Unkapanı Plakçılar Çarşısı’nın Yeni Yüzü Belgesel Oldu: Unkapanı-Bitmeyen Masal

Unkapanı-Bitmeyen Masal Afiş
Unkapanı-Bitmeyen Masal Afişi

Unkapanı Plakçılar Çarşısı’nı nasıl bilirdiniz? Kaset ve CD piyasasının çöküş yaşaması, yerini tamamen dijitalleşmeye bırakması sonucu bir zamanların şöhret kapısı olarak görülen Unkapanı Plakçılar Çarşısı’nın koridorlarının boşaldığını söylemek mümkün. Bir zamanlar tarlasını, bağını bahçesini satanların büyük umutlarla geldikleri bu çarşı o güzel günlerin bittiği bir masal dünyası gibi yok olma noktasına geldi. Bugün “ünlü fabrikası” Unkapanı Plakçılar Çarşısı’na gidenleri artık kiralık-satılık dükkan ilanları karşılıyor. Ve o eski-güzel günlerden kalan sararmış albüm afişleriyle dolu boş dükkanlar.

Yönetmen Tayfun Belet eskilerin bu ‘ünlü fabrikası’nı, Unkapanı Plakçılar Çarşısı’nın yeni yüzünü belgesel haline getirdi. Unkapanı: Bitmeyen Masal; umutlarını bir mekana bağlayan, bitti denilen masalın sahnesini hayalleri uğruna terk etmeyen ve bu uğurda kendi masallarını uyduran insanların trajikomik hikayesini anlatıyor.

Bu masalın bittiğine inanmayanlar, gelip dönemeyenler, kalanlar, hayal kırıklıklarıyla geçen yıllara rağmen hala şöhret olmayı umanlar, gidecek başka yeri olmayanlar, bu masalın içinde yaşamaktan bıkmayanlar belgeselin renkli ve gerçek yüzünü oluşturuyor.

Unkapanı-Bitmeyen Masal
Unkapanı: Bitmeyen Masal

Filmin yönetmeni Tayfun Belet Unkapanı: Bitmeyen Masal hakkında şu açıklamaları yapıyor: “Çekimleri ve kurgusu iki yıl kadar süren Unkapanı: Bitmeyen Masal; “şöhret olmak” denilen şeyin aslında insanlar için ne denli önemli bir mesele olduğunu da fark etmemi sağladı. Bu mesele; devam filmleri için de bir ilham kaynağı oldu. Çünkü bu yolculuğum esnasında tanıştığım, karşılaştığım insanların hikayeleri; mekan olarak sadece Unkapanı Plakçılar Çarşısı’yla sınırlandırılamayacak kadar “büyük/önemli” hikayelerdi. Filmin kahramanlarından Şahabettin Arvas’ın da filmde söylediği gibi “Otogarda çalışanlar var, çiğköftecilik yapanlar var, garsonluk, işportacılık yapanlar var… Ve türkü barlarda, pavyonlarda, üçüncü sınıf gazinolarda, sokaklarda şarkı söyleyenler… Hayallerine ulaşabilmek için başka başka işler yapanlar… Bu insanların aileleri, sosyal çevreleri… Onlar da var!

Unkapanı: Bitmeyen Masal; “Mekan”ın değil, herkesin bittiğini sandığı bir yere umutlarını bağlayan “İnsan”ın hikayesidir, Unkapanı’nın gerçek sahiplerinin trajikomik hikayesi. Çünkü insanoğlu muhakkak inanır. Bazen bir ağaca, bazen bir insana, bazense hayallerine… İnanç, onun yaşamsal motivasyonudur. Yani insan, inandıkça yaşar ama inancı yüzünden başına gelmeyen de kalmaz. Bu filmdeki masal kahramanları; şöhret olmak için evlerinden-memleketlerinden olmuş ve kendilerini ‘şöhret masalının prensleri’ olduğuna inandırmışlardır. Onlar halinden memnundur. Filmde; bu kahramanların hayal kırıklıklarıyla dolu şöhret yolculukları, dramatize edilmeden, “olduğu gibi” aktarılmıştır. Hüzünlü bir
gülümsemedir yüzümüze yapışan. Unkapanı Plakçılar Çarşısı; toplumsal bir meseledir ve bu bağlamda Unkapanı-Bitmeyen Masal, şöhret yolculuğunun binlerce figüranına bir saygı duruşudur.”

Detaylı, renkli ve aynı zamanda hüzünlü görüntülerin eşlik ettiği ve ilk gösterimini geçtiğimiz ay 58. Antalya Altın Portakal’da yapan Unkapanı: Bitmeyen Masal festivalleri dolaşmaya devam ediyor. Belgeselin devamı da yeni hikayelerin, yeni hayatların çekim çalışmalarıyla devam ediyor!

Unkapanı: Bitmeyen Masal Fragramanı

Künye
Unkapanı: Bitmeyen Masal
Yapımcı&Yönetmen: Tayfun Belet
Yapım: Tabu Film Yapım
Genel Koordinatör: Eda Öztürk
Uygulayıcı Yapımcı: Erkan Gezginci
Müzik: Mehmet Taylan
Görüntü Yönetmeni: Tayfun Belet
Yönetmen Asistanları: Emre Bolat & Sercan Erdoğan
Kamera: Şafak Şen & Mehmet Balcı & Muhammed Dikenli
Kurgu: Tayfun Belet
Post Prodüksiyon Sorumlusu: Furkan Erkoç
Ses: Ronayi Aydın
Ses Tasarım: Çağlar Yeşilay
Hikaye: Tayfun Belet
Hikaye Koordinasyon: Tayfun Belet & İbrahim Metin
Yapım Asistanları: Meltem Eren & Baran Türk
Kamera Asistanları: Dilvin Ektiren & Rana Demir
Müzik Mix&Mastering: Kutay Sarıgül
Afiş Tasarım: Kutay Oza

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.