Sinematek/Sinema Evi’nde Film Gösterimleri Başlıyor!

Kadıköy Belediyesi tarafından kurulan Sinematek/Sinema Evi pandemi koşullarının dayattığı uzun bekleme sürecinin ardından yeni binasında ve yeni salonunda seyirciyle buluşmaya hazır. 13 Kasım 2021-30 Ocak 2022 tarihleri arasında izlenebilecek olan, Goethe-Institut İstanbul ve Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali işbirliğiyle hazırlanan ilk programın odağında Dışavurumcu Alman sineması ve sinemamızın öncü yaratıcı yönetmenlerinden Metin Erksan var.

Sinematek/Sinema Evi 13 Kasım’dan itibaren iki ya da üç aylık programlarla İstanbul seyircisine sinema tarihinin kilometre taşlarından örülü seçkiler ve onlara eşlik eden panel, konferans, sergi gibi etkinlikler sunacak. Önümüzdeki aylarda hazırlayacağı seçkilerde sinema tarihine yön veren ve modern sinema dilinin oluşmasına büyük katkılar yapmış akımlar ve ekollere yer verecek. Bunun yanı sıra toplu gösterimlerle Türkiye ve Dünya Sineması’nın büyük ustalarının filmlerine yakından bakmayı hedefliyor. Bu doğrultuda, Goethe-Institut İstanbul ve Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali’nin katkılarıyla hazırladığı ilk programın odağında 1920’li yılların Dışavurumcu Alman sineması ve sinemamızın öncü yaratıcı yönetmenlerinden Metin Erksan bulunuyor.

Sinematek/Sinema Evi, Dışavurumcu Alman Sineması
Sinematek/Sinema Evi, Dışavurumcu Alman Sineması

DIŞAVURUMCU ALMAN SİNEMASI VE ETKİLERİ

2. Dünya Savaşı öncesinin üç büyük sinema akımından biri olan ve 20. yüzyıl sinemasında derin izler bırakan Dışavurumcu Alman Sineması ileriki programlarda yer vereceği diğer kurucu akımların ilk ayağı olarak değerlendirilebilir.

Programda Alman Dışavurumculuğu’nun çekirdek filmleri olarak kabul edilen sekiz filmin yanı sıra dışavurumculuk üzerine bir belgesel ve dışavurumculuğun modern sinemaya etkilerini göstermeyi amaçlayan dört modern filmden oluşan bir küçük seçki yer alıyor. 25 Kasım’da düzenlenecek panelde hem Alman Dışavurumculuğu’nu hem de onun günümüz sinemasına etkilerini, gösterilecek filmler özelinde ayrıntılı bir biçimde masaya yatırılacak.

GÖLGELER DİYARINDA SERGİSİ ve CESARE’IN RÜYASI – VR ENSTALASYON

Goethe-Institut İstanbul’un değerli katkılarıyla hazırlanan Dışavurumcu Alman Sineması programında ayrıca Alman Sinematekinin döneme ilişkin görsel arşivinde yer alan materyallerden derlenen Gölgeler Diyarında adlı fotoğraf sergisi ve Doktor Caligari’nin Muayenehanesi filminin Volumetrik Video teknolojisiyle gerçekleştirilmiş bir kısa film uyarlaması olan VR Enstalasyon çalışması Cesare’ın Rüyası yer alıyor.

Gölgeler Diyarında 12 Kasım 2021-30 Ocak 2022 tarihleri arasında Sinematek/Sinema Evi sergi salonunda ziyarete açık olacak. Cesare’ın Rüyası VR Enstalasyonu ise 12-28 Kasım tarihleri arasında iki hafta boyunca yine Sinematek/Sinema Evi Sergi Salonu’nda izlenebilir.

METİN ERKSAN TOPLU GÖSTERİMİ

Sinematek/Sinema Evi’nin yeni salonunda seyirciyle buluşacak ilk toplu gösterimin konuğu ise 2022 yılında ölümünün onuncu yılını idrak edeceğimiz öncü auteur yönetmenlerimizden Metin Erksan. Hem toplumcu gerçekçi sinema geleneğinin başlatıcılarından ve altmışlı yıllarda yaptığı gerçekçi filmlerle Türkiye sinema tarihine damgasını vurmuş bir isim olması hasebiyle hem de son derece şaşırtıcı, döneminde seyirciyi ve eleştirmenleri ikiye bölmüş kışkırtıcı filmleri ve estetik denemeleriyle sinema tarihimizin en özgün isimlerinden biri olan Erksan’ın filmlerini toplu bir biçimde yeni kuşaklara sunmak ve onun sinemasını tartışmak bizim için son derece heyecan verici.

BELGESELLER VE KISA FİLMLER

Seçkide ayrıca Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali ile birlikte hazırlanan yedi filmlik bir belgesel serisi ve bugün ulusal ve uluslararası festivallerde çeşitli ödüller kazanmış saygın yönetmenlerin kısa filmlerine de yer alıyor. Kısa film gösterimlerine kadın yönetmenlerimizin kısalarıyla başlıyor.

Yeni programla ilgili ayrıntılı bilgi için Sinematek/Sinema Evi web sitesini ziyaret edebilir, sosyal medya hesapları Facebook ve Instagram üzerinden takip edebilirsiniz.

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.