İzmir BTİ

Yasemin Şimsek Tüzün İzmir Bağımsız Tiyatrolar İnisiyatifi’ni SanatOkur’a Anlattı

27 Haziran 2020

İzmir B.T.İ. dönem sözcüsü, Yasemin Şimsek Tüzün, İzmir Bağımsız Tiyatrolar İnisiyatifi’nin kuruluşuna, amaçlarına ve beklentilerine yönelik sorularımızı Sanat Okur takipçileri ve tiyatroseverler için cevaplandırdı.

İzmir BTİ

Doğru anlaşılması ve bu dayanışmaya o açıdan bakılması gerektiğini düşündüğüm için; “bağımsız tiyatro” ne demek diğerlerinden ayrılan özellikleri nedir açıklar mısınız?

Bağımsız tiyatro; adından da anlaşılacağı üzere hiçbir devlet desteği olmayan, kendi olanakları ile tiyatro yapan ve yanı sıra kendi düşünce, inanç ve gustosuyla repertuar hazırlayan demektir.

İzmir Bağımsız Tiyatrolar İnisiyatifi’nin ortaya çıkış amacı ve çalışmaları nedir?

Yasemin Tüzün Şimşek

Uzun süredir aklımızı kurcalayan “Tiyatroda doğru örgütlenme sorusu “pandemi sürecinde tiyatroların içine girdiği zor durum” sorunsalıyla birleşince ÖBTT kurucularından Yılmaz Tüzün; İzmir’de bağımsız tiyatro yapan, düzenli üretim yapan tiyatrolara bir çağrıda bulundu. Çağrısına olumlu yanıt vermesinde mutluluk duyduğumuz meslektaşlarımızla ivedilikle bir araya gelerek; eşitlik, şeffaflık düzenli çalışma ve üretme esaslarıyla evrensel bir yaklaşımı benimseyerek hızlı bir çalışma içine girdik ve 21 Haziran -en aydınlık gün- de de kuruluş ilanımızı gerçekleştirdik. İç çalışma birimlerimizin belirlendiği, projelerin tasarlanmaya başladığı, tüzüğümüzün hazırladığı yoğun bir çalışmayla da hızlı, etik, yaratıcı, adil, çağdaş bir yapılanma olarak yol almaya başladık.

İzmir BTİ yer alan tiyatroların isimleri nedir?

Bir Varmış Bir Yokmuş Tiyatro, Günce Sanat Tiyatrosu, Han Tiyatrosu, İzmir Halk Tiyatrosu, New York Sanat Akademi, Oyun Hamuru Tiyatrosu, Öteki Beriki Tiyatro Topluluğu, Roket Yapım, Tiyatro Kalemi, Tiyatro Nieonar, Tiyatro Pınarı, Tiyatro Punta, Tiyatro Salt, Tiyatrohane, Tiyatrolog, Toprak Sahne Tiyatrosu.

Pandomi sürecinde ulusal çapta tüm tiyatrolar için yapılan ortak bir hareket var mı sizce?

Pandemi sürecinde tüm tiyatrolar perde kapattı ve tiyatro salonu sahibinden, kostüm tasarımcıya, oyuncudan, gişeciye kadar tüm emekçiler işsiz kaldı maalesef. Virüsün hala hayatımızdan çıkmaması ve ne zaman normale? -artık hiçbir zaman eskisi gibi olmayacak normale- ne zaman dönebileceğimiz ne zaman, hangi koşullarda oyun oynayabileceğimiz ve para kazanabileceğimizle ilgili hiçbir fikrimiz yok. 1Temmuz’da perdelerin açılmasının bağımsız tiyatrolara hiçbir faydası olmayacaktır. Temmuz zaten ölü sezondur. Normal şartlarda da seyirci bulunamamaktadır. Yeni seyir yeri düzenlenmesiyle de bağımsız tiyatrolar ve özellikle sahnesi olan tiyatroların perdelerini açtıktan itibaren oluşan maliyeti karşılamak mümkün değildir. Bu mağduriyet doğrultusunda “Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi” çatısı altında toplanan imzalarla 7 maddeden oluşan bir talep dosyası başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere tüm yetkili bakanlıklara iletilmiş ve halen cevap beklenmektedir. Belediyelerin sahne kirası, indirimi reklam desteği, oyun alımları ve açık havalarda sergilemeleri talepler arasındadır.

İzmir Bağımsız Tiyatrolar İnisiyatifi

İzmir’de yer alan bağımsız tiyatrolar pandemi sürecinden nasıl etkileniyorlar?

Tüm dünyada ve ülkemizde de olduğu gibi İzmir’de de tüm tiyatrolar perde kapattı. Üretemez, oynayamaz hale geldi. Mesleğin her alanından; gişecisinden, salon sahibine, oyuncusundan tasarımcısına kadar tüm emekçiler üretemez ve herhangi bir gelir elde edemez oldu.

Dayanışmanızda yetkililerden ve tiyatro izleyicisinden beklentileriniz nelerdir?

İzmir BTİ başta İzmir B.B olmak üzere tüm ilçe belediyelerden genelde sanata, özelde tiyatrolara özellikli bir destek göstermelidir. Pandemi süreci tüm hayatı ve meslekleri etkilemiş olsa da hepimizin bildiği gibi işini “insana insanla” anlatan bir meslek olan tiyatronun yarası çok büyüktür. İnsana temas etmeden bir araya gelmeden yapılması mümkün değildir. Bu noktada insanımızdan tıpkı AVM’ye gittiği gibi, sahillere çıktığı ya da mağazalara, barlara, kafelere gittiği gibi tiyatroya gitmelerini hassasiyetle bekliyoruz. Ölüm korkusuyla sınandığımız ve sınanmaya devam edeceğimiz bu salgın sürecinde yaşama tahammülün, hayata başka bir yerden bakmanın tek yolu kuşkusuz sanattır ve tüm yetkililerden de aynı hassasiyetli yaklaşımı bekliyoruz.

Dayanışmanın çok daha değerli ve hayati önem taşıdığı bu günlerde yeni kurulma aşamasında olmanıza rağmen İzmir BTİ’ye gelen tepkiler nasıl? Destekçileriniz kimler?

İzmir BTİ tüm çevrelerce heyecan ve merakla karşılandı düşüncesindeyiz. Birçok meslektaşa umut verdi. Umut çok değerlidir. Dışa açık yapımız ve kendimizi tarif ederken koyduğumuz ilkeler tüm Türkiye’den meslektaşlar tarafından takdir ve tebrik almaktadır. Elbette şüpheci, eleştirel yaklaşımlar da olacaktır. (Hayatın gerçeğidir bu.) Ama tüm meslektaşlara bize inançla bakmalarını ve iyi bir yola çıkmış olduğumuzu bilmelerini ve kapımızın – esaslarımıza uygunluk koşulu ile – tüm meslektaşlara açık olduğunu bilmelerini isteriz.

Dayanışmanıza, İzmir Bağımsız Tiyatrolar İnisiyatifi’ne destek vermek isteyen sanatseverler, meslektaşlarınız ve tiyatro emekçileri sizlere nasıl ulaşabilir?

İzmir Bağımsız Tiyatrolar İnisiyatifi: “İzmir BTİ” tüm sosyal medya hesaplarını açmıştır. Aşağıda belirteceğim tüm alanlardan bize ulaşabilir, destekleyebilir ve iletişime geçebilirler.

Facebook: izmirbti
Instagram: izmirbti
Twitter: izmirbti
İzmir BTİ Tel:
+90 537 676 95 22

Bizler de Sanat Okur ailesi olarak bu dayanışmada, İzmir Bağımsız Tiyatrolar İnisiyatifi’ni destekliyor ve “İzmir’de Bağımsız Tiyatrolar Var!” diyoruz.

Nil Has

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Önceki

Portfolyo: Hüseyin Rüstemoğlu

Sonraki

ASG // OSD Direktörü Deniz Beşer İle Keyifli Bir Söyleşi

Kaçırmayın!

Eski Tören İçin Yeni Cilt. Photo Credit: Canberk Ulusan

Beykoz Kundura’da Mart Ajandası Dopdolu

Beykoz Kundura’nın Mart ayı programında tiyatrodan dansa, performanstan canlı müzik
Mirco Patarini, BGSO, Şerivan Tutuş

Fırça Darbeleriyle Müziğe Yolculuk

Dünyaca ünlü akordeon ustası Mirco Patarini, Beylikdüzü Belediyesi bünyesinde Hakan