusu olursa nelerin ortaya çıkabileceği deneyimlenecek.

Yeni nesil iletişim üzerine deneyim ve eğitimlerini, dijital medya yöneticiliği ile taçlandırarak, 20 yılı aşkın tecrübeye sahip olan Ceylan Karaca tarafından planlanan “WE Samsara”, “Samsara Davranışsal Sanat Akademisi” ile eş zamanlı ilerleyecek bir sohbet programıyla; derslerde öğrenilen bilgiler alanında uzman kişilerle yapılan sohbetlerle pekiştirilecek, katılımcılara da çalışma ağı için imkân yaratılacak. Kültür sanat dünyasından tecrübeli isimlerin paylaşacağı teorilerle pratik alandaki deneyimler, “yaratıcı endüstri” için önemli ipuçları sunacak. “Samsara Davranışsal Sanat Akademisi” tarafından verilecek eğitimlerin tamamlayıcısı olacak “WE Samsara” sohbetlerinde, sektörün içinden isimlerin akademik bilgileriyle öncü paylaşımlar sağlanacak. Kültür ekonomisi evreni olarak oluşturulan “WE Samsara”; reklamcılık, mimari, antika, el sanatları, arkeoloji, moda ve tasarım, film ve video sanatları, müzik, performans sanatları, sahne sanatları, basılı yayınlar, fotoğraf, televizyon yayıncılığı, radyo ve plastik sanatlar üzerine çok sayıda uzman ismi ağırlayacak.

Ebru Ceylan
Ebru Ceylan

“Samsara Davranışsal Sanat Akademisi”nin Kurucuları Yaratıcı Fikirleriyle Dikkat Çekiyor

Akademinin kurucularından olan ve uzun yıllara dayanan çalışmaların ardından “Samsara Multidisipliner Sanat Platformu”nun ilk adımı olarak 2020 yılında “Samsara” sergisini açan Ebru Ceylan, bu sergide, dünyada ilk defa uygulanan “NöroArt” fikriyle sanata yenilik sundu.

Beyin görüntüleme cihazları ve eye tracking gözlüklerle sanatseverlere özgün bir deneyim yaşatan sergide bilimsel ölçümler yapıldı. “Sanat insanı değiştirir mi?” sorusunun sorulduğu sergide, bilimsel olarak yapılan ölçümlerle sanatın insanı nasıl değiştirdiği gözlemlendi. Nöro ölçümleri gerçekleştirilen sanatseverlerin, sanat eserlerine ilgileri ve duygusal reaksiyonları deneyim sırasında anlık olarak ölçümlenirken, hem farklı disiplinler bir araya getirildi hem de teknoloji ile sanatın birleşiminin insanlarda yarattığı duygusal etkiye yönelik nöro yöntemle sonuçlar elde edildi.

Kurumsal duygusal hafıza konusunda dünyada yazılan ilk İngilizce kitap olan “Corporate EQ: Understanding Emotions in Management”ı kaleme alan Dr. Arzu Girişken liderlik, kurumsal duygusal hafıza, girişimcilik, yönetimde bilişsel eğilimler ve nörogirişimcilik konularına odaklanmaktadır.

Davranış bilimci Dr. Girişken’in kurucusu olduğu CorpEQ ise, EQ (Duygusal Zeka) odaklı bir eğitim ve danışmanlık şirketi olarak hizmet veriyor. Davranışsal yönetim unsurlarını merkeze alarak kurumlara özgü eğitim programları ve akademiler kuran CorpEQ, “Samsara Davranışsal Sanat Akademisi”nin eğitim programlarını oluşturan ve yöneten kurum olarak ilgili yapıda yer alıyor.

Resim, dans, müzik, fotoğraf, sinema ve edebiyat olmak üzere 6 sanat disiplininin kapsayıcılığında; özgünlük ve yaratıcılığın ön planda olduğu, toplumun farklı gruplarını buluşturacak olan “Samsara Davranışsal Sanat Akademisi”, 1 Haziran’da Müze Gazhane’nin interaktif sahne alanlarında ilk etkinliğini gerçekleştirecek.

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.