“Tarihte Yaşanmamış Olaylar” Clermont-Ferrand’da Prömiyer Yapıyor

“Tarihte Yaşanmamış Olaylar”, kısa filmin kalesi Clermont-Ferrand’da prömiyerini yapıyor




“Penaber” (2017), “Miğfer” (2018) ve “Servis” (2019) gibi ödüllü kısalarıyla tanıdığımız yönetmen ve yapımcı Ramazan Kılıç’ın son filmi “Tarihte Yaşanmamış Olaylar”, ilk gösterimini dünyanın en prestijli kısa film etkinliği sayılan Clermont-Ferrand Kısa Film Festivali’nde (tıklayınız) yapacak.

“Tarihte Yaşanmamış Olaylar”
“Tarihte Yaşanmamış Olaylar” Poster

Fransa’nın Clermont-Ferrand şehrinde düzenlenen ve 27 Ocak – 4 Şubat 2023 tarihlerinde 45.si yapılacak festivalin uluslararası yarışmasında gösterilecek film, dokuz bine yakın filmin başvurduğu ve sadece 78 filmin seçildiği yarışmada Türkiye’yi temsil edecek. İki yıl önce Clermont-Ferrand’da “Servis” filmiyle de yer alan Ramazan Kılıç böylece, festivalin uluslararası yarışmasına Türkiye’den ikinci kez davet edilen ilk yönetmen oldu.

Neşesini ve yaratıcılığını yitirmeyen çocuklar

Annesi ve dilsiz babaannesi ile Doğu’da küçük bir köyde yaşayan 10 yaşındaki Şêvin’i odağına alan “Tarihte Yaşanmamış Olaylar”, baskılayan ve yasaklayan yetişkin dünyada neşesini ve yaratıcılığını yitirmeyen çocukların umut dolu hikâyesini anlatıyor. Elanur Kılıç, Reyhan Kılıç, Şükran Aktı ve Muhammed Ali Kılıç’ın rol aldığı filmin görüntü yönetmenliğini Sebastian Weber, kurgusunu da Abdullah Enes Ünal yaptı.

“Tarihte Yaşanmamış Olaylar”
“Tarihte Yaşanmamış Olaylar”

Ramazan Kılıç ve Ekin Koç’un yapımcılığını üstlendiği filmin uluslararası haklarını da Béla Tarr, Lucrecia Martel, Karim Aïnouz, Paz Encina gibi birçok yaratıcı sinemacıyı destekleyen Fransız menşeli MPM Premium yürütecek. Henüz proje halindeyken, Clermont-Ferrand’a yarışmış olan yönetmenlere açık olan Kickstarter X Clermont adlı programa seçilen film, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı tarafından desteklendi ve kitlesel fonlamalarla tamamlandı.

“Tarihte Yaşanmamış Olaylar”, Türkiye’de 2023 yılında seyirciyle buluşacak.

Ramazan Kılıç Hakkında

1993 yılında Ağrı’da doğan Ramazan Kılıç, İstanbul Şehir Üniversitesi’nin Sinema ve Televizyon Bölümü’nde anadal, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde ise yandal eğitimini tamamladı. 2017’de çektiği ilk kısa filmi “Penaber”, 70’den fazla festivalde gösterildi ve Aydın Doğan Vakfı Genç İletişimciler Yarışması’nda birincilik, Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması’nda ikincilik ödüllerini kazandı. 2018’de “Miğfer” ve “Depo İşçileri” filmleriyle birçok festivale katıldı ve ödüller kazandı. 2019 yılında, yapımcılığını da üstlendiği üçüncü kısa filmi “Servis”, aralarında Clermont-Ferrand, Odense, Black Nights ve Leeds’in de olduğu Oscar sertifikalı uluslararası kısa film festivallerinde yarıştı. 100’den fazla festivalde gösterilen ve 27 ödül kazanan film ayrıca, Fransa’daki CANAL+ ve Japonya’da Pasific Voice gibi televizyon kanallarında gösterildi. 2022 yılında Turan Haste’nin yönettiği ve Venedik Film Festivali’nin Orizzonti Kısa Film Yarışması’nda gösterilen “Rutubet” adlı kısa filmin yapımcılığını üstlendi.

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar