“Ulus’un Dansı”, Türk Halk Oyunları Geleneğine Bakış Raflarda

Berna Kurt’un Türk Halk oyunlarını merkeze aldığı “Ulus’un Dansı, ‘Türk Halk’ Oyunları” başlıklı kitabı Pan Yayıncılık imzasıyla raflarda yerini aldı. Yazar Berna Kurt, kitabında, akademik birikimiyle bağlantılı olarak dans, tarih ve siyaset disiplinlerinin kesişim noktasıyla hareket ettiği ve Türk Halk oyunları geleneğini icat edilmiş bir gelenek olarak ele alıyor.

‘Ulus’un Dansı, ‘Türk halk oyunları’ geleneğine tarihsel, siyasal ve estetik perspektiflerden bakan bir kitap. Halkevleri’nde yürütülen sahneleme alışmalarından günümüze, bu geleneğin icat edilme sürecini inceliyor. Moiseyev ve Riverdance dans topluluklarının oluşturdukları küresel modelleri, folklor dergilerine yansıyan otantiklik tartışmalarını, farklı sahneleme politikalarını, yarışma kriterlerinin ‘sahne düzeni’ni tartışıyor.

1980’li yıllarda sahnede yaşanan ‘kimlik patlaması’, melez dans estetiği, ‘sıradan milliyetçi’ yaklaşımlar gibi konulara değinirken, bugünün sahne estetiğini anlamlandırmaya da katkıda bulunuyor. Dans, siyaset ve tarih gibi alanların kesişim noktalarında gezinen bu çalışma, bizi gözümüzün alıştığı temsil biçimlerine ‘yeniden bakmaya’ çağırıyor.

KÜNYE
Yazar:Berna Kurt
Boyut:16 x 23.5
Sayfa Sayısı:192
Basım Yeri:İstanbul
Baskı:1
Kapak Türü:Karton Kapak
Kağıt Türü:Kitap Kağıdı
Dili:Türkçe

Berna Kurt

Sırasıyla Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Kültür Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi, Sanat Yönetimi ve Modern Türk Tarihi okudu.

1994 yılından beri çeşitli dans bağlamlarında ‘halk’ dansçısı, koreograf ve araştırmacı olarak yer aldı.

Koreografilerin tarihsel ve sosyo-politik bağlamlarda disiplinler arası incelemelerini yapıyor. Halen, İstanbul’daki oryantal dans öğrenme deneyimi hakkında etnografik bir araştırma üzerinde çalışıyor. Ayrıca bazı dans projelerinde serbest dramaturg, araştırmacı ve danışman olarak çalışıyor.

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.