Tasarımcı Begüm Cânâ Özgür İle Dokuma Atölyesi

İstanbul Modern ve Kraliyet Sanat Koleji – Royal College of Art (RCA), tekstil ile teknoloji ilişkisine odaklandığı çevrimiçi “Üretim Yoluyla Düşünmek” adlı etkinlik dizisi 23 Haziran’da Begüm Cânâ Özgür’ün dokuma atölyesi ile devam ediyor.

Tekstil alanındaki yeni yöntem ve sistemleri, zanaat ile 21. yüzyıl teknolojilerinin kesişiminde keşfetmeyi amaçlayan etkinlik dizisine sanatçı Begüm Cânâ Özgür konuk olacak.

Çevrimiçi atölyede katılımcılar, kültürel geleneklerimizden biri olan dokumanın yaşantımızda ne şekilde yer bulabileceğini araştırmak üzere, basit dokuma tezgâhlarında çalışarak, temel teknikleri öğrenecek ve uygulayacak. Atölyeye katılanlar, zihinleriyle baş başa kalıp, elleri ile düşünmenin meditatif etkisini deneyimleyecek.

Begüm Cânâ Özgür kmdir?

Begüm Cânâ Özgür, Bilkent Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünden mezun olduktan sonra, yüksek lisansını Cranbrook Sanat Akademisi’nde ürün tasarımı üzerine tamamladı. 2014 yılında, kültürel çeşitliliği ile işlerinin esin kaynağı olan İstanbul’da Studio Begüm Cânâ Özgür adlı atölyesini kurdu ve yönünü Türkiye’nin geleneksel zanaat kültürüne çevirdi.

Özgür’ün son dönem çalışmaları el dokumaları ve dokuma kültürünün etrafında şekillenen fikirler üzerine yoğunlaşıyor. Çalışmalarında tasarım, sanat ve zanaat kavramlarını bir araya getiren Özgür’ün tasarım süreci, fikir aşamasından itibaren ellerle düşünme yoluyla şekilleniyor. Olağan malzemelerin ve mevcut tekniklerin yeni ifadeler geliştirme potansiyellerini kavramaya odaklanan deneysel süreç, becerilerin gelişip dönüşmesine imkân vererek yeni üretim biçimlerinin yolunu açar ve başlangıçtaki fikirlerin özgün bir biçime kavuşmasını sağlar. Ürün ve tekstil tasarım atölyesi olarak kurulan Studio Begüm Cânâ Özgür çalışmalarını İstanbul ve New York merkezli olarak yürütüyor.

İstanbul’dan Londra’ya “Üretim Yoluyla Düşünmek”

İstanbul Modern’in Kraliyet Sanat Koleji ile birlikte yürüttüğü proje, farklı alanlarda uzman, sanatçı, tasarımcı, akademisyen ve yaratıcı bireyleri bir araya getirirken, geleceğin zanaatları için işbirliğine dayalı bir çalışma ortamı oluşturmayı hedefliyor.

Kamuya açık olarak düzenlenen çevrimiçi seminer ve atölye çalışmaları dizisinde, teknoloji-zanaat ilişkisine odaklanılıyor. Bu kapsamda katılımcılara kültürler arası yeni bilgi ve becerilerin aktarılacağı bir platform sunulması amaçlanıyor.

Tarih: 23 Haziran 2021, Çarşamba 13.00 – 15.00
Bilgi ve rezervasyon için: studyo@istanbulmodern.org

Canlı video konferans etkinliği ücretsizdir ve katılım 10 kişiyle sınırlıdır.

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.