Yapısal Destek Hibe Programı’nda Desteklenen Projeler Açıklandı

CultureCIVIC
CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı

Türkiye’de kültür-sanat alanındaki sivil toplum çalışmalarını güçlendirmeyi amaçlayan bir Avrupa Birliği projesi olan CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı’nın, Yapısal Destek Hibe Programı birinci açık çağrı döneminde destekleyeceği projeler belli oldu. Kuruluşların bağımsız olarak faaliyet gösterme kapasitesini geliştirmeyi ve faaliyetlerini sürdürmelerini amaçlayan Yapısal Destek Hibe Programı, hem büyükşehirler hem de bu merkezler dışında faaliyet gösteren kültür-sanat alanındaki kuruluşlara, profesyonellere ve ilgili sivil toplum çalışmalarına kapasite artışına yönelik konularda mali destek sağlıyor.

Yapısal Destek Hibe Programı’nın 25 Ekim – 10 Aralık 2021 tarihleri arasında açık olan birinci çağrısına toplam 138 başvuru gerçekleşti. Başvurular, öncelikle CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı proje ekibi, daha sonra, British Council Türkiye Sanat Direktörü Esra A. Aysun, İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları Direktörü Özlem Ece, Anadolu Kültür Diyarbakır Sanat Merkezi Direktörü Övgü Gökçe Yaşa, Hollanda Kraliyeti İstanbul Başkonsolosluğu Kültür Başmüşaviri İpek M. Sur ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Sivil Toplum Çalışmaları Merkezi Program Koordinatörü Laden Yurttagüler tarafından değerlendirilerek destek verilecek projeler belirlendi.

Desteklenen Projeler

  • Ali Rıza Bey Konağı’ndan Bir Sanat Mekânına, Sevilay Refika Kadıoğlu, Artvin
  • Kutsal Motor, Kaan Karsan, İstanbul
  • Merkezkaç Kolektif Mekan, Remzi Sever, Diyarbakır
  • Nefes Müzik Okulu, Nefes Kültür Sanat Derneği, Gaziantep
  • PLATFORM by Geniş Açı Proje Ofisi, Refik Akyüz, İstanbul
  • REENKARNE darağaç, Cenkhan Aksoy, İzmir
  • Sanat için Habitat, Troya Kültür Derneği, Çanakkale
  • Set Kültürhane, Ulaş Bayraktar, Mersin
  • Türkiye Tiyatro Vakfı Altyapı Güçlendirme Projesi, Türkiye Tiyatro Vakfı, İstanbul

Gelecek Açık Çağrılar

CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı, “Yerel Projeler”, “Yapısal Destek”, “Kentler Arası Ağ Geliştirme” ve “Sanatsal Üretim” başlıklı farklı ihtiyaçlara yönelik dört farklı hibe programıyla sanatçılara, kültür profesyonellerine, kültür kurumlarına destek sağlıyor. Program kapsamında toplam 14 açık çağrı yapılarak Mart 2025’e kadar 200’ün üzerinde projeye 1.6 Milyon Avro’yu aşkın destek sağlanacak.

Sanatsal Üretim Fonu’nun ilk açık çağrısı kapsamında başvurular 18 Şubat 2022’ye kadar devam ederken; Yerel Projeler Hibe Programı için yapılacak ikinci açık çağrı kapsamında başvurular 7 Mart 2022’de başlayacak. 2022 yılında gerçekleşecek tüm açık çağrıların takvimi(tıklayınız) CultureCIVIC websitesinde yer alıyor.

Goethe-Institut Istanbul, Anadolu Kültür, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Institut français Türkiye ve Danimarka Kültür Enstitüsü Türkiye ofisi ortaklığında, Türkiye Hollanda Büyükelçiliği işbirliğiyle gerçekleşen CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı kapsamında başvuruda bulunan projeler değerlendirilirken hak temelli faaliyetleri destekleyen; farklı etnik, dinî, dilsel geçmişe sahip aktörleri bir araya getiren; cinsiyet eşitliği, LGBTİ+ hakları, sosyal uyum, insan hakları, ifade özgürlüğü ve çocuk hakları gibi konulara odaklanan faaliyetlere öncelik veriliyor.

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.