Uluslararası Sanatçı Filmleri 18 Ağustos 2019’a kadar görülebilir

İstanbul Modern, dünyanın farklı coğrafyalarından sanatçıların video, animasyon ve kısa filmlerinin yer aldığı Uluslararası Sanatçı Filmleri programını ağırlıyor. Videolar bu yıl “toplumsal cinsiyet” konusuna odaklanıyor.

Cinsiyet, kadın ve erkek arasındaki doğal, biyolojik farklılıklara işaret ederken, toplumsal cinsiyet, toplum içindeki kültürel görüşler, inanç sistemleri ve beklentilerle yapılandırılmış kadınlık ve erkeklik durumlarının bütünüdür. Sosyolojik ve kültürel bir olgu olan toplumsal cinsiyet üzerine farklı türdeki gerçekliklerin yansımaları Uluslararası Sanatçı Filmleri programında yer alıyor ve programa bu yıl İstanbul Modern’in davetiyle sanatçı Senem Gökçe Oğultekin katılıyor. Oğultekin’in “Dun (Ev)” adlı videosu 2019 yılı içinde hem İstanbul Modern’de hem de programın uluslararası ortaklarında gösteriliyor.

Londra’daki Whitechapel Gallery öncülüğünde 2008 yılında başlayan Uluslararası Sanatçı Filmleri farklı coğrafyalardan 16 sanat kurumunun ortaklığıyla devam ediyor. Kurumlar video sanatıyla ilgili bilgilerini ve araştırmalarını birbirleriyle paylaşıyor ve her yıl belirli bir tema çerçevesinde ülkelerinden bir sanatçı ve çalışmasını seçerek programa katılıyor. Her bir kurum tarafından yürütülen küratöryel çalışma sonucu oluşan ortak seçki, gösterimlerle izleyiciyle buluşuyor. İstanbul Modern, geçmiş yıllarda programa Ali Kazma, İnci Eviner, Ergin Çavuşoğlu, Sefer Memişoğlu, Bengü Karaduman, Burak Delier, Vahap Avşar, Zeyno Pekünlü, Cengiz Tekin ve Pelin Kırca’nın videolarıyla katılmıştı.

Uluslararası Sanatçı Filmleri 2019 seçkisi:

CAROLINA CAYCEDO (Ballroom Marfa, Texas, ABD), THERESA TRAORE DAHLBERG (Bonniers Konsthall, Stockholm, İsveç), ATEFA HESARİ (Afganistan Güncel Sanat Merkezi, Kâbil, Afganistan), LARS LAUMANN (Tromsø Sanat Merkezi, Tromsø, Norveç), JACOPO MILIANI (GAMeC / Bergamo Modern ve Çağdaş Sanat Merkezi, Bergamo, İtalya), SENEM GÖKÇE OĞULTEKİN (İstanbul Modern, Türkiye), MARKO TİRNANİĆ (Belgrad Kültür Merkezi, Belgrad, Sırbistan), HGUYEN HAI YEN (Hanoi Doclab, Hanoi, Vietnam).

Program/İçerik: Öykü Özsoy, Deniz Pehlivaner

2019’un Konuğu:
Senem Gökçe Oğultekin
Dun (Ev), 2018
Dun (Home)
Video
13’13’’
Müzikal Kompozisyon / Musical Composition: Aslı Kobaner
Koreografi ve Dans / Choreography and dance: Gasia Papazyan, Senem Gökçe Oğultekin
Sanatsal işbirliği / Artistic collaboration with Levent Duran

Video hakkında:

Senem Gökçe Oğultekin’nin “Dun (Ev)” adlı videosu, Türkiye’nin doğusunda, günümüzde Kars ilinin sınırları içinde yer alan Ani şehrinin kalıntılarında geçiyor. 10 ve 11. yüzyılda büyük bir kültür merkezi ve eski bir başkent olan bölgedeki yapılar, bugün Türkiye – Ermenistan sınırında doğal bir sınır işlevi gören Arpaçay Nehri etrafında yer alıyor. Bu coğrafyayı arka plana oturtan ve adını Ermenice “ev” kelimesinden alan video; beden, kadın, cinsiyet, kök, sınır ve geçmiş gibi dinamikler etrafında gelişiyor. Sanatçının kendisinin de yer aldığı videoda, biri Türkiye’den diğeri Ermenistan’danbirbirine benzeyen iki kadının karşılaşmasını, aralarındaki çatışmayı ve önce bedenen sonra ruhen yakaladıkları uyumu gözler önüne seriyor. Kadın bedeninin yaşam alanı ile olan bağını merkeze alan video, birbirine ayak direyen iki birey üzerinden geliştirdiği karşıtlık sembolizmini görselleştirirken, farklılığın ritmi etrafında örülen anlatı “benzerliğe” doğru evriliyor.

Senem Gökçe Oğultekin kimdir?

1982 İzmir doğumlu Senem Gökçe Oğultekin, koreograf, performans ve video sanatçısıdır. İstanbul Opera ve Balesi’nde çalışmalarına başlayan Oğultekin, Essen’daki Folkwang Sanat Üniversitesi Çağdaş Dans Bölümü’nden 2005 yılında mezun olur. Sanatçı, Pina Bausch, Va Wölfl, Meg Stuart, Laurent Chétouane, Mara Tsironi ve daha birçok koreografla çalışır. Avangart dans gruplarında çalışmalar yapan Oğultekin, aynı zamanda Paris’te Théâtre de la Ville, Brüksel’de Kaaitheater ve Essen’daki Pact Zollverein’da gerçekleşen gösterilerde dansçı, şarkıcı ve icracı olarak görev alır. Sanatçı, gösterileriyle Venedik Bienali, Tanzplattform Deutschland, Kunstenfestivaldesarts ve Rencontres Chorégraphiques internationales de Seine-Saint Denis gibi festivallere katılmıştır. 2016 yılından bu yana gerçekleştirdiği video çalışmalarında Oğultekin, beden araştırmalarına, ses ve doğaçlamaya odaklanır.

Artists’ Film International 2019 Program Ortakları

  • Ballroom Marfa, Marfa, Texas, ABD
  • Belgrad Kültür Merkezi, Sırbistan
  • Bonniers Konsthall, Stokholm, İsveç
  • CAC / Güncel Sanat Merkezi, Vilnius, Litvanya
  • CCAA / Güncel Sanat Merkezi, Kabil, Afganistan
  • Fundacion PRÓA, Buenos Aires, Arjantin
  • GAMeC / Bergamo Modern Çağdaş Sanat Merkezi, İtalya
  • Hanoi/DOCLAB, Hanoi, Vietnam
  • KWM artcentre, Pekin, Çin
  • n.b.k. / Neuer Berliner Kunstverein Video – Forum, Berlin, Almanya
  • Para/Site Art Space, Hong Kong, Çin
  • Project 88, Mumbai, Hindistan
  • Tromsø Kunstforening, Tromsø, Norveç (TKF)
  • Varşova Modern Sanat Müzesi, Varşova, Polonya
  • Whitechapel Gallery, Londra, Birleşik Krallık

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar